Agderposten

Drømmen om sjøen

- redaksjone­n@agderposte­n.no

Fra samtlige rom i huset kan man se sjøen. Dermed er en gammel drøm oppfylt for Jannicke Valen.

Drømmen om den perfekte bolig startet tidlig for Jannicke Valen. Allerede som ungdom gikk hun rundt og så på hus i nabolaget.

– Noe av det første hun viste meg etter at vi hadde møttes, var yndlingshu­set hun hadde sett seg ut som ung, forteller samboer Esben Johansen.

Jannicke ville til Nesodden, til området der hun selv hadde vokst opp. Og så ville hun bo ved vannet, med utsikt til naturen fra kjøkkenet.

– Folk sa jeg bare måtte gi det opp. Det er jo nesten ikke tomter her, og husene ved sjøen er altfor dyre, forteller hun.

Hun begynte å gå på utkikk igjen, mer målrettet nå enn 20 år tidligere. Hun puttet lapper i postkasser, med en høflig forespørse­l om å kontakte henne hvis noen eiere skulle ha tanker om å selge eller skille ut areal. Til slutt la hun ut en frustrert status på Facebook, og fikk et tips om en boligeier som skulle skille ut en del av tomten. Hun tok en telefon, og avtalen var snart et faktum.

Dårlig tid

De landet på ferdighusl­everandøre­n IEC-HUS, som var villig til å tilpasse huset etter parets ønsker.

– Vi ønsket for eksempel å flytte veggene 30 centimeter ut på hver side, forteller Esben.

Dessuten ble glassveran­dadøren og noen vinduer ble utvidet – alt for å åpne mest mulig opp for utsikten.

Berge Lavik, salgs- og markedssje­f i IEC-HUS, forteller at husene de bygger, ofte må justeres litt for å tilpasse seg tomten.

– Når det gjelder grad av endringer vi tillater, går dette mest på hva som faktisk er lov. Det er ikke alltid at det en kunde ønsker, er mulig å oppnå innenfor de kravene som stilles, forteller han.

Han legger til at endringer koster penger, slik at kundens budsjett også spiller inn.

Fra samtlige rom i huset kan man nå se sjøen. Samtidig er det grønt på alle sider, med traer som har levd lenge.

– Jeg er en veldig visuell person. Utsikten gir meg ro og inspirasjo­n, sier Jannicke, som er utdannet grafisk designer, jobber som interiørst­ylist og driver bloggen aimforhapp­ines.com.

Naerheten til vannet kan også Esben leve godt med.

– Min husdrøm har egentlig vaert å bo så naer sjøen at morgenbad er mulig, sier han.

Om ikke hver dag, så blir det morgenbad ganske ofte, og ikke sjelden sammen med den eldste datteren, Stella (7). Utenfor døren står for øvrig også et padlebrett, som kan baeres de få minuttene det tar å gå til vannet.

Nøye planlagt

Men de hadde ikke mye tid. Jannicke var gravid, og de ville gjerne vaere i hus før barnet – Embla (2) – kom. Fra grunnmuren sto klar, tok det kun seks måneder til huset var innflyttin­gsklart. Modulbyggi­ng effektivis­erte prosessen.

– Alt gikk egentlig veldig slag i slag, også med å få forslaget godkjent av kommunen, forteller Jannicke.

Selve innredning­en tok i hvert fall ikke lang tid, for den hadde Jannicke planlagt lenge før de begynte å bygge. Hun viser fram en stor skissebok, der hun har limt inn inspirasjo­nsbilder: fargetoner i blågrønt, dusjarmatu­r i messing, noen stråhatter på en vegg – det meste kan finnes igjen i huset i dag.

– Jeg hadde bestemt meg for både farger, møbler og romløsning, forteller hun.

Stuen har fått en blå vegg, soverommet en sjøgrønn. Stella valgte lyseblå vegger til sitt rom. Kjøkkenet er fra IKEA, men med fonter fra Superfront, både der og på badet. Messingarm­atur på kranen på kjøkkenet og badet. Utedusj. Og en 70 kvadratmet­er stor takterrass­e, med panoramaut­sikt, plantekass­e, et bitte lite drivhus og slitte planker etter dansing på innflyttin­gsfesten for en uke siden.

Egne bilder på veggen

Det er Jannicke som har hatt de fleste ideene til huset.

– Flisene på badet nede: dét var det valget jeg gjorde, sier Esben og ler, før han understrek­er at han er veldig fornøyd med Jannickes valg.

Bildene på veggen har Esben – som jobber som fotograf – tatt på reiser de har vaert på.

– For oss gjør det hjemmet mer personlig, og så er det bilder vi begge liker, som det er lett å innrede rundt, sier Jannicke.

Bildene er forstørret, og flere er printet på aluminium for å tåle mer. Som det som henger over badekaret nede og risikerer en vannsprut.

Selv om byggeprose­ssen gikk raskt, er det oppfyllels­en av en drøm som startet for mange år siden, som nå står på Nesodden.

– Det jeg har laert, er at hvis man vil ha noe sterkt nok, får man det til, sier Esben.

Jannicke er enig.

– Og det ble egentlig enda bedre enn vi hadde trodd, sier hun.

 ??  ?? NYTT: Huset er et ferdighus fra IEC, men tilpasset
NYTT: Huset er et ferdighus fra IEC, men tilpasset
 ??  ?? KJØKKEN: Skrog fra Ikea, fonter fra Superfront.
KJØKKEN: Skrog fra Ikea, fonter fra Superfront.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway