Agderposten

Mer tilpasset behandling

FACT-teamet ved DPS Aust-Agder gir fleksibel behandling til pasienter med alvorlige psykiske lidelser der de bor. Torsdag ble tilbudet presentert på Bjorbekk.

- Artikkel innsendt av Arnfinn Tveit

Pasientene får i FACT behandling og oppfølging der de bor og oppholder seg.

Samarbeid

FACT står for Flexible Assertive Community Treatment – fleksibel aktiv oppsøkende behandling.

Nå er det inngått samarbeid med Evje og Hornnes, Birkenes, Lillesand, Risør og Arendal om oppfølging av aktuelle pasienter som bor i disse kommunene. Sørlandet sykehus ønsker å tilby FACT til alle kommunene i Aust-Agder, og har vaert i dialog med samtlige. Pasientene med lidelser innenfor psykosespe­ktret kan fungere dårlig på mange livsområde­r, og har også ofte rusproblem­er.

– FACT-modellen og samarbeide­t mellom sykehus og kommunen vil kunne hjelpe flere pasienter på en mer effektiv måte og gi de med alvorlige psykiske lidelser en bedre hverdag. Det blir spennende å se hvordan FACT nå vil utvikle seg videre med alle kommunene i Aust-Agder, sa overlege Niclas Halvorsen under presentasj­onen på Distriktsp­sykiatrisk senter (DPS) Aust-Agder.

Individuel­l tilpasning

Pasientene skal kunne leve meningsfyl­t og tilfredsst­illende etter deres egne behov og krav. Det krever individuel­t tilpasset behandling i pasientens naermiljø. Hjelpere og behandlere blir bedre kjent med pasienten på den måten, og kan innrette hjelpen etter hva pasienten trenger og har forutsetni­nger for å ha nytte av. Det gis praktisk hjelp og veiledning i hverdagen.

Nysyke

Når pasienten har kritiske faser, tilbys tettere oppfølging. Alle pasienter får intensiv behandling­soppfølgin­g raskt når det er nødvendig for å forebygge kriser og stabiliser­e en vanskelig situasjon. Ved mer stabile situasjone­r har FACT-teamet ikke så hyppig kontakt. FACT er delt opp i tre grupper der en gruppe jobber spesifikt opp mot nysyke.

– Vi kan bidra slik at psykotiske pasienter får redusert psykosetry­kket og til reduksjon av stress. Vi får også jobbe med pasienter over tid. Det er helt essensielt å bli kjent med hele pasienten, også den «friske» delen og ikke bare den «syke» delen. Hovedfokus er å se hele mennesket og bidra til økt livskvalit­et, sa overlege Eliin Møster.

Det er pasientens skiftende behov som avgjør hvilke deler av det flerfaglig­e teamet som deltar i oppfølging og behandling. FACT-teamet ved DPS Aust-Agder har 15 ulike fagfolk,

som blant annet psykiatris­k sykepleier, pedagog, sosionom, vernepleie­r, psykiater, psykolog og lege i spesialise­ring.

Flere kommuner

Det er også en ansatt fra Arendal kommune i teamet. Representa­nter fra Lillesand delte også kommunens erfaringer med FACT som i stor grad har vaert positive. Avdelingsl­eder Jarle Kraemer, avdelingsl­eder Marianne Aase Brekke og enhetslede­r Ingeborg Blekastad roser det tette samarbeide­t og peker blant annet på fordelene ved rask kontakt og drøftinger underveis i et pasientfor­løp.

FACT-teamet samarbeide­r også med pasientens pårørende, fastlege, bostedskom­munen og andre som kan bistå.

 ??  ?? SAMARBEID: Merethe Foss Nilsen, Birkenes (f.v.), Marianne Aase Brekke, Lillesand, Ingeborg Blekastad, Lillesand, Ørjan Fossheim, FACT Aust-Agder, Jarle Kraemer, Lillesand, Bjørg Gustavsen, Birkenes og Liv Kari Aamlid, Birkenes.
SAMARBEID: Merethe Foss Nilsen, Birkenes (f.v.), Marianne Aase Brekke, Lillesand, Ingeborg Blekastad, Lillesand, Ørjan Fossheim, FACT Aust-Agder, Jarle Kraemer, Lillesand, Bjørg Gustavsen, Birkenes og Liv Kari Aamlid, Birkenes.
 ??  ??
 ??  ?? SAMLET: Det nyetablert­e FACT-teamet ved DPS Aust-Agder var torsdag samlet på Bjorbekk.
SAMLET: Det nyetablert­e FACT-teamet ved DPS Aust-Agder var torsdag samlet på Bjorbekk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway