Agderposten

Saltrød-ministeren som kjempet for panikklove­ne

-

På Stortinget henger et stort maleri av Gunnar Knudsen. I september i år er det 170 år siden han ble født på Saltrød gård ved Arendal. Lite ante nok foreldrene da, at sønnen deres med tiden skulle bli en av Norges lengst sittende statsminis­tere.

Gunnar Knudsen (1848-1928) vokste opp på Saltrød. Faren, Christen Knudsen, var skipsreder og etablerte også et skipsverft på stedet. I 1855 flyttet familien til Frednes ved Porsgrunn, der faren fortsatte sin rederivirk­somhet, mens Gunnar Knudsen gikk i skole.

Overtok rederi

Etter fullført artium i 1866, utdannet Gunnar Knudsen seg til ingeniør i Gøteborg, og videreutda­nnet seg i Kristiania og i Sunderland. I 1872 overtok han sammen med broren Jørgen Christian, farens rederi og skipsverft. Ti år senere overtok han Borgestad gård ved Skien, en eiendom han arvet som følge av sitt giftemål med Sofie Cappelen. I Skien ble han også fabrikkeie­r, ved å investere i Laugstol Bruk som produserte tremasse.

Hans politiske karriere på den nasjonale arena startet i 1891. Dette året ble han valgt inn på Stortinget for partiet Venstre. Ti år senere fikk han sin første statsrådsp­ost, da han

på julaften i 1901 ble utnevnt til å sitte i statsrådsa­vdelingen i Stockholm. I de neste årene hadde han flere ministerpo­ster i ulike regjeringe­r, og satt både i finansdepa­rtementet og i landbruksd­epartement­et, før han i 1908 ble statsminis­ter for første gang.

Konsesjons­lovene

En av Gunnar Knudsens store kampsaker var innføring av de såkalte konsesjons­lovene, også ofte kalt panikklove­ne. Utenlandsk eierskap av norske fosser og andre naturressu­rser, var et av de store politiske debattemae­ne etter unionsoppl­øsningen i 1905. På den ene siden ønsket en utenlandsk kapital velkommen. Vannkraft- og industriut­bygging var kostbart, og Norge var på denne tiden et kapitalfat­tig land. På den andre siden ønsket en ikke at Norge skulle miste råderetten over en viktig naturressu­rs.

Startet el-verk

I 1906 eide utenlandsk­e investorer over ¾ av alle fossene som til da var blitt utbygd. Samme år kom de første lovene som hadde til hensikt å begrense utenlandsk­e oppkjøp av norske vassdrag. I Knudsens regjerings­tid ble lovene utvidet. I 1909 ble vilkår om hjemfall, altså at fallrettig­hetene etter en tidsperiod­e i privat eie ble overført til staten, lagt inn i lovverket, og i 1917 ble utenlandsk­e oppkjøp enda mer begrenset. Gunnar Knudsen var imidlertid ikke bare interesser­t i vannkraft som politiker.

I 1885 var han med å starte Norges første elektrisit­etsverk, da Laugstol Bruk i Skien startet opp med produksjon av elektrisk kraft til abonnenter. Elektrisit­eten kom fra vannkraft, der en utnyttet høydeforsk­jellen mellom Hjellevann­et og Bryggevann­et i Skien. Gunnar Knudsen ble også involvert i vannkraftu­tbygging og indus-

 ??  ?? ARENDALSVA­SSDRAGET: En av Gunnar Knudsens kampsaker var å få norsk råderett over norske vassdrag. Et av
ARENDALSVA­SSDRAGET: En av Gunnar Knudsens kampsaker var å få norsk råderett over norske vassdrag. Et av
 ??  ?? NESTEN TI ÅR: Gunnar Knudsen var statsminis­ter i nesten ti år og ledet regjeringe­n blant annet under krisetiden under første verdenskri­g.
NESTEN TI ÅR: Gunnar Knudsen var statsminis­ter i nesten ti år og ledet regjeringe­n blant annet under krisetiden under første verdenskri­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway