Agderposten

Må i fengsel etter kajakkulyk­ke

Båtføreren så ikke Ragnhild Solem Midtbø som kom padlende i kajakken sin. Det koster ham 16 dager i fengsel.

- FRA RETTEN Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

I minst ti sekunder hadde han oppmerksom­heten sin mot en seilbåt som han bestemte seg for å krysse foran.

Derfor så han ikke kajakken han plutselig kom på kollisjons­kurs med i skjaergård­en utenfor Grimstad.

Som et hjelpeløst vitne så Ragnhild Solem Midtbø den 24 fot store ribben komme rett imot seg.

Til alt hell traff den ikke henne, men kajakken hun satt i.

Konsekvens­ene ble likevel alvorlige:

Med to store kuttskader og brudd i venstre legg, avrevne sener og muskler, delvis avrevet stortå, brudd i fotbladet på høyre fot og et større kutt på undersiden av venstrefot­en ble hun transporte­rt til sykehuset i Arendal.

Etter høstferien – nesten fem måneder etter ulykken, håper hun å vaere tilbake på jobb igjen. Som laerer ved en videregåen­de skole i Aust-Agder.

Innrømmer all skyld

Føreren av den 24 fot store båten – en 67 år gammel forretning­smann fra Oslo, har helt siden ulykken innrømmet at han gjorde en feil da han ikke så kvinnen i kajakken.

Hvorfor han ikke så henne, spør han seg selv fortsatt om.

Derfor har også Oslo-mannen – som har en brutto månedsinnt­ekt på 100.000 kr, allerede betalt Ragnhild Solem Midtbø en oppreisnin­g s erstatning for skadene han påførte henne.

I Aust-Agder forklarte 67-åringen at da han hørte hvor lave takstene er for slik erstatning, bestemte han seg for å inngå en utenomrett­slig avtale.

Det ble derfor ikke langt ned noen påstand om oppreisnin­g etter at aktor i saken, politiadvo­kat Flemming Christoffe­r Hessje, hadde lagt ned sin påstand om fengsel i 16 dager.

Men det ble lagt ned påstand om to års kjøreforbu­d.

Ikke til å unngå

Etter dette må han ifølge dommen avlegge en føreprøve før han igjen får føre småbåt.

Dommen i Aust-Agder tingrett viser hvor alvorlig det er å begå feil på sjøen.

Selv om det – som i dette tilfellet, verken er promillekj­øring eller såkalt villmannsk­jøring inne i bildet.

Men 67-åringen vurderte feil – ifølge domstolen ulovlig feil, da han i noen sekunder hadde oppmerksom­heten sin festet på seilbåten han bestemte seg for å passere foran.

I retten forklarte Ragnhild Midtbø om den fine vårdagen 25. mai i år da hun bestemte seg for å ta en tur i kajakken sin.

Da hun skulle krysse fjorden fra Ytre Maløya til Holvika, la hun merke til en båt som kom fra sørvestlig retning.

På dette tidspunkte­t var båten flere hundre meter unna, men i en hastighet på rundt 20– 26 knop, naermet den seg raskt.

I det båten kom enda naermere, endret den plutselig kursen noe. Denne gangen rett mot henne.

Ulykken var dermed ikke til å unngå.

I dommen skriver tingrettsd­ommer Daniel Løstegaard Olsen at sterke allmennpre­ventive hensyn gjør seg gjeldende i denne saken. Straffen ble derfor satt til 16 dager ubetinget fengsel. Innen fjorten dager på båtføreren som kjørte over kajakken til Ragnhild Solem Midtbø ha bestemt seg for om han vil anke.

 ??  ?? BLE SKADD: Ragnhild Solem Midtbø ble alvorlig skadd da den 24 fot store båten kjørte over kajakken hun satt i. Nå er den 67 år gamle båtføreren som kjørte på henne dømt til 16 dager ubetinget fengsel. Dette bildet er tatt på sykehuset i Arendal der ektemannen Jon Terje Midtbø har kommet på besøk.
BLE SKADD: Ragnhild Solem Midtbø ble alvorlig skadd da den 24 fot store båten kjørte over kajakken hun satt i. Nå er den 67 år gamle båtføreren som kjørte på henne dømt til 16 dager ubetinget fengsel. Dette bildet er tatt på sykehuset i Arendal der ektemannen Jon Terje Midtbø har kommet på besøk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway