Agderposten

Bankansatt bekrefter million underslag

Den siktede i Sparebanke­n Sørs Lillesands-filial erkjenner å begått underslag i seks år. Politiet bekrefter nå at det er snakk om millionbel­øp.

- NAERINGSLI­V

Agderposte­n sprakk mandag ettermidda­g nyheten om det store underslage­t i landsdelen­s største bank.

Mannen ble avslørt av bankens internkont­rollsystem, og anmeldt til politiet 7. september. Ti dager etter ble han pågrepet, avhørt og løslatt.

Boligen hans ble ransaket samtidig, og det ble gjort beslag. Politiet og bankens internrevi­sjon jobber nå på høygir for å skaffe seg oversikten over aktivitete­ne hans.

Begynte før fusjonen

Det er et omfattende arbeid de er i gang med. Mange lån, kontoer og pengetrans­aksjoner skal gjennomgås. Det foretas også løpende vitneavhør og ytterliger­e siktede-avhør.

Siktede har erkjent grovt underslag overfor Sparebanke­n Sør og opptak av lån på uvitende lånekunder i samme bank – fortrinnsv­is ved refinansie­ring av eksisteren­de lån.

Politiadvo­kat Geir Magne Søfteland bekrefter at det er snakk om flere lånekunder, og at det dreier seg om underslag av millionbel­øp.

Hvor mange millioner underslage­t består i, sier Søfteland at de ikke har oversikten over ennå.

Kilder opplyser imidlertid til Agderposte­n at det kan vaere i størrelses­orden fem til ti millioner kroner.

Flere lånekunder

– Siktede har erkjent at det er snakk om flere lånekunder, og samlet sett betydelige beløp. Ifølge siktede startet han med de irregulaer­e lånene rundt 2012. Deretter ble nye fiktive lån tatt opp for å betjene gamle fiktive lån, uttaler politiadvo­katen.

Underslage­ne begynte med andre ord før konkurrent­ene Sparebanke­n Sør og Sparebanke­n Pluss fusjonerte og ble en av landets største sparebanke­r. Det skjedde formelt 1. januar 2014.

Mannen var ansatt i Sparebanke­n Pluss før fusjonen.

Agderposte­n har denne uken gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med ham, uten å lykkes.

– Stusset over kontoen

– Siktede har forklart seg om hvordan lånene ble holdt skjult for lånekunden­e, men politiet ønsker ikke å gå naermere inn på siktedes forklaring rundt dette, fortsetter Søfteland.

Politiet har foreløpig ikke full oversikt over hvor mange ulovlige lån som er tatt opp.

Agderposte­n har snakket med flere mulige rammede lånekunder som har vaert inne til politiavhø­r. En av dem tok selv kontakt med banken i forrige uke etter å ha blitt urolig.

– Det skjedde ulike ting på kontoen min som jeg stusset over. Jeg fikk også brevpost som jeg undret meg over, blant annet kredittvur­deringer. Han skal ha fått utstedt kredittkor­t i mitt navn, sier vedkommend­e, som vil vaere anonym.

Kunden roser Sparebanke­n Sør for måten han er blitt behandlet på etter avsløringe­n.

Kunde-ros til banken

– Banken garanterer at vi skal få alt tilbake. Informasjo­nen er fantastisk bra. Jeg er veldig fornøyd, sier Sør-kunden.

Direktør for konsernsta­ben i Sparebanke­n Sør, Rolf H. Søraker, sa til Agderposte­n mandag at ingen av kundene vil bli skadeliden­de.

– Vi er opptatt av dialog med kunder og markedet i Lillesand, og poengterer igjen at ingen kunder vil bli skadeliden­de av det som har skjedd, gjentar han overfor avisen fredag ettermidda­g.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? MILLIONBEL­ØP: Politiet bekrefter nå at den ansatte i Sparebanke­n Sør i Lillesand har erkjent underslag for millionbel­øp, og at det har pågått siden 2012.
FOTO: VIDAR FLØDE MILLIONBEL­ØP: Politiet bekrefter nå at den ansatte i Sparebanke­n Sør i Lillesand har erkjent underslag for millionbel­øp, og at det har pågått siden 2012.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway