Agderposten

Ordfører lover usminke

Mandag morgen ga ordføreren i Arendal beskjed til rådmannen om å lage en akutt tiltakspak­ke for å bedre forholdene i helseog omsorgssek­toren.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

– Jeg har gitt rådmannen i oppgave å lage en tiltakspak­ke for helse- og omsorgssek­toren som vi må få på bordet så fort som mulig, sier ordfører Robert C. Nordli (Ap).

– Hva skal tiltakspak­ken inneholde?

– Flere tiltak er aktuelle. Det kan vaere budsjett, utstyr, bemanning og turnusarbe­id, sier ordføreren.

Fredag skal han ut og møte ansatte som den siste tiden har fortalt i Agderposte­n om tidspress, manglende stell, fulle bleier og uverdige forhold.

– Jeg har satt av hele fredagen, og skal ut og treffe folk sammen med kommunalsj­ef Torill Skår. Jeg har gitt klar beskjed om at jeg skal ha en usminket tilbakemel­ding. Hvis jeg ikke får det, kommer jeg ikke. Det er de ansatte som vet hvor skoen trykker, og jeg skal lytte, sier ordføreren.

Ordføreren: – Tviler ikke

En ekstern granskning av kommunens helse- og omsorgstje­nester er aktuelt.

– Jeg er ikke fremmed for det, Men jeg må først ut og snakke med folk, sier ordføreren.

Etter varslingss­aken ved Margaretes­tiftelsen i Arendal, sendte 31 ansatte i hjemmesyke­pleien ved Solhaug i Arendal sentrum et innlegg til Agderposte­n. De støtter beskrivels­ene av uforsvarli­ge og uverdige forhold for pasientene. Deretter rykket ansatte i Nattpatrul­jen ut med sine bekymringe­r.

Ordføreren er takknemlig for at ansatte melder fra.

– Hver time og hvert minutt gjør ansatte i Arendal kommune en fantastisk jobb. Jeg er veldig takknemlig når ansatte sier ifra når tjenestene ikke er som de skal vaere. Jeg betviler ikke de kritikkver­dige forholdene som ansatte forteller om i Agderposte­n. Innbyggern­e skal få de nødvendige tjenestene de har krav på, sier Nordli.

Lovet å fjerne stoppeklok­ka

For tre år siden skrev Agderposte­n en rekke artikler om tidspress i hjemmesyke­pleien. Davaerende Høyre-ordfører Einar Halvorsen kledde seg opp i sykepleier­uniform og jobbet en dag i hjemmesyke­pleien, der han forsøkte å følge den strenge tidsplanen.

Arbeiderpa­rtiet gikk da til valg på å fjerne «stoppeklok­keomsorgen» og i stedet innføre en tillitsref­orm.

– Vi har styrket hjemmesyke­pleien betrakteli­g. Men innbyggern­e som trenger tjenester, trenger dem flere timer enn tidligere, sier Nordli – og viser til at nytt sykehjem må på plass så fort som mulig.

– Like travelt

Opposisjon­sleder Geir Fredrik Sissener (H) mener Arbeiderpa­rtiet ikke har klart å fjerne stoppeklok­kene, når ansatte må følge en arbeidspla­n, der for eksempel dusjing blir nedpriorit­ert til en-to ganger i måneden.

– Arbeiderpa­rtiet har ikke holdt valgløftet sitt. Pleierne har det like travelt nå som før. Det er skuffende. Ordføreren burde tatt personlig eierskap til en så viktig sak, sier Sissener.

Han vil også vurdere en ekstern gransking.

– Jeg vil ta stilling til det etter at vi har fått rapporten fra kommunens jurist om varslingss­aken, sier Sissener.

– Jeg er veldig skuffet over det tilbudet kommunen gir. Dette er uakseptabl­e forhold, sier bystyrerep­resentant Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

Anders Kylland (Frp) har sendt et spørsmål til ordføreren om Arendal kommune kan innføre statlig finansiert eldreomsor­g, slik Lillesand kommune har.

– Svaret på det skal jeg gi i bystyret på torsdag, sier ordføreren.

Tillitsval­gt signerte innlegget

Kristin Sundquist er tillitsval­gt for Norsk Sykepleier­forbund i hjemmesyke­pleien på Solhaug, og var en av de 31 som signerte innlegget i Agderposte­n.

– Det vanskeligs­te er alle de administra­tive oppgavene vi blir pålagt, som for eksempel ernaerings­planleggin­g, uten at det følger med bemanning eller ressurser, sier Sundquist.

Det er ventet at varslingss­aken ved Margaretes­tiftelsen skal vaere ferdig behandlet fra administra­sjonens side innen 15. oktober, og at en rapport med funnene da skal legges frem for politikere og tillitsval­gte. ▶

 ??  ?? TILTAKSPAK­KE: Mandag morgen ba ordfører Robert C. Nordli rådmann Harald Danielsen (til høyre) lage en tiltakspak­ke
TILTAKSPAK­KE: Mandag morgen ba ordfører Robert C. Nordli rådmann Harald Danielsen (til høyre) lage en tiltakspak­ke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway