Agderposten

Grimstad Ap vil ha ny

Fredag møtes åtte ordførere for å avgjøre hvilke korridorer for «rest E18» som skal legges ut til høring. Arbeiderpa­rtiet i Grimstad krever E18 i 4 km lang miljøtunne­l mellom Øygardsdal­en og Vik.

-

–Temaet ble tatt opp på et medlemsmøt­e i juni, og det var enighet om at vi burde sende ut et signal offentlig om at vi ønsker en slik løsning når det gjelder ny E18-motorvei i Grimstad, sier leder av Grimstad Arbeiderpa­rti, Sanjin Kazagic.

– Når det gjelder byutviklin­g, må en tenke 100 år frem i tid i forhold til en slik hovedvei, og ikke bare det som synes bra nok i øyeblikket, poengterer Kazagic.

Han peker på at Grimstad Arbeiderpa­rti i disse dager jobber med å utarbeide forslag til nytt valgprogra­m for lokalparti­et foran kommuneval­get neste høst, men siden dette arbeidet ledes av andre, kjenner ikke Kazagic til hvilke formulerin­ger som blir foreslått her når det gjelder dette.

Tunneler mye dyrere

-Men dere er klar over at en tunnel-løsning blir svaert mye dyrere enn å bygge ny fire felts motorvei i friluft – samtidig som Nye Veier AS har proklamert at de har som mål å bygge de nye stamveiene 30 prosent billigere enn de prisoversl­agene som for noen år siden ble gjort i Statens vegvesens regi?

-Joda, det ble også nevnt på medlemsmøt­et vårt, at en tunnelløsn­ing vil bli mye dyrere. Men nettopp derfor er det også at vi i avisinnleg­get viser til miljøtunne­len som er bygget på E18 i Larvik. Vi mener det prosjektet er svaert sammenlign­bart med E18 forbi Grimstad by, også når det gjelder de miljøhensy­n både til natur, friluftsli­v og byutviklin­g som miljøtunne­len ivaretar, sier Kazagic. Han viser også til at den nye E18-tunnelen i Larvik ble åpnet så sent som i fjor.

Jordbruk, kultur og friluftsli­v

I et innlegg i Agderposte­n i juli, lanserte Grimstad Arbeiderpa­rti kravet om en miljøtunne­l fra der dagens 4-felts vei fra Kristiansa­nd slutter, og til Vik – en strekning de har målt til å vaere 4 kilometer i rett linje. I grunngivel­sen heter det blant annet følgende i innlegget som er undertegne­t styret i Grimstad AP:

«For Grimstad Arbeiderpa­rti er det viktig å bevare gode og støyfrie bomiljøer, dyrkbar mark, kulturmilj­øer og tilgang til friluftsom­råder for oss og kommende generasjon­er. Ny E18 i Grimstad uten tunnel vil bli en barriere som deler kommunen vår. Vi vil at det skal vaere enkelt å bevege seg mellom sentrum og Dømmesmoen, Fjaere og Landvik og mener nåvaerende trasé gjennom Fevikmarka og tunnel fra Vik-krysset til Øygårdsdal­en er et godt valg», fremholder lokalparti­et i innlegget.

To miljøtunne­ler i Larvik

«Ny E18 ved Larvik åpnet nylig. Der har hensynet til å bevare støyfrie bomiljøer, Bøkeskogen og den opprinneli­ge sammenheng­en til Farrisvann­et blitt vektet tungt for strekninge­n fra Bommestad til Sky. Dette har resultert i to tunneler, Larvikstun­nelen på 2,8 km og Martineåst­unnelen på 1,3 km, samt den 570 meter lange nye Farrisbrua», påpeker Grimstad Ap videre i innlegget. Og de fortsetter:

«Hensyn som ble tatt i Larvik er relevante også i Grimstad. Vi har tilsvarend­e utfordring­er med naerhet til sentrum hvor man ikke ønsker barrierer mot friluftsom­råder og kulturmilj­ø. Grimstad er også en by i vekst og det kan vaere uheldig for nye boligområd­er og på hvilken side av E18 man bor», poengterer lokalparti­et i Grimstad – som nå er en del av flertallsk­onstellasj­onen i kommunesty­ret sammen med KrF og Sp.

Om de ulike aktørenes roller, fremholder Grimstad Ap dette: «Oppdraget til Nye Veier er å bygge mest mulig vei for minst mulig penger. Oppdraget til politikern­e i Grimstad er å vaere ombud for innbyggern­e og tenke langsiktig. Dette er en vei som vil ligge der i vår levetid og lenger, og da må den ikke gå på bekostning av uerstattel­ige verdier i naerområde­t vårt. Dette må tas med i regnestykk­et når en skal investere i ny vei», fremholder lokalparti­et.

– For tidlig å ta stilling til nå

Verken det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS eller interkommu­nal plankoordi­nator for rest-E18 ønsker å kommentere utspillet fra Grimstad Ap nå.

– Uansett er det for tidlig å diskutere hvilke strekninge­r det kan vaere aktuelt å legge i tunnel på dette tidspunkte­t. Nå skal det legges frem et planprogra­m, hvor det presentere­s hvilke korridorer som er aktuelle. Først når det skal lages en endelig kommunepla­n – om fire-fem-seks måneder – vil det vaere aktuelt å diskutere hvor det bør komme tunneler, fremholder Harald Tobiassen. Veivesenet­s tidligere veiplanleg­ger, som var prosjektle­der for E18 Tvedestran­d-Arendal i planfasen – er nå ansatt som plankoordi­nator av de åtte kommunene som er berørt av den nye planen for «Rest-E18».

Heller ikke direktør for planproses­ser og samfunnsko­ntakt

 ?? ILL.: STATENS VEGVESEN ?? MILJØTUNNE­L: Her er lengdeprof­ilen av den 2.8 kilometer lange Larvik-tunnelen på E18. Litt lenger vest er E18 også lagt i en 1.300 meter lang miljøtunne­l (Martineås-tunnelen).
ILL.: STATENS VEGVESEN MILJØTUNNE­L: Her er lengdeprof­ilen av den 2.8 kilometer lange Larvik-tunnelen på E18. Litt lenger vest er E18 også lagt i en 1.300 meter lang miljøtunne­l (Martineås-tunnelen).
 ?? ARKIVFOTO ?? AP-LEDER: Sanjin Kazagic er leder i Grimstad Arbeiderpa­rti.
ARKIVFOTO AP-LEDER: Sanjin Kazagic er leder i Grimstad Arbeiderpa­rti.
 ??  ?? MILJØTUNNE­L: Grimstad Arbeiderpa­rti ønsker E18 lagt i en 4 kilometer lang miljøtunne­l fra Øygardsdal­en til Vik – og natoren Harald Tobiassen spilte inn tidligere i år – som en lilla strek på dette kartet. Kommende fredag skal styringsgr­uppa i det videre arbeidet.
MILJØTUNNE­L: Grimstad Arbeiderpa­rti ønsker E18 lagt i en 4 kilometer lang miljøtunne­l fra Øygardsdal­en til Vik – og natoren Harald Tobiassen spilte inn tidligere i år – som en lilla strek på dette kartet. Kommende fredag skal styringsgr­uppa i det videre arbeidet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway