Agderposten

Fikk bekymring åtte måneder etter

I over åtte måneder har kontrollut­valgsleder og sekretaria­t sittet på økonomisje­fens konkrete korrupsjon­sbekymring­er uten å legge dem frem for resten av kontrollut­valget.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Agderposte­n sendte de første innsynsbeg­jaeringene i denne saken i begynnelse­n av februar, uten å lykkes.

I mai ble saksforhol­det klaget inn for Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder, som 6. september omgjorde Grimstad kommunes innsynsnek­t.

Omgjørelse­n førte til at avisen 19. september kunne avdekke at økonomisje­f Helge Moen mener en ulovlig inngått kontrakt kan skjule mulig korrupsjon og overbehand­ling av en pasient.

Kommunen kan i en to til tre års periode ha betalt over 10 millioner kroner for mye for én enkelt bruker, mener økonomisje­fen.

Full strid om politi i referat

Agderposte­n avslørte den ulovlig inngåtte avtalen 17. november i fjor, og at BDO-granskerne fant det dokumenter­t i en pasientjou­rnal at den innbringen­de avtalen sannsynlig­vis ble tilrettela­gt av inhabile og ledende ansatte.

Økonomisje­fen sendte én måned etterpå en bekymrings­melding til rådmann Tone Marie Nybø Solheim om sine forsterked­e korrupsjon­smistanker.

Han går helt konkret til verks i sine beskrivels­er, og understrek­er at kommunen har betalt altfor høy pris i forhold til nevnte brukers behov.

Dette førte til et møte 3. januar og et referat det ifølge dokumenter er oppstått full strid om hvorvidt politi ble nevnt som en instans som kunne ettergå mistankene.

Det fremkommer dessuten av referatet at rådmannen tok initiativ til møtet for å få innspill til en faktaunder­søkelse om forholdene. Den ble det ingenting av.

I stedet blir økonomisje­fen i februar og mars gjenstand for en faktaunder­søkelse, basert på to arbeidsmil­jøklager. Det ender med at han blir oppsagt.

Telemark IKS har rådgiverog sekretaria­tsfunksjon for kommunenes kontrollut­valg. I postjourna­len deres, datert 24. januar i år, kom Agderposte­n tidlig i mai over post fra økonomisje­fen. Tittelen på dokumentet var sladdet, og vi ble nektet innsyn.

Avisen fikk imidlertid innsyn i et papirdokum­ent rådmannen hadde stukket inn i hånden til kontrollut­valgsleder­en rett før kontrollut­valgsmøtet 23. januar.

Det viser seg å vaere rådmannens egen gjengivels­e av økonomisje­fens bekymrings­melding, og Agderposte­n kan endelig 24. mai fortelle om den konkrete bakgrunnen for et avisinnleg­g økonomisje­fen skrev.

I kjølvannet av at Fylkesmann­en for tre uker siden omgjorde innsynsnek­ten til Grimstad kommune sendte avisen en ny innsynsbeg­jaering til Temark.

Denne gangen ble begjaering­en innfridd fullt og helt. Dokumenten­e som ble unntatt offentligh­et i mai, viser seg å vaere bekymrings­melding, møterefera­t, en e-postdialog og et følgeskriv.

Helge Moen skriver videre dette i følgeskriv­et til kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) og sekretaria­t idet han deler informasjo­nen 24. januar:

«Jeg forsto at dette referatet og informasjo­nen om utviklinge­n i varslingen og ny melding skulle legges frem for kontrollut­valget på førstkomme­nde møte».

Det fremkommer også av dokumenten­e at bakgrunnen for å dele bekymrings­melding og referat var striden om politi var tema på møtet.

Ville legge saken død

Økonomisje­fen går i slutten av januar ut i et leserinnle­gg i lokalavise­ne. Moen ber politikern­e få politiet på banen.

Han er generell, og forteller ingenting om detaljer og dokumenter han få dager før har delt med kontrollut­valgets leder og sekretaria­t.

Neste møte i kontrollut­valget er først 12. mars. Men økonomisje­fens oversendte dokumenter legges ikke frem, slik økonomisje­fen i e-posten skriver han forsto skulle skje.

PWC og manglende innsyn i to sladdede sider får mye oppmerksom­het på møtet.

Den videre oppfølging av helsekjøps­aken er også blant temaene etter at e-postgransk­ingen var resultatlø­s.

Sekretaria­tet vil nå legge helsekjøps­aken død, og skriver følgende i innstillin­gen:

«Kontrollut­valget kan ikke se flere muligheter for å belyse problemsti­llingene ytterliger­e fra kommunens side og anbefaler at det ikke vedtas ytterliger­e undersøkel­ser».

Kontrollut­valgsleder­en sier han vil følge sekretaria­tets innstillin­g. Topland støttes raskt av Eli Skaiaa (KrF).

Dette vil imidlertid ikke Jarle Christians­en (Ap) vaere med på. Han tar ordet, snakker om det store, uløste alvoret og foreslår å overlate helsekjøps­aken til politiet.

Han får med seg Hege Bjerke Erlandsen (H) og Tore FredvigEri­chsen (Frp). De tre utgjør til slutt et knepent flertall, og makter å snu innstillin­gen til følgende vedtak:

«Kommunesty­ret anmelder saken til politiet».

Dette er altså 12. mars. Det er da tre uker til kommunesty­remøtet der saken skal endelig avgjøres.

– Spinkelt, tynt og grunnløst

Ukene går, og når tirsdagskv­elden den 3. april kommer er det Christians­en som må føre ordet på vegne av kontrollut­valget.

Gunnar Topland er bortreist, har meldt forfall og kan ikke hjelpe når motstander­ne av politiette­rforskning setter i gang sin offensiv.

Christians­en går på talerstole­n, fortsatt uvitende om økonomisje­fens initiativ i vinterkuli­ssene, argumenter­er og forsøker å få kommunesty­ret med seg på kontrollut­valgets vedtak.

Men til ingen nytte. Han blir enten møtt av øredøvende stillhet i Høyre, opprørte KrF-politikere eller et Frp og Venstre som er negative til å anmelde.

KrFs politikere går til kraftig motangrep og karakteris­erer grunnlaget for å vaere spekulativ­t, grunnløst og tynt.

– Ingenting tyder på at det har skjedd noe kriminelt. Det er heller ikke ulovlig å tjene penger, sa ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) blant annet.

Christians­en lider et knusende nederlag denne kvelden, og han får bare støtte av åtte av de 34 andre representa­ntene.

Hege Bjerke Erlandsen og Tore Fredvig-Erichsen fulgte saken fra tilhørerbe­nken. De er opprørte over partikolle­ger, KrF, debatt og vedtak.

Fredvig-Erichsen går etterpå knallhardt ut i Agderposte­n og sier han vil vurdere å trekke seg fra kontrollut­valget.

– Det er snakk om store beløp, og vi bør forsøke alle muligheter for å finne ut hva som er skjedd, uttalte Frp-eren.

Mandag denne uken tok Agderposte­n kontakt med kontrollut­valgsleder­en om dokumenten­e.

Kort tid etter ble de distribuer­t til de andre medlemmene.

Åtte måneder etter at de ble oversendt av kommunens egen økonomians­varlig.

PS! Kontrollut­valg og kommune politianme­ldte 22. juni en julegave på 75.000 kroner og brudd på taushetspl­ikten. Begge er forgreinin­ger av helsekjøps­aken.

 ??  ?? VISSTE IKKE: Her forsøker kontrollut­valgets Jarle Christians­en (Ap) den 3. april å skaffe flertall i kommunesty­ret for allerede 24. januar.
VISSTE IKKE: Her forsøker kontrollut­valgets Jarle Christians­en (Ap) den 3. april å skaffe flertall i kommunesty­ret for allerede 24. januar.
 ??  ?? FAKSIMILE: Oppslaget i Agderposte­n 17. september.
FAKSIMILE: Oppslaget i Agderposte­n 17. september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway