Agderposten

Slik snudde han motgang til suksess

Når Steinar Pedersen i ettermidda­g fører sine spillere i Arendal Fotball ut på Norac stadion for å møte Hødd i opprykksja­kten, har det gått nøyaktig ett år siden han måtte pakke sakene på Sør Arena.

-

Den 2. august 2018: Steinar Pedersen tar over som ny hovedtrene­r i Arendal Fotball i 2. divisjon avdeling 2. Laget er på en svak 7. plass, hele åtte poeng bak tabelltoer Hødd på kvalifiser­ingsplass.

Snaue to måneder senere: Egersunds IK (+17 mål), Hødd (+10) og Arendal (+10) er på samme poengsum i jakten på andreplass bak suverene Skeid.

På Norac stadion sitter Steinar Pedersen i stolen på et nokså nakent kontor og reflektere­r over berg- og dalbanerei­sen i yrket som fotballtre­ner det siste året.

KAMPEN MOT HØDD:

– Jeg tror de er stresset etter å ha tapt tre kamper på rad, sier Steinar Pedersen før lørdagens duell på Norac stadion.

– De har vaert et topplag hele sesongen og jager det samme som oss. Vi er dønn likt, så det er en nøkkel å vinne interne oppgjøret hvis man skal klare målet om kvalifiser­ing.

– Vil Arendal tørre nok mot Hødd?

– Vi skal fortsatt gjøre det som har gitt oss mange mål og sjanser i det siste. Vi har spillere i form og vi skal ut og angripe. Det er ikke snakk om annet.

JAKTEN PÅ OPPRYKK:

– Kvalifiser­ingsplass er mest realistisk nå. Skeid taper neppe tre av fem kamper. Det er mye jobb som skal gjøres og mye som skal klaffe for å rykke opp. Men jeg er helt overbevist om at alle i gruppa har som mål å bli nummer to i serien. Så får vi ta en eventuell playoff på strak arm, sier Pedersen som tidligere har poengtert at Notodden rykket opp til 1. divisjon via kvalik i fjor.

ARENDALS FORVANDLIN­G:

Mattias Andersson måtte gå som hovedtrene­r for Arendal etter elleve seriekampe­r i år og et snitt på 1,18 poeng. Da lå laget – som skulle rett tilbake til 1. divisjon – på 10. plass, tre poeng over nedrykk. Steinar Pedersen står med 2,37 poeng i snitt (6-11) på åtte kamper, mens serieleder Skeid har 2,09 poeng i snitt gjennom hele sesongen.

– Jeg er mest opptatt av at jeg ser fremgang i prestasjon, og det er veldig gledelig.

– Hva tok du tak i når du kom til Arendal?

– Det hadde vaert to matcher etter sommerpaus­en med fire poeng og hvor laget hadde holdt nullen (under Petar Rnkovic og Frank Bredal som trenerduo). Den effekten ville jeg spinne videre på. Det er ikke noe hokus-pokus. Men jeg presentert­e mine ideer med et ønske om å skape den riktige kulturen og hva det innebaerer. Det handler blant annet om treningsku­ltur, klare retningsli­njer og mye om selve spillet.

– Folk i klubben snakker om tøffere treninger enn i vårsesonge­n?

– Det skal vaere høy intensitet i det øyeblikket kampene starter. For meg handler treningshv­erdagen om full gass og veldig stramme prioriteri­nger på spillsitua­sjoner og spillestil, svarer Pedersen.

En formspille­r som Fabian Stensrud Ness (6 mål på fire siste kamper) har rost treneren for mer individuel­l oppfølging.

– Spillerne skal utføre sine roller i laget etter beste evne. Det handler om å sy det spesifikke sammen til relasjoner og felles forståelse – for å få ut det beste. Jeg har nok brukt ganske mye tid på å prate med spillerne.

– Det sies at klubben er mer proff etter din inntreden?

– Min erfaring sier at hvis du skal oppnå noe så må du gå «all in», sier 43-åringen som ble Norges første Champions League som Borussia Dortmundsp­iller i 1997.

– Stemmer det at du sitter i «kommentato­rbua» og tar notater når andrelaget spiller kamp?

– Hehe, for meg er tilstedeva­erelse utrolig viktig. Alle 25 i A-stallen skal bli sett i sammenheng­en de konkurrere­r i. For meg er det helt naturlig å bruke enhver anledning, også som ny, å bli kjent med gruppa og typene.

TIDEN I START:

Etter å ha tapt den avgjørende kvalifiser­ingsfinale­n mot Start som Jerv-trener, ble Pedersen i turbulente førjulsuke­r kjøpt ut av kontrakten og hentet til moderklubb­en før 2016-sesongen.

Det endte med dundrende

Start-nedrykk fra eliteserie­n med kun 16 poeng.

I fjor sommer kom det inn pengesterk­e eiere som på mange måter har revolusjon­ert klubben, med stor endring i stall og organisasj­on.

Steinar Pedersen var ikke rett mann for fremtiden, forklarte sportssjef Tor-Kristian Karlsen da han måtte gå for nøyaktig ett år siden. Da lå Start an til opprykket som senere ble sikret.

– Hvordan vil du oppsummere akkurat 29.9.2017?

– Det egner seg ikke på trykk. Jeg opplevde det som feil, men jeg fikk sagt mitt, og ferdig med det. Dette har vaert et veldig laererikt år. Spørsmålet er «hva skal jeg bruke erfaringen til for å gjøre meg selv bedre?». Det har dette året på mange måter handlet om for min del. De to årene i Start ga meg utrolig mye, blant annet ved å snu tøff motgang til medgang i gruppa. 2016 var veldig krevende, mens 2017 var preget av stort press med krav om direkte opprykk. Jobben mellom de to sesongene er noe jeg er mest fornøyd med der.

Selv med fasiten i hånd har 43-åringen fra Kristiansa­nd aldri angret den store trenerover­gangen fra Jerv til Start.

– Nei, verdien av de årene har vaert veldig stor, kommentere­r Pedersen.

Min erfaring sier at hvis du skal oppnå noe så må du gå «all in» Steinar Pedersen, hovedtrene­r i Arendal Fotball

NY EPOKE SOM TRENER:

– Jeg fikk stor fremgang tidlig i trenerkarr­ieren (i Jerv). Det trigget meg og jeg ble litt utålmodig. I ettertid ser man hvor viktig erfaring er. Her i Arendal har jeg en mye større ro på å bruke nødvendig tid på å lykkes, selv om man alltid lever under et resultatpr­ess. Jeg vet det kan svinge, og tålmodighe­t er nøkkelord for å skape fremgang, sier Steinar Pedersen – suksesstre­neren som kan føre Arendal Fotball opp i 1. divisjon i høst.

 ??  ??
 ??  ?? STERK STATISTIKK: Steinar Pedersen har 6-1-1 i antall seirer, uavgjort tap som Are
STERK STATISTIKK: Steinar Pedersen har 6-1-1 i antall seirer, uavgjort tap som Are
 ??  ?? SOLA SKINNER: Steinar Pedersen og Arendal møter Hødd på Norac stadion i dag FOTO: ALEXANDER NUPEN
SOLA SKINNER: Steinar Pedersen og Arendal møter Hødd på Norac stadion i dag FOTO: ALEXANDER NUPEN
 ?? FOTO: ALEXANDER NUPEN ??
FOTO: ALEXANDER NUPEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway