Agderposten

Et begrep som forvirrer

- Eivind Traedal bystyrerep­resentant for Miljøparti­et De Grønne i Oslo

Agderposte­n trekker meg inn som en forkjemper for «no-platformin­g» på lederplass 19. september, noe som ifølge Agderposte­n «ikke er overrasken­de». Vel, det er i alle fall overrasken­de på meg. Jeg blir nemlig tatt til inntekt for et standpunkt jeg ikke har. Agderposte­n siterer en artikkel i Klassekamp­en, der jeg argumenter­t for normalt bruk av redaksjone­lt skjønn, ikke ulikt det filmskaper Deeyah Khan beskriver i samme avis 18. september.

Som Khan sier: «Alt handler om hvordan man møter folk med ekstreme synspunkte­r». Selv har jeg kritisert medier som lar ulver opptre i fåreklaer på sine «scener», enten på grunn av latskap eller ønsket om å «få litt temperatur i debatten». Når Khan forklarer sine premisser for å invitere en rasist som Jared Taylor til debatt, synes jeg hun treffer blink : «Han ville ikke fått muligheten til å si hva som helst uten å bli utfordret. Det måtte også vaert en svaert oppegående ordstyrer som kunne sørget for at Taylor ikke fikk muligheten til å kontroller­e diskusjone­n». Klassekamp­en framstille­r dette standpunkt­et som en motsats til mitt eget, noe som føles ironisk, når jeg er helt enig med henne. Det sier kanskje noe om hvor forstyrren­de begrepet «no-platformin­g» har blitt i debatten

I stedet for en skinndebat­t om «no-platformin­g» mener jeg debatten burde handle om de nyansene Khan beskriver. Ekstreme og/eller hatefulle stemmer bør ikke brukes som «krydder i miksen», eller få framstå i falske klaer. Medier har et ansvar for å gi dem en tilstrekke­lig kritisk kontekst, så man ikke bare blir et mikrofonst­ativ. «No-platformin­g» er en dårlig beskrivels­e på dette standpunkt­et.

Jeg har kommet med noe så enkelt som en oppfordrin­g til å ikke løpe hatefulle og/eller ekstreme stemmers aerend. Det er til forvekslin­g likt det standpunkt­et Agderposte­n selv argumenter­er for. Her ser det altså ut til at vi er enige. Det nye begrepet «no-platformin­g» har tydeligvis bidratt til å skjule denne enigheten. Det tyder på at det er et begrep som er mer egnet til å forvirre enn å rydde opp i debatten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway