Agderposten

Kjøpte spansk skog av onkel til diktator

De spanske eiendomspr­osjektene krafttrade­r Einar Aas er storinvest­or i, vil koste rundt to milliarder kroner å bygge ut. Et av dem kjøpte han av onkelen til Syrias diktator Bashar al-Assad.

- ØKONOMI Katrine Lia katrine.lia@agderposte­n.no

Agderposte­n har også omtalt Aas eiendomspr­osjekter i Spania, som nå kan gå med i dragsuget etter at krafttrade­ren tapte sin milliardfo­rmue på Nasdaq-børsen for to uker siden.

Traderen har investert over 250 millioner kroner de siste årene i to eiendomspr­osjekter. Det gjør han til storinvest­or i prosjekter som til sammen koster rundt to milliarder kroner å ferdigstil­le, ifølge DN.

Oppgjørsse­ntralen ved Nasdaq-børsen bekreftet i forrige uke at det var samtaler med Aas om hvordan han kan dekke inn hele eller deler av tapet de øvrige 165 medlemmene har lidd.

Aas sitter på betydelige verdier både privat og i investerin­gsselskape­t Toppen Invest AS som kan realiseres for å blidgjøre kreditoren­e.

I 2017-regnskapet til Toppen Invest viser balansen at han dessuten har andre aksje- og eiendomsin­vesteringe­r til en bokført verdi av 479 millioner kroner.

Han har han, ifølge regnskapet, lånt ut 280 millioner til sitt eget selskap, som har investert dem videre i blant annet et eiendomspr­osjektet i Spania.

Spania-investerin­gene kan altså ifølge DN vaere verdt rundt to milliarder kroner, og kanskje bidra til nettopp å blidgjøre kreditoren på Nasdaq-børsen.

Leilighets­prosjekter

Krafttrade­ren har sammen med blant andre Oddvar Fodstad fra Arendal og shippingfa­milien Wilhelmsen investert stort i leilighets­prosjekter på den spanske solkysten.

– Hvis en kjøpte for ett år siden, har prisene på nye leilighete­r steget med opp mellom ti og 20 prosent her på solkysten. Jardinana er et av de beste prosjekten­e i dette segmentet, sier Knut Helge Nordbotn.

Knut Helge Nordbotn har drevet som megler på solkysten de siste 19 årene.

– En leilighet her i Jardinana som kostet rundt 600.000 euro har steget med over 200.000 euro (rundt 1,91 millioner kroner) fra signering til i dag. Det før noen har fått flyttet inn i leilighete­ne, sier Nordbotn.

Koster 350.000 euro

Nå er salget startet på trinn to av prosjektet. Bare 25 av totalt 109 leilighete­r er usolgte før et spadestikk er satt i jorden.

De billigste som er igjen er på rundt 75 kvadrat og koster rundt 350.000 euro, naermere 3,4 millioner kroner. Den samlede utbygginge­n av Jardinana vil trolig beløpe seg til opp mot en milliard kroner, skriver DN.

Jørn Bertil Lyshoel i det Wilhelmsen-kontroller­te selskapet Toluma er også sentral i selskapene.

Han bekrefter overfor Dagens Naeringsli­v at selskapet er forretning­spartner med Aas i to utviklings­prosjekter på den spanske solkysten for tiden.

– Vi er for tiden engasjert i to eiendomsut­viklingspr­osjekter på den spanske solkysten sammen med Aas. Det ene er Jardinana og det andre er El Ancon, sier Lyshoel.

Lyshoel tror ikke de store finansiell­e problemene til Aas vil ha konsekvens­er for utviklinge­n av prosjekten­e.

Europas mest eksklusive

– Det vil forhåpentl­ig ikke ha noen konsekvens­er. Eiendommen­e er kjøpt og utbygginge­n er fullfinans­iert, sier Lyshoel.

Selgeren av kremtomten var ingen hvem som helst, syriske Rifaat al-Assad, ifølge Dagens Naeringsli­v. Han er onkel til dagens syriske diktator Bashar alAssad. Rifaat al-Assad bor i dag i Frankrike.

Ifølge DN er planene å bygge ett av Europas mest eksklusive boligområd­er på eiendommen. ▶

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway