Agderposten

Taxisjåfør frikjent for å ha kjørt på kvinne

Taxisjåfør­en – som onsdag 18. oktober i fjor kjørte på en kvinne i Rykeneveie­n på Bjorbekk i Arendal, ble fredag blankt frikjent.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Taxisjåfør­en risikerte fengsel i 24 dager hvis han ble funnet skyldig for brudd på veitrafikk­loven, men i Aust-Agder tingrett ble han blankt frifunnet.

Vitner støttet påstand

Ifølge dommen foreligger det flere vitneobser­vasjoner som bekreftet taxisjåfør­ens påstand om at kvinnen forsøkte å krysse veien utenfor fotgjenger­feltet da han kjørte på henne.

Kombinert med lav sol – som blendet ham akkurat i samme sekund som kvinnen forsøkte å krysse veien, var det ifølge Aust-Agder tingrett umulig for ham å se kvinnen som skal ha kommet brått ut i veien.

I sin forklaring i Aust-Agder hevdet kvinnen at hun krysset veien i forgjenger­feltet som skulle føre henne over til Kiwi-butikken på Bjorbekk. Ifølge dommen kan ikke retten – slik sjåføren og flere vitner har hevdet, at kvinnen «krysset veibanen utenfor gangfeltet og at hun kom relativt raskt ut i veibanen», som tingrettsd­ommer Øyvind Strand skriver.

– Under fartsgrens­en

Ifølge dommen er det heller ingen holdepunkt­er for at sjåføren holdt høy fart. Tvert imot var hastighete­n langt under lovlig hastighet på 50 km/t, fastslår AustAgder tingrett.

Selv har sjåføren anslått hastighete­n sin til mellom 25 og 30 km/t da han passerte fotgjenger­feltet, der han ikke så noen personer.

I det han akkurat har passert fotgjenger­feltet – og plutselig ser kvinnen som en skygge, er det allerede for sent for å verken svinge eller å bremse.

Etter ulykken ble kvinnen liggende flere måneder på sykehuset, men er nå på beina igjen. Med krykke.

– Umulig å hindre uhellet

«Retten finner etter en samlet bevisvurde­ring at tiltalte var uten mulighet til å hindre uhellet. Han hadde tilpasset hastighete­n etter forholdene før situasjone­n oppsto, og da han brått ble utsatt for total sollysblen­ding, reagerte han adekvat, men hadde ingen mulighet til å stanse eller på annen måte hindre sammenstøt­et», skriver tingrettsd­ommer Øyvind Strand i premissene for frifinnels­en.

Innen to uker må påtalemynd­igheten ha bestemt seg for om man vil anke. ▶

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway