Agderposten

Norge står på sitt i konflikt med ESA

Norske myndighete­r er uenige med ESA om at psykologiu­tdannede fra Ungarn har rett til å jobbe i Norge. Utdanninge­n har vesentlig mangler, fremholdes det.

-

EFTAs overvåking­sorgan ESA åpnet i mai sak mot Norge, fordi de mener det er i strid med EØS-avtalen når Norge nekter å autorisere psykologis­tudenter som har utdannet seg i Ungarn.

Helse og omsorgsdep­artementet har nå sendt sitt svarbrev til ESA. Der står Norge på sitt.

– Departemen­tet er uenig med ESA i at klagerne har rett til å utøve samme yrke i Ungarn som psykologer har rett til i Norge. Departemen­tet viser saerlig til at klagerne ikke er tilstrekke­lig kvalifiser­te til å arbeide med tittel som psykolog i Norge. Utdanninge­n har vesentlige mangler i klinisk teori og praksis sammenlign­et med den norske profesjons­utdanninge­n i psykologi, heter det i svarbrevet.

Departemen­tet skriver videre at de mener ESA på flere punkter har basert sin konklusjon på et feilaktig grunnlag. Saerlig gjelder dette regler og praksis knyttet til psykologyr­ket i Ungarn.

Bakteppet er klager fra flere psykologis­tudenter som har fått avslag på søknaden i Norge om å få godkjent en mastergrad i klinisk helsepsyko­logi fra ELTE-universite­tet i Ungarn, etter at Helsedirek­toratet brått endret godkjennin­gspraksis i 2016.

En gruppe på drøyt 200 psykologis­tudenter har tidligere varslet at de vil gå til søksmål mot Norge. Tidligere denne måneden meldte departemen­tet at psykologis­tudenter fra Ungarn kan få autorisasj­on gjennom en ny etterutdan­ningsordni­ng på 14 måneder i Norge. (NTB)

 ??  ?? DÅRLIG PYSKOLOGI: Helseminis­ter Bent Høie (H) mener de fra Ungarn-utdanede ikke er gode nok.
DÅRLIG PYSKOLOGI: Helseminis­ter Bent Høie (H) mener de fra Ungarn-utdanede ikke er gode nok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway