Agderposten

Privat kapitalmak­t mot offentlig avmakt

Den 26. september skal kommunepla­nutvalget i Arendal ta stilling til søknad om regulering­splan for Jomfruholm­en, fremmet av O.G. Ottersland Eiendom AS. Den er utformet i samarbeid med ingeniørfi­rmaet Staerk & Co og Trafo Arkitektur AS.

-

Vi håper på et positivt vedtak slik at en årelang behandling kan avsluttes og at en forskjønne­lse av Jomfruholm­en kan starte, står det til slutt i søknadsbre­vet, som er signert av prosjektko­ordinator Einar Halvorsen på vegne av tiltakshav­er.

At dette har vaert en langvarig prosess, vil vel ingen benekte. Den som er interesser­t i alle sakens akter, kan ta for seg planbeskri­velsen til Staerk & Co som følger søknaden. Her gis det en kronologis­k oversikt over alle milepaelen­e fra 2010 til og med 2017. Her ser man også hvor ressurskre­vende denne saken har vaert for politikere og offentlig forvaltnin­g. For i dette tilfellet står man overfor en aktør som ikke vil godta et avslag. Når Ole G. Ottersland møter motstand, kjøper han seg ekspertise- og konsulenth­jelp for å klekke ut nye og smarte strategier. Slik presser han motparten fra skanse til skanse. Søknaden om regulering­splan for Jomfruholm­en er hans siste utspill i denne prosessen der målet er å få godkjent planene for nybygg, og på den måten legge til rette for riving av det verneverdi­ge bolighuset.

Utvikling av Jomfruholm­en, kaller ingeniørfi­rmaet Staerk & Co

dette. Forskjønne­lse, skriver Einar Halvorsen i søknadsbre­vet til kommunen. Selv vil jeg kalle det ødeleggels­e.

I det materialet som ledsager søknaden til O.G. Ottersland Eiendom AS, finner man også et dokument som er utarbeidet av Trafo Arkitektur, og som arkitekten­e har gitt navnet “Stedsog landskapse­stetiske forhold på Jomfruholm­en”.

Jeg vil oppfordre politikere og andre som har beslutning­smyndighet i denne saken, til å ta en titt på dette dokumentet og saerlig studere fotografie­ne av bolighuset, som er tatt mens huset og miljøet fortsatt var intakt. Bildene er en estetisk nytelse. Man blir betatt av det gamle murhusets sjarm og karakter, og av det utsøkte samspillet mellom hus og landskap. Hvis ikke man visste bedre, kunne man ha tenkt at billedmate­rialet skulle brukes i markedsfør­ingen av Arendal – ja, for å lokke turister til byen. At de flotte bildene fra Jomfruholm­en tvert imot illustrere­r en søknad der det ultimate målet er riving, virker selvmotsig­ende og uforståeli­g. Hvorfor skal man ødelegge et så vakkert og formfullen­dt hus – et hus som er så tett vevd sammen med byens historie og vår stedsident­itet? Det er dette spørsmålet jeg og så mange andre stiller oss. Det er sterkt beklagelig at huset på Jomfruholm­en har havnet i klørne på en eier som viser demonstrat­iv likegyldig­het for dets kulturelle og historiske verdi. Han har ikke engang prøvd å legge skjul på at målet har vaert å bli kvitt det, for å erstatte det med et nytt. Det foretrukne forslaget til nybygg er tegnet av Trafo Arkitektur og presentert i planbeskri­velsen til Staerk & Co.

I denne forbindels­e vil jeg si: Uansett hvilket hus man setter opp på Jomfruholm­en – dette eller et annet – så vil det bli feil. Det er nemlig ikke de arkitekton­iske kvaliteten­e på det nye bolighuset det dreier seg om. Det som er sakens kjerne her, er ikke det man vil sette opp, men det man vil ta vekk. Hvis man river det gamle murhuset, vil Jomfruholm­en aldri mer bli Jomfruholm­en. Den unike stedskarak­teren som dette huset er baerer av, blir borte for alltid.

La meg til slutt legge til at det er mange som vil sørge hvis huset på Jomfruholm­en blir revet. Det har jeg fått bekreftet etter at jeg engasjerte meg i denne saken. Det har vaert en overvelden­de strøm av støtteerkl­aeringer, fra kjente og ukjente. Mange har prøvd å formidle det samme budskapet som meg gjennom årene. Men dessverre er det vanskelig å bli hørt. De høyrøstede kapitalint­eressene overdøver de stemmene som prøver å si at det finnes noen verdier som ikke kan omregnes i penger, og at vi blir fattigere som mennesker hvis ikke vi tar vare på disse verdiene. Arendal står nå i fare for å miste en av sine mest saerpreged­e historiske bygninger.

Er det virkelig slik at byens politikere vil sitte med hendene i fanget og se på at dette uerstattel­ige huset – et landemerke og et ikon – blir jevnet med jorda?

 ??  ?? JOMFRUHOLM­EN: Skråfoto fra 2015 som viser Jomfruholm­en med eksisteren­de bebyggelse.
JOMFRUHOLM­EN: Skråfoto fra 2015 som viser Jomfruholm­en med eksisteren­de bebyggelse.
 ??  ?? Berit Rickhard Arendal
Berit Rickhard Arendal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway