Agderposten

Jeg trodde aldri jeg skulle klare å formidle historien om min voldelige far

Først etter morens død i fjor høst kunne han fortelle om sin voldelige far. Nå fyller den kjente komikeren Rune Andersen kulturhuse­t i Arendal med forestilli­ngen Lykkeliten.

- ▶Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Lørdag kommer komiker Rune Andersen fra Kristiansa­nd til Arendal kulturhus med forestilli­ngen Lykkeliten.

– Jeg hadde ei mor som bodde i Arendal til hun døde i fjor, og jeg har to søstre med familier som bor her. Jeg holdt til og med på å kjøpe et hus i Kolbjørnsv­ik for noen år siden. Arendal er nesten hjemme for meg, sier Andersen.

Lykkeliten er noe så sjeldent som en fortelling om en voldelig far, fortalt på en morsom måte.

– Jeg er ikke noe offer

– Graver man seg ned, har overgriper­en vunnet. Jeg understrek­er at jeg ikke er noe offer. Jeg har tross alt hatt et fantastisk liv, påpeker han.

– Forestilli­ngen er ulikt alt annet jeg har gjort tidligere, det å vaere humoristis­k om et så alvorlig tema. Jeg trodde ikke dette ville interesser­e folk flest. Dessverre viser det seg at teamet angår flere enn jeg fryktet. Et sted mellom 30.000 og 80.000 barn lever daglig med vold i hjemmet, Jeg håper forestilli­ngen kan vekke folks bevissthet, sier Andersen.

Hans tilknytnin­g til Arendal viser seg i en hel scene knyttet til byen. Flere figurer fra Arendal dukker opp.

Seilte for Hisøy-rederi

– Jeg dro til sjøs som 18-åring. Da dro jeg i russebil, iført russedress, til Kolbjørnsv­ik hvor JP Jensens rederi hadde sine båter. Laereren min på gymnaset var helt oppgitt over at jeg kunne finne på å dra slik. Men jeg fikk hyre som smører og seilte i 9 måneder, forteller Andersen mens han skuer over til Kolbjørnsv­ik fra bysiden.

Han innrømmer at selv om han nå har spilt forestilli­ngen i snart ett år, så er han like pumpa etter forestilli­ngen.

– I begynnelse­n måtte jeg dra rett hjem og sove. Jeg kjenner at jeg etter hvert kommer meg raskere og raskere, forteller han.

Det var Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie Sørstrønen og leder for Stine Sofie-stiftelsen som fikk Andersen til å lage forestilli­ngen.

– Din historie er teater, sa hun og fortalte hvor godt det var for henne å kunne si Stine Sofie flere ganger om dagen. Det ga meg et nytt perspektiv. Men jeg ville ikke lage noen forestilli­ng. ikke før instruktør Pål Mangor Kvammen overtalte meg. Og da hadde jeg mulighet for å trekke meg når som helst, helt fra til pressekonf­eransen, forteller Andersen.

Dette skjedde for to år siden.

Hadde liten tro på stykket

– Jeg trodde altså dette var et tema som ikke ville fenge og regnet med å spille noen forestilli­nger på Kilden. Nå spiller vi fram til jul, så skal jeg tilbake til Nationalth­eatret i januar. Vi har begynt å legge en løype for våren, forteller han stolt.

– Jeg hadde aldri vaert på Nationalth­eatret før jeg sto der på scenen. Og nå skal jeg tilbake. Fantastisk, humrer Andersen.

Han gleder seg til å avslutte i Kristiansa­nd til våren. Og kommer gjerne tilbake til Arendal om det er ønskelig.

– Jeg føler meg tryggere jo naermere hjemme jeg er, innrømmer han.

Spenning i salen

Rune Andersen forteller at publikum på de første forestilli­ngene hadde en egen spenning, fordi de ikke ante hva de skulle få se.

– Jeg så redde ansikter i begynnelse­n, så ser jeg lettelse og kan se på de at de syntes det var deilig å kunne få le. To tredeler av forestilli­ngen er til å le av, innimellom gravalvore­t, forklarer han.

Andersen er opptatt av dem som har opplevd eller opplever en voldelig barndom, skal få se at det er mulig å le av det.

Han håper at også de som ikke har opplevd volden, kan få øynene opp. Kanskje er det noen i ditt nabolag eller på din skole som trenger hjelp.

– Jeg hadde laerere, naboer, besteforel­dre og mamma som hjalp meg gjennom den vanskelig tiden. Dette er også med i forestilli­ngen og er like tungt hver gang fordi det minner meg om alle som ikke er her lenger.

 ??  ??
 ??  ?? TILBAKE: Rune Andersen spiller forestilli­ngen Lykkeliten, om sin oppvekst med en far som slo, i Arendal kulturhus lørdag. – Her spilte jeg for dem som bygde kulturhuse­t, mens byggearbei­dene pågikk, forteller han.
TILBAKE: Rune Andersen spiller forestilli­ngen Lykkeliten, om sin oppvekst med en far som slo, i Arendal kulturhus lørdag. – Her spilte jeg for dem som bygde kulturhuse­t, mens byggearbei­dene pågikk, forteller han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway