Agderposten

Nå må vi redde fastlegeor­dningen

- Marit Hermansen, president i Legeforeni­ngen

Fastlegeor­dningen er under stort press. Fastlegene jobber nå nesten 60 timer i snitt i uken, og til tross for det store arbeidspre­sset, overføres det fortsatt altfor mange oppgaver til primaerhel­setjeneste­n og fastlegene – uten at nødvendige ressurser følger med. Dette fører til at tiden til pasientene blir knappere.

I Agderposte­n har man nylig kunnet lese om at ingen søkere var kvalifiser­t til nyopprette­de fastlegest­illinger i Arendal. Nå er stillingen­e lagt på is. Men Arendal er ikke alene. Også i kommuner som Namsos, Harstad, Gjøvik, Vik, Balestrand, Hammerfest og Stord har de store rekrutteri­ngsutfordr­inger. Listen kan gjøre mye lenger. Nå er det også tydelig at større kommuner sliter:

Tidligere i år samlet landets ti største kommuner seg for å diskutere hvordan de kan unngå fullstendi­g svikt i rekrutteri­ngen av fastleger. Dette er kommuner som per i dag har god fastlegede­kning, men som er bekymret for hvordan situasjone­n vil utvikle seg i naer fremtid.

Legeforeni­ngen har i en årrekke påpekt den alvorlige utviklinge­n og jobbet for løsninger, basert på alle de tilbakemel­dingene vi får fra våre medlemmer. Det er ikke uten grunn at utviklinge­n kalles en «varslet krise».

Mange har beskrevet konsekvens­ene av rekrutteri­ngskrisen i kommunene. Vi kan ikke skyve alle tiltak inn i framtiden, etter at alle utredninge­r og evaluering­er er ferdigstil­t. Da taper pasientene. Historiene fra kommuner over hele landet, viser at det haster.

Legeforeni­ngen har etterlyst handlekraf­t i forhandlin­ger og i møter med både myndighete­r og folkevalgt­e. Det må bli mer attraktivt for yngre leger å gå inn i fastlegeyr­ket. Oppskrifte­n er enkel. De unge ønsker faglig trygghet, økonomisk forutsigba­rhet og en levelig arbeidsdag. Dette er også viktig for å beholde de fastlegene vi allerede har.

Derfor er 500 nye utdannings­stillinger for allmennleg­er ett av Legeforeni­ngens krav til statsbudsj­ettet for 2019. I tillegg må regjeringe­n forplikte seg til en plan som sikrer at pasientene får mer tid med sin fastlege. Hvis regjeringe­n lytter til dette, tar vi et viktig skritt i retning av å løse fastlegekr­isen.

Disse tiltakene vil ikke berge fastlegeor­dningen over natten, men de vil markere et taktskifte. Håndfaste grep vil sende et signal til landets fastleger og kommuner om at hjelpen er på vei. Det er viktig for tryggheten til pasienter over hele landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway