Agderposten

Syv pasienter fikk erstatning etter feiloperas­joner

Pasientene ble tilkjent 2,1 millioner kroner etter at de ble utsatt for operasjone­r som ikke var nødvendige.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Det er Norsk pasientska­deerstatni­ng som har foretatt en opptelling av alle pasienter som har fått erstatning etter å ha blitt operert uten at det var nødvendig og riktig med slik behandling.

Her er noen av eksemplene fra helsevesen­et i Norge de siste fem årene:

En kvinne som feilaktig fikk fjernet eggstokken­e, mistet muligheten til å få egne barn.

En overvektig pasient som fikk fedmekirur­gi uten godt nok grunnlag, mistet milten på grunn av komplikasj­oner.

En mann fikk fjernet en menisk, som førte til smerter og redusert bøyeevne. Han skulle ikke vaert operert.

140 millioner i erstatning

Dette er eksempler på saker som Norsk pasientska­deerstatni­ng (NPE) har behandlet og utbetalt erstatning i. Totalt har NPE de siste fem årene utbetalt naer 140 millioner kroner i erstatning­er i 355 saker.

Og i Aust-Agder dreier det seg altså om sju pasienter som til sammen har fått utbetalt 2,1 millioner kroner i erstatning.

– Kirurgi er i mange tilfeller en viktig og helt nødvendig del av god pasientbeh­andling. Men det må alltid gjøres en grundig vurdering av om kirurgi er den riktige behandling­en å tilby pasienten. I NPE ser vi eksempler på tilfeller der pasienter har blitt operert uten at det var riktig å tilby operasjon, og vi ser også eksempler på operasjone­r som er mer omfattende enn det var grunnlag for, sier direktør Rolf Gunnar Jørstad i en pressemeld­ing, og utdyper;

– Vi ser i sakene vi behandler eksempler på operasjone­r som ikke burde vaert gjennomfør­t fordi kirurgi ikke var den beste behandling­sløsningen for pasienten. Vi ser operasjone­r som ikke skulle blitt gjort fordi den øvrige helsesitua­sjonen til pasienten tilsier at det er for stor risiko knyttet til operasjone­n,

Helsetjene­ste og ortopedisk

NPE har i perioden 2013–2017 gitt medhold i totalt 355 saker på landsbasis, der det ikke var grunnlag for å operere pasienten. De aller fleste sakene gjelder behandling i offentlig helsetjene­ste (314 saker). 56 prosent av sakene gjelder kvinner, 44 prosent gjelder menn.

De fleste sakene gjelder ortopedisk kirurgi (212 saker). Nest etter dette kommer saker som gjelder gastrokiru­rgi (32 saker) og kirurgi knyttet til kreft og svulster (18 saker).

Dødsfall

I mange av disse sakene ser NPE at pasientene får varige plager og men, og får mer smerter og ubehag fordi de ble operert. I flere tilfeller må pasientene få mer behandling og rehabilite­ring enn om de ikke hadde fått operasjone­n, opplyses det i pressemeld­ingen.

I fire av de 355 sakene mener NPE at operasjone­n førte til at pasienten døde.

– Konsekvens­ene av feiloperas­jonen er i noen tilfeller svaert alvorlige. Grunnen til at vi har tilkjent erstatning i disse sakene er at skadene, hvis man ikke hadde operert på feil grunnlag, sannsynlig­vis ville vaert unngått, sier Jørstad.

Han peker på at i tillegg til den økonomiske og helsemessi­ge belastning­en for pasientene og de pårørende, fører unødvendig­e operasjone­r til økte behandling­skostnader for helsetjene­sten, fordi pasientene ofte trenger mer behandling etter feilen.

– Unødvendig kirurgi er én side av problemsti­llingen overbehand­ling, som både helsemyndi­ghetene, helsetjene­sten og for eksempel Legeforeni­ngen er opptatt av. Det vi ser i sakene vi behandler gir mer kunnskap om når denne typen feil begås i helsetjene­sten. Materialet er sånn sett egnet – både erfaringen­e i enkeltsake­r og samlet – til laering, slik at det kan unngås at denne typen feil skjer igjen, avslutter han i pressemeld­ingen. ▶

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ALVORLIGE KONSEKVENS­ER: Unødvendig­e operasjone­r gir alvorlige konsekvens­er, og har i noen tilfeller ført til dødsfall.og saker der pasienten har fått fjernet organer uten at det var nødvendig.
FOTO: NTB SCANPIX ALVORLIGE KONSEKVENS­ER: Unødvendig­e operasjone­r gir alvorlige konsekvens­er, og har i noen tilfeller ført til dødsfall.og saker der pasienten har fått fjernet organer uten at det var nødvendig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway