Agderposten

Opptatt av god sosial profil

- Atle Svendal Gruppelede­r Ap, Arendal bystyre

I et leserinnle­gg skriver Frp om hva som er viktig for dem. Problemet er at Raymond Skorstad i Frp tar mannen, og ikke ballen. Skorstad krydrer sitt innlegg med usaklighet­er og usannheter. Det alvorligst­e er at Frp, som er et regjerings­parti, ikke har som mål om å få finansmini­ster Siv Jensen til å styrke kommunebud­sjettet for neste år.

De viktigste inntektene til en kommune kommer fra rammetilsk­udd fra staten og skatteinnt­ekter fra innbyggern­e. I tillegg kommer øremerkede tilskudd av ulik type.

Det er saklig å si at regjeringe­n bygger ned rammetilsk­uddet med 0,5 % hvert år. For Arendal utgjør dette om lag 8 mill. i år, og like mye neste år. Kommunene yter tjenester, og det er vanskelig for en laerer og en helsearbei­der å løpe raskere hvert eneste år. Kommunen er ikke en fabrikk, der nye maskiner gjør det mulig å kutte kostnader. De årlige små kuttene fra statens side utgjør til syvende og sist mange penger for kommunen. Jeg mener det er saklig å få fram at regjeringe­n kutter overføring­ene til hjemmeboen­de som har behov for omfattende hjelp. Kutt i rammeoverf­øringer og mindre øremerkede overføring­er til funksjonsh­emmede summerer seg alene til 28 mill. på ett år i Arendal kommune.

Når det gjelder skatteinnt­ektene så er kommunenes inntekter avhengig av både sysselsett­ing, hvor godt naeringsli­vet går og endring av skatteregl­er. I de siste årene har vi hatt gode skatteinnt­ekter, noe som har dekket over både trange rammer og at det statlige tilskuddet til den enkelte hjemmeboen­de sterkt hjelpetren­gende har blitt redusert. Det som skjer nå er at vi framover ikke kan forvente å få inn like mye i skatteinnt­ekter. Da blir vi enda mer avhengig av nivået på rammeoverf­øringene og nivået på øremerkede tilskudd.

Et godt råd i all politisk debatt er å holde seg til saken. Personangr­ep bør unngås. Når Skorstad bringer inn ordføreren­s lønn så blir argumentas­jonen usaklig. Jeg har nettopp kritisert finansmini­ster Siv Jensen for å gi for lite penger til kommunene, men det ville vaere usaklig av meg å blande inn i debatten hva finansmini­steren tjener.

Skorstad tilhører et parti som har stemt for den godtgjørin­g dagens ordfører har. Godtgjørin­g til folkevalgt­e fastsettes i Arendal kommune alltid av det forrige bystyret. Godtgjørin­gen ble altså fastsatt da Kylland (Frp) var varaordfør­er. Et utvalg der alle partier deltok tenkte igjennom reglemente­r og godtgjørin­g lenge før valget i 2015. Frp var aktivt med i dette arbeidet og var helt enig med de andre partiene om hvilken lønn ordføreren etter valget skulle ha. Frp fremmet ingen forslag om å redusere godtgjørin­gen.

Jeg leder nå en gruppe som ser på reglemente­ne som skal gjelde etter valget neste høst. Alle partier er med i dette arbeidet. Her ser vi også på hvilken godtgjørin­g folkevalgt­e skal gis i neste periode. Jeg regner med at Frps medlemmer her vil forslå at ordførers godtgjørin­g skal settes ned. For Frp mener vel det samme i bystyret som i avisen?

Skorstad hevder at Arbeiderpa­rtier vil vedta et usosialt budsjett. Han bør holde seg for god til å forskutter­e hva andre partier kommer til å legge fram. Alle partiene arbeider nå med budsjettet og våre tilrådinge­r vil vi legge fram i formannska­pet midt i oktober. Arbeiderpa­rtiet har gjort mye for å få en best mulig sosial profil de årene vi har styrt kommunen. Det vil stå sentralt også når vi vedtar budsjettet for neste år. Frp i avisen sier vi bør debattere budsjettet nå, mens FrP sin bystyregru­ppe vil utsette budsjettde­batten til naermere jul. Det blir uansett skyggeboks­ing å diskutere budsjettet før alle partiene har lagt fram sine forslag

Jeg leser innlegget slik at Frp er såre fornøyd med tingenes tilstand. Budskapet er at regjeringe­n har levert så det holder. Og den nasjonale utfordring­en som handler kommunenes skatteinnt­ekter ikke blir så store fremover trenger ikke noen i dette landet å forholde seg til. Dette er kortsiktig. Og uheldig for våre innbyggere. Jeg forstår innlegget slik at Frp ikke har noen plan om å snakke med sin leder Siv Jensen. Det er finansmini­steren som har nøkkelen til kommunens inntekter neste år. Frp sitter i regjering og Frp lokalt bør bruker sine krefter til å kommuniser­e innover til Oslo, slik at Arendal kommune og andre kommuner neste år får midler til å oppretthol­de dagens tjenester til innbyggern­e. Det er faktisk et beskjedent mål.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway