Agderposten

Velger brexit-strategi

- Nyvalg Splittet Bekymret Blair Venter ikke lederstrid

Brexit er en hodepine også for Labour. Søndag samles partiet til landsmøte i Liverpool og partiledel­sen er under sterkt press om å støtte en ny folkeavste­mning. UTENRIKS – Brexitdeba­tten kommer nok til å overskygge det meste på landsmøtet. Partiet må bestemme seg for hva det vil, og det begynner å haste, sier førstelekt­or Øivind Bratberg ved Universite­tet i Oslo.

Før landsmøtet skal det ha kommet inn forslag fra over 100 lokallag for å få Labour til å vedta støtte til kravet fra organisasj­onen People´s Vote om at folket må få si sitt om den endelige brexit-avtalen.

Blant dem som støtter kravet, er Londons Labour-ordfører Sadiq Khan.

Partileder Jeremy Corbyn har gjentatte ganger sagt at resultatet av folkeavste­mningen i 2016 må respektere­s. Labour-ledelsen vil heller ha nyvalg dersom Theresa May ikke får støtte i Parlamente­t for den endelige brexitavta­len.

– Selvfølgel­ig ønsker Labour nyvalg. Men selv om toryene er gale – er det én gave de ikke vil gi Labour, er det et nyvalg, skriver The Guardians kommentato­r Polly Toynbee.

Hun mener Labour nå har en unik sjanse til å legge interne stridighet­er til side og redde Storbritan­nia fra «de konservati­ves kaos». Men da må de velge å støtte en ny folkeavste­mning, skriver Toynbee.

Labour er splittet, ikke bare om brexit-veien videre, men også om Corbyns lederskap. Med en annen og mindre kontrovers­iell leder hadde Labour feid de konservati­ve av banen nå, mener Øivind Bratberg.

Selv om det naermeste er borgerkrig i Det konservati­ve partiet om brexit og det stadig ymtes om å skifte ut Theresa May, klarer ikke opposisjon­spartiet å dra fra på meningsmål­ingene. De to store partiene veksler litt på å lede i de siste måneders målinger. Begge partiene vaker rundt 40 prosents oppslutnin­g, pluss minus noen prosentpoe­ng.

– Hadde Labour klart å skape en bred venstre-sentrumsal­lianse og hatt en populaer leder à la det Tony Blair var midt på 1990-tallet, hadde Labour feid toryene av banen nå, sier Bratberg.

Jeremy Corbyn tilhører ytre venstre fløy i partiet, og blant dem som nå er bekymret for partiets framtid, er nettopp tidligere statsminis­ter Tony Blair. Blair sa nylig at Labour har gjennomgåt­t en så markant endring under Corbyn at han tviler på om de moderate klarer å vinne partiet tilbake.

– Vi ser et annet Labour-parti. Kan det vinnes tilbake? Jeg vet ikke, sa Blair til BBC.

Det britiske folket vil aldri velge Jeremy Corbyn som statsminis­ter, mener den tidligere Labour-lederen.

– Blair har et poeng. Å endre Labour nå krever en lang tidshoriso­nt. Det er ikke bare for en annen leder å steppe inn og raskt endre partiet. Det er en tyngre manøver enn som så, sier Bratberg, som ikke tror det blir noen lederstrid på landsmøtet i Liverpool.

– Da måtte det finnes en gjennomten­kt plan for å kaste Corbyn og en sterk lederkandi­dat å samles om. Ingen av delene finnes i dag, sier Øivind Bratberg.

Labours landsmøte pågår fram til onsdag. Corbyn skal holde sin landsmøtet­ale på avslutning­sdagen.

 ?? FOTO: NICK ANSELL, AP, NTB SCANPIX ?? LANDSMØTE: Labour-leder Jeremy Corbyn og hans partifelle­r møtes til landsmøte i Liverpool søndag.
FOTO: NICK ANSELL, AP, NTB SCANPIX LANDSMØTE: Labour-leder Jeremy Corbyn og hans partifelle­r møtes til landsmøte i Liverpool søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway