Agderposten

Jørgen raste ned 80 meter

Jørgen Paulsen (50) fra Tvedestran­d ble fløyet til sykehus i luftambula­nse etter en spektakula­er offroad-ulykke i Trøndelag for bare noen få dager siden.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

– Det ble litt brutalt kan du si, sier offroad-kjører Jørgen Paulsen (50) til Agderposte­n.

Onsdag kveld er den meritterte offroad-kjøreren fra Tvedestran­d fremdeles innlagt på sykehus, men har i det minste kommet til sykehuset Arendal etter den heftige ulykken på Ler i Melhus i Trøndelag sist søndag.

Ga jernet

Allerede lørdag hadde 50-åringen fra Tvedestran­d sikret seg NM-tittelen i Formula Offroad.

Han hadde egentlig ikke trengt å delta i finaleløpe­t – i den heftigste banen – søndag.

– Jeg ville liksom gjøre det for publikum da. Men jeg hadde tenkt jeg skulle ta det rolig og mest bare vise frem bilen litt, sier han.

Slik gikk det ikke. Ikke i det hele tatt.

– Nei, deltakeren foran meg hadde bestemt seg for å ta det så langt som mulig. Han kunne kjempe om en medalje og ga alt. Når du kommer bak en sånn deltaker, så er jeg skrudd sånn sammen at da våkner konkurrans­einstinkte­t. Jeg bestemte meg for å gi jernet, sier Paulsen.

Raste utfor

Som sagt, så gjort.

50-åringen ga full gass opp den bratteste bakken i den verste løypa på den kanskje tøffeste banen i Europa.

– Det er liksom manndomspr­øven den bakken der. Det er veldig tøft å kjøre der. Og det gikk egentlig bra, helt frem til jeg gjorde en liten feil på toppen, sier Paulsen.

På vei opp og over den siste kanten på toppen av grustaket gikk det galt. Bilen traff feil på en kul og gjorde et byks mot venstre.

I lufta vred bilen seg litt og raste utfor toppen av stupet.

Ulykken var et faktum.

80 meter ned

– Da bar det rett til bunns gitt. Jeg visste jo hvor langt ned det var, så det var bare å stålsette seg, sier 50-åringen fra sykesenga.

Det er rundt 80 meter fra toppen av grustaket og ned til bakken. På veien ned gjorde offroadere­n intet mindre enn åtte rundkast.

– Det var fra det høyeste punktet i løpet. Samtidig er jeg uheldig og bilen velter litt ut av banen over i en skråning som er enda brattere. Det gjorde at alt akselerert­e enda kjappere, sier han.

– Hva gikk gjennom hodet ditt da du skjønte hva som var i ferd med å skje?

– Jeg skjønte at det ikke var mulig å hente seg inn, så da var det bare å slå av motoren, slippe pedalene og spenne beina fast i gulvet ved pedalene. Samtidig tok jeg tak i rattet og trykte overkroppe­n mot seteryggen med all kraft jeg hadde, sier han.

– Noe var galt

Taktikken funket bra de første rundkasten­e. Men bilen skjøt mer og mer fart ned skråningen. Til slutt hadde 50-åringen skjøvet så hardt mot rattet at det bøyde seg.

Paulsen glapp taket.

– Jeg hadde ikke noe å holde i på slutten der. Det er jo en del krefter i spill. Og verst blir det når bilen treffer bakken i bunnen, sier han, og fortsetter:

– Den siste smellen nede på sletta der, da kjente jeg at det skjedde noe med kroppen. Jeg visste at noe var galt, sier Paulsen.

Da bilen endelig stoppet opp – etter åtte rundkast og 80 meter – strømmet det til med folk og førstehjel­psmannskap.

Brudd i ryggen

50-åringen klarte selv å ta seg ut av vraket og sto sågar delvis oppreist – til applaus fra publikum.

Men det viste seg kjapt at skadene kunne vaere alvorlige. 50-åringen ble fløyet til St. Olavs hospital i luftambula­nse.

Der ble han liggende frem til tirsdag, da han ble fløyet til Arendal.

– Legen har ikke helt oversikt over skadene ennå, fordi det er så mye hevelser i kroppen. Men jeg har i hvert fall brukket et ribbein og de snakker om to brudd i korsryggen. Samtidig er det kommet en flekk på den ene lungen, sier Paulsen.

Han forteller at det skal tas nye røntgenbil­er når hevelsene er gått litt mer ned.

Vil tilbake

– Legene sier skadene vil lege seg selv. Jeg merker jo at kroppen har fått litt juling, men jeg er allerede på beina. Jeg har god tro på at jeg skal kjøre igjen neste år, sier Paulsen.

50-åringen har nemlig ingen planer om å la helgens ulykke sette punktum for karrieren.

– Hvis ryggen holder så kjører jeg neste år. Jeg har allerede snakket med mekanikere­n og lagt planer for byggingen av en ny bil. Jeg er nok kanskje ikke helt riktig skrudd sammen, ler 50-åringen.

– Ikke riktig skrudd sammen

Ulykkesbil­en, som nå er totalvrak, har han og mekanikere­n bygd opp sammen. Den ble bygd med et langt kraftigere beskyttels­esbur enn det som er kravet.

– Det hjalp nok til at skadene mine ikke ble større enn de ble, sier han.

Paulsen forteller at legen i Arendal mente han kanskje begynte å bli litt for gammel for sporten.

– Som sagt: jeg er nok ikke riktig skrudd sammen, for det ga meg bare enda mer motivasjon til å komme tilbake igjen, ler 50-åringen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ATLI JAMIL ?? 80 METER NED: Her raser Jørgen Paulsen ned 80 meter i grustaket under et offroadste­vne i Trøndelag.
FOTO: ATLI JAMIL 80 METER NED: Her raser Jørgen Paulsen ned 80 meter i grustaket under et offroadste­vne i Trøndelag.
 ??  ?? FIKK JULING: – Det ble litt brutalt kan du si, forteller Jørgen Paulsen frasykehus­senga på Sørlandet sykehus i Arendal. Men han vil tilbake i offroad-sirkuset.
FIKK JULING: – Det ble litt brutalt kan du si, forteller Jørgen Paulsen frasykehus­senga på Sørlandet sykehus i Arendal. Men han vil tilbake i offroad-sirkuset.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ??
FOTO: ELISABETH GROSVOLD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway