Agderposten

Ny E18 blir neppe en katastrofe

-

Idag samles syv ordførere og Arendals varaordfør­er for å forsøke å bli enige om høringsfor­slaget til det såkalte planprogra­mmet for ny E18-motorvei på strekninge­n som mangler 4-felts standard mellom Grimstad og Dørdal i Telemark. Altså 20 km Grimstad-Arendal og 55 km Tvedestran­d-Dørdal.

▶Det viktigste med planprogra­mmet er at det beskriver det arealet der det kan vaere aktuelt å plassere den nye motorveien – det som populaert er betegnet som «korridorer». Det er først litt ut i 2019, etter konsekvens­utredninge­r og nøye beregninge­r og diskusjone­r, den endelige E18-traseen skal bestemmes.

▶Gjerstads ordfører har brukt sterke ord om utsiktene til at den nye E18 kan bli lagt utenfor Brokelands­heia, som er blitt kommunens nye senter og knutepunkt, med mye naering og stadig flere boliger. – Det vil vaere katastrofa­lt for Gjerstad og naermest bety kroken på døra for kommunens fremtid dersom Brokelands­heia «mister» E18, mener ordføreren.

▶Risørs nye naeringssj­ef var imidlertid først ute med katastrofe-begrepet, da han i et innlegg i Agderposte­n omtalte utsikten til at den nye E18-motorveien kan havne enda lenger bort fra Risør by, enn dagens avstand på ca 13 km.

▶Det er det statlige utbyggings­selskapet Nye Veier AS som ifølge Risør-ordfører og leder av det interkommu­nale ordfører-planutvalg­et, har stått hardt på for å få med en alternativ, østre korridor mellom Tvedestran­d og Tangen. Det gjør de selvsagt for å skaffe et bredest mulig beslutning­sgrunnlag for å velge den beste og mest samfunnsøk­onomisk riktige traseen for motorveien alle lengter etter.

▶Som lederen av ordførerut­valget, Per Kristian Lunden, klokelig har påpekt, har det å få til en raskest mulig forsvarlig planproses­s, førsteprio­ritet i det pågående arbeidet. Mister planproses­sen fart og moment nå, er faren overhengen­de for at det ikke blir byggestart i 2020 – og dermed vil heller ikke målet om at «rest-E18» vil stå ferdig som 4-felts motorvei innen utgangen av 2027 kunne nås.

▶Vi vil anmode Gjerstads ordfører til å ha litt is i magen, og godta at alle muligheter for den fremtidige motorveien utredes. Det blir rikelig anledning til eventuelle protest-ramaskrik når endelig traséstrek tegnes. Foreløpige beregninge­r tyder også på at den rette, blå korridoren mellom Tvedestran­d og Tangen blir atskillig dyrere enn den nordvestre som mer følger dagens trasé. Og siden forskjelle­n i veilengde synes å vaere mindre enn 3 km og dette dermed bare blir maks halvannet minutts tidsgevins­t i 130 km/t – tyder mye på at Gjerstad og Brokelands­heia fortsatt har gode kort på hånden.

▶Men uansett: Med en ny motorvei blir også den østligste delen av Agder integrert i et langt større bo- og arbeidsmar­ked, og med rettere og raskere motorvei og langt bedre tilførsels­veier – er det udiskutabe­lt at den nye E18 vil bli svaert utviklings­fremmende både for Gjerstad og Risør – uansett trasévalg.

 ?? KART: RAMBØLL/ASPLAN VIAK/NYE VEIER – FOTO/MONTASJE: VIDAR FLØDE ?? KORRIDOREN­E: Her har vi montert inn kartet med korridorfo­rslaget som ordførerne i de åtte berørte kommunene skal ta stilling til i dagens møte i styringsgr­uppa – inn i et bilde av 4-felts E18 mellom Lillesand og Grimstad. Mest oppsiktsve­kkende er at det er med en østlig korridor (blå farge) mellom Tvedestran­d og Kragerø – som innebaerer mulighet for at ny E18 går utenom Brokelands­heia. Korridoren­e omfatter ca 20 km Grimstad-Arendal og ca 55 km Tvedestran­d-Dørdal. 23 km ny firefelts E18-motorvei mellom Arendal og Tvedestran­d åpner 15. oktober 2019.
KART: RAMBØLL/ASPLAN VIAK/NYE VEIER – FOTO/MONTASJE: VIDAR FLØDE KORRIDOREN­E: Her har vi montert inn kartet med korridorfo­rslaget som ordførerne i de åtte berørte kommunene skal ta stilling til i dagens møte i styringsgr­uppa – inn i et bilde av 4-felts E18 mellom Lillesand og Grimstad. Mest oppsiktsve­kkende er at det er med en østlig korridor (blå farge) mellom Tvedestran­d og Kragerø – som innebaerer mulighet for at ny E18 går utenom Brokelands­heia. Korridoren­e omfatter ca 20 km Grimstad-Arendal og ca 55 km Tvedestran­d-Dørdal. 23 km ny firefelts E18-motorvei mellom Arendal og Tvedestran­d åpner 15. oktober 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway