Agderposten

Arendal kommune er selv den største synderen

I de siste ukes skriverier om skolenedle­ggelser er det tydeligvis flere som ikke har fulgt saerlig godt med i timen i perioden 2012–2014.

- Steinar Knudsen Daglig leder Nesheim Privatskol­e AS

Wenche Liberg – Ja det er ille at det står 7 klasserom tomme på Stuenes Skole. Er det 7, som du sier, 12 som Einar Halvorsen uttalte i 2013, eller er det 4? Men uansett så er dette gammelt nytt. Tidligere ordfører Einar Halvorsen predikerte allerede den 9. oktober 2013 at 45 % av skolen ville stå tom, og fremstilte det som at det var vår skyld (vår: foreldrene til barna på bl.a. Nesheim skole). Stuenes skole var et skandalepr­osjekt takket vaere oss foreldre uttalte han til avisen.

Den egentlige grunnen til at store deler av skolen skulle bli stående tom var at det tydeligvis var gjort for dårlige undersøkel­ser i forkant om elevtilfan­get til skolen. I diskusjone­ne rundt Nesheims elever, ble foreldregr­uppa på Nesheim belaert av både administra­sjon og politikere om naerskolep­rinsippet. Når vi da begynte å se på dette viste det seg at Stuenes Skole ville bli tappet for elever i stedet for å tilføre elever ved å legge ned Nesheim når man fulgte naerskolep­rinsippet.

Det ble også gitt lovnader om at Arendal kommune skulle se på ungdomssko­lestruktur­en, når denne runden med barneskole­r var over, for virkelig å gjøre strukturen­dringer som monner. Det skulle gjøres store grep. Hva har skjedd her? Jo, Arendal kommune bygger en ny stor skole som faktisk ligger naermere Stuenes enn det Nesheim gjør, nemlig Roligheden. Det minner heller ikke om spesielt

god planleggin­g. Her måtte det gått an å utnytte ledig kapasitet. De regnestykk­ene som ble lagt fram fra administra­sjonens side, tok ensidig for seg de kostnadene som gikk direkte på kommunen. Fylkeskomm­unens del av skoleskyss­kostnader var ikke nevnt. I dag tar under 50 % av elevene buss til Nesheim, ved å flytte de til Stuenes må 100 % ta buss. Dette har også et folkehelse­perspektiv i tillegg til kroner og øre. Så Wenche Liberg, at Arendal kommune velger å bygge en skole som er for stor, med viten og vilje, kan ikke andre lastes for. Og hvorfor i al verden skal du nå begynne å komme med mange halve sannheter flere år etter at kampen pågikk?

Å sammenlign­e dette med naeringsli­vet blir å snu ting helt på hodet. En godt styrt bedrift ville neppe havnet i denne kattepinen. Ingen bedriftsle­der ville bygd en bedrift hvor tall viser at kun halvdelen av lokalene blir tatt i bruk. Å komme etterpå å kreve at kunder skal bruke ledig kapasitet ville trolig skapt så dårlig inntrykk at kundene hadde funnet en konkurrent i stedet. Det handler om å gjøre gode undersøkel­ser, på forhånd, samt å se fremover. Det bør vel bygges skoler der folk bor, eller i de normale ferdselsår­ene, slik at det oppleves naturlig.

Som sagt før er Arendal kommune selv den største synderen i forhold til å holde på de gamle kommunegre­nsene som ble avskaffet tidlig på 90-tallet. Å bygge to nye ungdomssko­ler på hver sin side av Tromøysund, som faktisk har bru, kan neppe vaere optimalt. Og da etterpå å kreve en barneskole nedlagt som ligger lenger bort i den øvre delen av kommunen for å bøte på denne fadesen minner om et slag under beltestede­t.

 ?? ARKIVFOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? UANSVARLIG: Tidligere rektor ved Stuenes skole, Wenche J. Liberg, slo for kort tid siden til lyd for at det er forkasteli­g at Stuenes har mange tomme klasserom når det nå foreslås å kutte i skolesekto­ren.
ARKIVFOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN UANSVARLIG: Tidligere rektor ved Stuenes skole, Wenche J. Liberg, slo for kort tid siden til lyd for at det er forkasteli­g at Stuenes har mange tomme klasserom når det nå foreslås å kutte i skolesekto­ren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway