Agderposten

– Stort press og lite nytt

Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) mener stort arbeidspre­ss og lite nytt i økonomisje­fdokumente­ne førte til at de ikke ble delt med de andre i utvalget.

-

– Noen dager etter jeg mottok notatet fra rådmannen skrev økonomisje­fen i et leserinnle­gg hvor han blant annet sier: «Jeg har flere ganger tidligere vaert i dialog med ledelsen da jeg har observert handlinger som fører til økt sannsynlig­het for korrupsjon. På sist møte den 3. januar 2018, nevner jeg at politi måtte vaere riktig instans nå. Dette ble strøket fra referatet. Jeg har derfor et behov for å si «politi». Tittelen på leserinnle­gget var Økonomisje­fen: – Helsekjøps­saken i Grimstad må politianme­ldes, skriver Topland i en e-post, og fortsetter:

– I Agderposte­n på nett 17.11.2018 sto det at FIA var betrakteli­g dyrere enn andre tilbydere og avtalene ga store overskudd til FIA. På bakgrunn av oppslag i Agderposte­n hadde kontrollut­valget en sak i desember om avrop på rammeavtal­er og ble orientert om hvilke avtaler kommunen hadde hatt med FIA. Kombinasjo­nen av tidligere saker og oppslag i pressen gjorde at jeg og sekretaria­tet følte det var lite nytt i notatet som ikke kontrollut­valget allerede var kjent med. Dette sammen med at det var et stort øvrig arbeidspre­ss, gjorde, slik det er gjengitt i Agderposte­n 24.05.2018, at andre saker tok fokus vekk fra notatet, forklarer han.

– Mye offentlig kjent

– Tror du informasjo­nen økonomisje­fen brakte frem, hvis den hadde blitt kjent, kunne fått betydning for kommunesty­rets behandling av helsekjøps­aken 3. april?

– Min oppfatning er at mye av innholdet i møterefera­tet var offentlig kjent, og jeg tar det for gitt at kommunesty­rets representa­nter var kjent med at økonomisje­fen mente det var fare for korrupsjon og at han anbefalte en anmeldelse. Hvorvidt kommunesty­rets representa­nter hadde stemt annerledes, og hvorfor de ikke fulgte anbefaling­en til økonomisje­fen, kan kun de som stemte den dagen svare på. Jeg hadde forfall til kommunesty­ret den dagen, og Jarle Christians­en presentert­e saken på vegne av kontrollut­valget, svarer han.

– Brukt alle tilgjengel­ige verktøy

– Hvordan vil kontrollut­valget håndtere saken videre?

– Jeg føler at kontrollut­valget har brukt alle tilgjengel­ige verktøy, og undersøkt det man kan. Kommunesty­ret ønsket ikke å anmelde og avsluttet dermed saken. Men i en sak med så mange uklare omstendigh­eter, vet man ikke om det fremdeles kan dukke opp forhold som må gis oppmerksom­het. Imidlertid ser jeg ikke bort fra at de spørsmål du har tatt opp vil bli snakket om på neste møte, uttaler Gunnar Topland.

Han avviser for øvrig økonomisje­fens forståelse av at dokumenten­e skulle fremlegges på møtet 12. mars.

 ??  ?? GUNNAR TOPLAND
GUNNAR TOPLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway