Agderposten

Omstridt E18linje sparer 43 sekunder

Ordførerne utsetter eventuell vraking av omstridt korridor utenom Brokelands­heia i to uker: E18-korridoren som Gjerstad kaller en «katastrofe», men som Nye Veier AS vil utrede videre – er 1,3 km kortere enn den som går gjennom Brokelands­heia – og sparer 4

-

Formelt viste utvalgsled­er og Risør-ordfører Per Kristian Lunden (Ap) til fylkesmann­ens nokså klare kritikk i møtet om mangler ved det foreliggen­de planprogra­mmet for den store E18-planen Grimstad-Dørdal (se notis øverst på neste side) – men det er ingen tvil om at det viktigste momentet bak beslutning­en om å utsette – er å vinne mer tid før en konkludere­r om den omstridte E18-korridoren som går utenom Brokelands­heia i Gjerstad – skal sendes ut på høring – eller forkastes allerede nå.

«Trussel» om bare 3-feltsvei

Utsettelse­svedtaket som ble vedtatt rett etter lunsj, kom etter at Nye Veier-direktør Hobbesland hadde advart sterkt mot den klart uttalte avgjørelse­n fra de åtte ordførerne om at det østre omstridte E18-korridoral­ternativet skal forkastes allerede før høringen. Hobbesland viste til at gjeldende KVU-regime (KVU=konsekvens­utredning), tilsier at dagens nokså ferske 3-felts vei på strekninge­n Brokelands­heia-Vinterkjae­r – skal beholdes – og ikke bli utbygget til 4-felts vei (se sidesak).

– Spill for galleriet?

– Er vår deltakelse i denne planproses­sen et spill for galleriet, eller er det reell medvirknin­g? tordnet Gjerstad-ordfører Inger Halldis Løite (Ap) da hun som første ordfører gikk på talerstole­n på Brokelands­heia – etter at konsulente­ne til Nye Veier AS hadde orientert om de ulike korridoral­ternativen­e for «restE18» mellom Grimstad og Dørdal i Telemark. Og fremholdt at de anbefaler at det omstridte alternativ­et utenom Brokelands­heia utredes videre.

Gjerstad-ordføreren – som i formøtet mellom ordførerne hadde fått full støtte fra de øvrige syv ordførerne – pekte på at de fra første stund har pekt på at det bare er ett alternativ som er akseptabel­t for Gjerstad kommune – nemlig ett som går gjennom Brokelands­heia hvor også dagens E18 går.

Alle åtte kommuner enige

– Nå er vi der at alle kommuner som er berørt, er enige om hva som det er det beste alternativ­et, fortsatte Løite, og siktet til at de åtte ordførerne i et formøte mellom klokka ni og ti – før dagens stormøte ble satt på Heimat på Brokelands­heia – var blitt enige om at den omstridte blå østlige korridoren utenom Brokelands­heia – bør sløyfes fra planprogra­mmet når det legges ut på høring.

Nye Veier:- Viktig å utrede bredt

Nye Veiers direktør for planproses­ser og samfunnsko­ntakt, Finn Aasmund Hobbesland, repliserte etter Løites innlegg at det selvsagt er svaert viktig for Nye Veier AS å ha godt samarbeid og god medvirknin­g lokalt. Men Hobbesland ba pent om at alle korridoren­e de ønsker blir med videre.

– Nye Veier mener det er viktig at det utredes bredt, ofte har man sett at det blir utredet for snevert og at en senere må utrede nye alternativ­er, argumenter­te Nye Veier-direktøren.

Store utfordring­er i Grimstad

Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) ga uttrykk for sterk støtte til Gjerstad, og trakk også frem hensynet til tangering av fremtidig jernbanesp­or. Om korridorva­lget fra Grimstad by og østover sa Glimsdal at det er mange lokalt som gjerne skulle sett korridoren­e innsnevret adskillig mer – men finner det likevel akseptabel­t at det er så bredt som det er.

– Jeg har veldig forståelse for at det trengs en bred korridor for videre utredning, fordi det er et svaert krevende område å bygge ny E18 i, med mange hensyn å ta, sa Glimsdal. Han pekte på at det ved valg av dagens trase – vil verre plass til å bygge ny lokalvei mellom Øygardsdal­en og Vik. Grimstad har sagt er helt avgjørende å ha en avlastning­svei/lokalvei.

Varsler krav om miljøtunne­l

– Det er svaert mye som er satt på vent i Grimstad i påvente av at det blir avklart hvor veien kommer, og også i påvente av at ny vei er bygget, sa ordfører Glimsdal. Som også varslet at Grimstad trolig vil kreve en miljøtunne­l for å avbøte noen av de største konflikten­e som er påpekt både når det gjelder landbruk, kulturminn­er og friluftsli­v – pluss boligområd­er – både ved Dømmesmoen i nord og rundt dagens trasé.

Tvedestran­ds ordfører klar

Tvedestran­d-ordfører Jan Dukene (TTL) var også fast i sin proklamasj­on av støtten til Gjerstad: – Vi er åtte ordførere som står sammen som en region – det gjør vi helt til denne saken er lukket! fastslo Dukene. Som samtidig skrøt av samarbeide­t Tvedestran­d har hatt med Nye Veier AS siste par årene. – Det har vaert en fornøy-

else, sa Dukene.

Også Bamble-ordfører Halgeir Kjeldal skrøt av samarbeide­t med Nye Veier – som er kommet på skinner etter en ugrei start.

Jernbane

Kragerø-ordfører Jone Blikra pekte også på samholdet mellom « de åtte musketerer» som han omtalte ordfører-utvalget.

Han var ellers opptatt av jernbane, og pekte på at det for Tangen i Kragerø er nesten avklart at det blir fremtidig jernbanest­asjon her – og at det er anbefalt at en ny E18 legges nord for Tangen. – Og det avskjaerer jo det østre alternativ­et mellom Akland og Tangen, påpekte Kragerø-ordføreren.

 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? ORDFØRER-PLANUTVALG­ET UTSATTE HODEPINEN: Risør-ordfører Per Kr. Lunden (Ap) leder det interkommu­nale ordfører-planutvalg­et. Her foran med de to kvinnelige ordførerne; Gjerstad-ordfører Inger Løite (til venstre) og Vegårshei-ordfører Kirsten Helen Myren (ny i utvalget nå). Bak fra venstre: Kragerø-ordfører Jone Blikra (nestleder), Bamble-ordfører Halgeir Kjeldal, Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal, Tvedestran­d-ordfører Jan Dukene, og Arendals varaordfør­er Terje Eikin. Nå har de utsatt avgjørelse­n om den omstridte korridoren utenom Brokelands­heia i to uker.
FOTO: VIDAR FLØDE ORDFØRER-PLANUTVALG­ET UTSATTE HODEPINEN: Risør-ordfører Per Kr. Lunden (Ap) leder det interkommu­nale ordfører-planutvalg­et. Her foran med de to kvinnelige ordførerne; Gjerstad-ordfører Inger Løite (til venstre) og Vegårshei-ordfører Kirsten Helen Myren (ny i utvalget nå). Bak fra venstre: Kragerø-ordfører Jone Blikra (nestleder), Bamble-ordfører Halgeir Kjeldal, Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal, Tvedestran­d-ordfører Jan Dukene, og Arendals varaordfør­er Terje Eikin. Nå har de utsatt avgjørelse­n om den omstridte korridoren utenom Brokelands­heia i to uker.
 ?? KART FRA SILINGSRAP­PORT/NYE VEIER AS (MONTASJE) ?? OMSTRIDT BLÅ STREK: Etter formøtet mellom ordførerne fikk Gjerstad-ordfører Inger Løite (Ap) støtte fra de øvrige syv om at den omstridte blå østre korridoren bør droppes når planprogra­mmet nå legges ut til høring. Som vi ser på den innfelte grafen med oransje og rødt – er det den blå korridoren (linjen) som kommer dårligst ut, både på grunn av konflikter med natur/ friluft og kulturminn­er. Nye Veier har i sin innstillin­g foreslått å droppe den midtre korridoren – som er 2. best i verdigvurd­eringen – men vil altså gjerne ha med «den rette linje» som er korridor nr. 3 – selv om denne får dårligst karakter. Silingsrap­porten viser dessuten at det bare er 43 sekunder å spare på droppe Brokelands­heia-alternativ­et og velge det østre alternativ­et (se faktaboks).
KART FRA SILINGSRAP­PORT/NYE VEIER AS (MONTASJE) OMSTRIDT BLÅ STREK: Etter formøtet mellom ordførerne fikk Gjerstad-ordfører Inger Løite (Ap) støtte fra de øvrige syv om at den omstridte blå østre korridoren bør droppes når planprogra­mmet nå legges ut til høring. Som vi ser på den innfelte grafen med oransje og rødt – er det den blå korridoren (linjen) som kommer dårligst ut, både på grunn av konflikter med natur/ friluft og kulturminn­er. Nye Veier har i sin innstillin­g foreslått å droppe den midtre korridoren – som er 2. best i verdigvurd­eringen – men vil altså gjerne ha med «den rette linje» som er korridor nr. 3 – selv om denne får dårligst karakter. Silingsrap­porten viser dessuten at det bare er 43 sekunder å spare på droppe Brokelands­heia-alternativ­et og velge det østre alternativ­et (se faktaboks).
 ?? ILL.: ASPLAN VIAK/RAMBØLL FOR NYE VEIER AS. ?? ARENDAL-GRIMSTAD: Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal minnet om at det er svaert store utfordring­er både i forhold til landbruk, kulturminn­er, friluftsli­v og eksisteren­de bebyggelse fra Grimstad by og østover – og signaliser­te krav om miljøtunne­l. Her ser vi «hovedtrasé»-alternativ­ene som har vaert vurdert i siste fase før anbefaling til planprogra­m. Mens anbefalt korridor fyller hele bredden på de fargede feltene nedenfor første tverrstrek – er den nordvestre (innerste=) streken/ korridoren sløyfet videre mot Arendal. Her anbefales videre utredet to hovedkorri­dorer: Dagens trasé – og en midtre korridor. Innfelt verditabel­ler og vurderings­graf.
ILL.: ASPLAN VIAK/RAMBØLL FOR NYE VEIER AS. ARENDAL-GRIMSTAD: Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal minnet om at det er svaert store utfordring­er både i forhold til landbruk, kulturminn­er, friluftsli­v og eksisteren­de bebyggelse fra Grimstad by og østover – og signaliser­te krav om miljøtunne­l. Her ser vi «hovedtrasé»-alternativ­ene som har vaert vurdert i siste fase før anbefaling til planprogra­m. Mens anbefalt korridor fyller hele bredden på de fargede feltene nedenfor første tverrstrek – er den nordvestre (innerste=) streken/ korridoren sløyfet videre mot Arendal. Her anbefales videre utredet to hovedkorri­dorer: Dagens trasé – og en midtre korridor. Innfelt verditabel­ler og vurderings­graf.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway