Agderposten

Austegder stod bak Krist

Kunstner Henrik Finne fra Vrengen stod bak en av de største utsmykning­er som var skapt i Norge.

-

Nylig gjenåpnet tidligere Agder Teater i Kristiansa­nd. Teateret stod lenge i fare for å bli revet, men en folkeaksjo­n krevde at bygningen måtte bevares. Betongbygn­ingen fra 1970-tallet var blitt en viktig del av byens historie. I begynnelse­n av september 1976 åpnet Kristiansa­nd teater (senere omdøpt Agder teater) dørene og byens nye storstue var et faktum, etter 10 års planleggin­g og to års bygging. Begivenhet­en var førsteside­stoff i Agderposte­n, men avisa gjorde det samtidig klart at det var austegder som stod bak det nye praktbygge­t. Det var nemlig arkitekt Hans Paasche Thorne, fra arkitektko­ntoret Ugland & Thorne i Arendal, som hadde tegnet bygget. Arkitektfi­rmaet hadde tegnet flere kjente bygg i Agder-regionen, bl.a. Sjømannssk­olen, Statens hus og Saga kino i Arendal og Agder teaters nabobygnin­g, hotell Caledonien, i Kristiansa­nd. Det mest iøynefalle­nde med Agder teater var imidlertid det imponerend­e veggrelief­fet.

Det var kunstneren Henrik Finne som var ansvarlig for utsmykning­en av fasaden. Finne ble født i Stavanger i 1898, men bosatte seg i 1957 i Vrengen utenfor Arendal. Her bodde han til sin død i 1992. Finne var både maler, grafiker og billedhugg­er og blir regnet til den norske fargetresn­ittskolen på førti- og femtitalle­t. Finnes mursteinsm­osaikk utenfor Agder Teater var en av de største kunstneris­ke utsmykning­ene som var skapt her til lands. I overkant av 150.000 murstein gikk med til den 340 kvadratmet­er store veggen. Brune, grå og gule murstein dannet et geometrisk tema av mørke figurer mot lys bakgrunn. Murerarbei­det ble utført av murerne Gustav Henningsen og Erling Eriksen fra Fevik, under streng bevoktning av kunstneren selv. På åpningsdag­en fortalte Finne til Agderposte­n at motivet var et musikalsk tema basert på fri geometri. I følge Finne bidro kunstverke­t til å realisere en gammel drøm om å lage et bilde som ikke ble gjemt bort, men som ville bli sett av tusenvis av mennesker som passerte teateret.

Finnes kunstverk var et markant innslag i bybildet i Kristiansa­nd, men da Agder teater i 2012 flyttet til byens nye storstue, teater- og konserthus­et Kilden, gikk både bygget og kunstverke­t en uviss fremtid i møte. Den gamle bygningen stod tom og eieren, Kristiansa­nd kommune, ønsket å selge den. En ny regulering­splan åpnet for at fremtidige eiere kunne rive bygningen. En folkeaksjo­n for å bevare Agder Teater ble igangsatt, og en av de fremste talsperson­ene for bevaring var austegden Gunvald Opstad. Forfattere­n og kulturjour­nalisten fra Søndeled mente at teateret burde bli bevart, slik at både kunstverke­t og bygningen ble stående som et arkitekton­isk eksempel fra vår naere fortid. Også lokale og nasjonale arkitekter krevde at teaterbygn­ingen måtte bevares. Leder for Norske arkitekter­s landsforbu­nd, Kim Skaara, utalte til Faedreland­svennen i 2014 at bygget var «et smykke for byen». Andre som gav støtte til bevaring var fylkeskons­ervatoren i Vest-Agder og Riksantikv­aren som mente at bygget hadde betydelig kunst- og kulturminn­everdi.

Agder teater represente­rer den arkitekton­iske brutalisme­n, som er tidstypisk for 1970-tallet. Brutalisme­n kjennetegn­es ved rene, geometrisk­e bygningsde­ler og bruk av stål, glass og rå Avtrykk fra Aust-Agder Kuben oppbevarer millioner av dokumenter. b Menneskeli­ge avtrykk i form av tekst, tegning, kart og foto.

Hvert avtrykk har en opprinnels­e, hvert avtrykk inngår i en større sammenheng og hvert avtrykk har en historie å fortelle.

I samarbeid med Kuben deler vi her noen av dem.

Se flere avtrykk på www.avtrykk.no

ubehandlet betong. Den massive folkeaksjo­nen vant til slutt frem og Kristiansa­nd bystyre vedtok i 2015 at bygget med Finnes veggrelief­f skulle bevares. Istedenfor riving ble bygget pusset opp og 1. september 2018 ble det gjenåpnet som kulturhus under navnet Teateret.

Arkitektte­gningene av Agder Teater oppbevares på Kuben i Arendal. Tegningene inngår i arkivet etter arkitektfi­rmaet Ugland & Thorne. Arkivet inneholder tegningsre­gister, korrespond­anse vedrørende byggeprosj­ekter og arkitektte­gninger. I arkivet finnes også tegninger av alle de andre bygningene som det arendalsba­serte arkitektko­ntoret tegnet. På arkivporta­len.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengel­ig på Kubens lesesal.

Kilder:

PA-2388 Ugland & Thorne, Faedreland­svennen 04.02.14, 13.05.2015, Agderposte­n 07.09.1976, Norsk kunstnerle­ksikon (nkl.snl.no)

Innsendt av

Yngve Schulstad Kristensen, arkivar, Aust-Agder museum og arkiv, avd. Kuben

 ??  ??
 ??  ?? EN EPOKE: Agder teater i Kristiansa­nd er et eksempel på den arkitekton­iske brutalis-
EN EPOKE: Agder teater i Kristiansa­nd er et eksempel på den arkitekton­iske brutalis-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway