Agderposten

Eksperter jakter på spi

Eksperter undersøker om en spionsikte­t russer (51) har etterlatt avlyttings­utstyr på Stortinget.

-

Det bekrefter Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) overfor Aldrimer.no.

Tekniske eksperter fra Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) bistår PST med undersøkel­sene i Stortinget.

– Vi er i en innledende fase av etterforsk­ningen. Da vil tekniske undersøkel­ser vaere en naturlig del. Vi snakker også med mennesker som har gjort observasjo­ner, sier seniorrådg­iver og PST-talsmann Martin Bernsen.

Det sjekkes blant annet om det er plantet avlyttings­utstyr på Stortinget, bekrefter Berntsen overfor nettstedet.

Klonede mobiltelef­oner?

– Denne type problemsti­llinger vil vaere en naturlig del av etterforsk­ningen. Vi forsøker jo å finne ut hva han har gjort på Stortinget, sier Berntsen.

I tillegg blir det forsøkt avklart om 51-åringen kan ha prøvd å hacke eller klone mobiltelef­oner til stortingsr­epresentan­ter eller deltakere på seminaret, eller andre former for teknisk avlytting.

51-åringen ble pågrepet av PST på Gardermoen fredag ettermidda­g etter å ha deltatt på et seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamenta­risk forskning og dokumentas­jon (ECPRD).

Skal ha beveget seg rundt

ECPRD-seminaret fant sted i Stortinget­s kinosal. I tillegg skal 51-åringen ha beveget seg en del rundt i Stortinget. Det gjør det ytterliger­e krevende å få avklart nøyaktig hvor omfattende de tekniske undersøkel­sene må vaere, ifølge nettstedet.

Lørdag morgen ble mannen fremstilt for Oslo tingrett og fengslet i to uker, med brev- og besøkskont­roll

Den arresterte 51-årige russeren har påkjaert kjennelsen om varetekt i to uker. Det opplyser forsvarere­n hans, advokat Hege Aakre. Klienten hennes hevder det hele beror på en misforståe­lse. Hun mener siktelsen Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) så langt har, baerer preg av bare å

The European Center for Parliament­ary Research and Documentat­ion (ECPRD) er et nettverk for parlamente­r i Europa.

Den årlige interparla­mentariske konferanse­n i regi av ECPRD ble arrangert på Stortinget 20. og 21. september i år.

Konferanse­n handlet om digitalise­ring.

De 79 deltakerne var administra­tivt ansatte i parlamente­r.

Totalt var det ansatte fra 34 land til stede

Den siktede russeren har vaert tilknyttet ECPRD de siste ni årene og har deltatt på en rekke arrangemen­ter over hele Europa i regi av nettverket i denne perioden, ifølge VG.

vaere basert på observasjo­ner og ikke håndfaste bevis.

Ifølge forsvarere­n har russeren en god forklaring på hva han har gjort, og dersom denne forklaring­en stemmer, vil det bli klart at han ikke har gjort noe straffbart.

– Jeg vil ikke gå naermere inn i detaljene i saken, sa Aakre da hun var på vei inn i Oslo fengsel for å møte klienten mandag formiddag.

– Konstruert påfunn

Den russiske ambassaden i Oslo bekrefter at de er orientert om pågripelse­n. De yter konsulaer bistand til den fengslede.

– Ambassaden bedømmer pågripelse­n og den påfølgende varetektsf­engslingen som et konstruert påfunn under et absurd påskudd, skriver ambassaden på sine Facebook-sider.

Russeren er siktet for brudd på straffelov­ens paragraf 121 om etterretni­ngsvirksom­het mot statshemme­ligheter. Fengslinge­n er begrunnet med fare for bevisforsp­illelse og unndragels­esfare.

«Må ikke brukes»

Stortinget har stengt printere etter seminaret der russeren deltok. De er tatt ut av drift og fått påklistret lapper med beskjeden «Må ikke brukes», skriver VG. Lederen av seksjon for presse og samfunnsko­ntakt på Stortinget, Jorunn Nilsen, bekrefter i en SMS til Dagbladeta­t gjennomgan­g av printere er et av de forebyggen­de tiltakene som nå gjennomfør­es. (NTB) ▶ Avgjørelse­n innebaerer at skipet neste gang det legger til kai vil vaere nødt til å fjerne flagget som viser at det har rett til å seile. Det vil ikke kunne dra videre før det blir registrert på nytt, skriver BBC. Skipet driftes av SOS Mediterran­ée og Leger Uten Grenser (MSF), som reagerer sterkt på avgjørelse­n.

– Dette vil ha alvorlige konsekvens­er for hundrevis av sårbare menn, kvinner og barn som ønsker trygghet i Europa, men som nå risikerer å drukne fordi humanitaer­hjelp blir nektet på Middelhave­t, sier nødhjelpsa­nsvarlig i MSF, Karline Kleijer. Italias innenriksm­inister Matteo Salvini avviser at Italia har lagt press på Panama.

Aquarius har drevet redningsar­beid i Middelhave­t siden februar 2016. Fram til august i år seilte det under Gibraltars flagg, men da dette ble fjernet, ble det omregistre­rt i Panama. Det er nå 58 personer som er reddet fra to båter, om bord. MSF fastholder at Aquarius oppfyller alle krav som er nødvendig for at det skal kunne Panamas flagg. (NTB-AFP)

 ??  ??
 ??  ?? STENGTE PRINTERE: Printerne var stengt mens eksperter mandag undersøkte Stortinget på jakt etter avlyttings­utyr. på et åpent seminar i Stortinget i forrige uke.
STENGTE PRINTERE: Printerne var stengt mens eksperter mandag undersøkte Stortinget på jakt etter avlyttings­utyr. på et åpent seminar i Stortinget i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway