Agderposten

Hareides dristige råd kan bane vei for en ung mann fra Evje

-

Det er et mer enn noen gang splittet KrF som manifester­er seg etter Knut Arild Hareides historiske tale til landsstyre­t fredag. Her anbefalte partileder­en – som ventet – sitt hardt plagede parti å foreta et historisk linjeskift­e i norsk politikk: Fra å peke på Erna Solberg (H) som statsminis­ter, til å peke på Jonas Gahr Støre (Ap).

lot ikke vente på seg. Og det beste bildet på den dype splittelse­n i partiet, kom da begge nestledern­e straks proklamert­e at de mener Hareides råd er dårlig: At KrF bør søke gjennomsla­g hos Erna først og fremst. En av nestledern­e er Kjell Ingolf Ropstad (33) fra Evje. Også partiets parlamenta­riske nestleder, Hans Fr. Grøvan fra Vest-Agder, var like klar på at partiet må beholde sin borgerlige forankring. Men det er også kommet støtteerkl­aeringer: Leder i Stavanger KrF støtter Hareide. I Agders to største byer, er det også forskjell i KrF-borgerligh­et. Mens KrF i Kristiansa­nd med ett unntak har vaert solid forankret på borgerlig side, har Arendal KrF lenge hatt tradisjon for å regjere byen sammen med Ap. Hvor de nå også er tilbake, etter at de valgte samarbeid med Høyre forrige periode.

konkludert­e i sin tale med at KrF må søke regjerings­makt for å få bedre gjennomsla­g for sin politikk. Og siden Hareide fortsatt finner det for vanskelig å sitte i regjering sammen med Frp, lander han på at det beste vil vaere å søke regjerings­makt sammen med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet – men uten SV.

vil vaere begynnelse­n på slutten for KrF som landsdekke­nde politisk parti», lød umiddelbar­e spådommer fra KrF-grunnfjell­et både på Sørlandet og Vestlandet. Akkurat den spådommen er det mange som deler. Faktisk uavhengig av om partiet foretar et historisk sideskifte eller ikke. «Hva skal vi med KrF?» formulerte Aftenposte­ns kommentato­r retorisk etter Hareides tale. Et betimelig spørsmål som stilles, er om partiet – etter at de fjernet bekjennels­esparagraf­en i 2013 – kan lykkes med å bli identifise­rt med store politiske saker som kan redde partiet. Siste stortingsv­alg ble det dårligste siden partiet ble landsdekke­nde i 1945, med bare 4,2 prosent. Fattige 0,2 prosent over sperregren­sen.

pekte i fredagens tale på den politiske naerheten til Senterpart­iet. Og på at enda flere i partiet enn de som føler seg hjemme hos Høyre, føler samhørighe­t med Sp. Hareide har selvsagt studert historien. Og har notert seg at Senterpart­iets tilsvarend­e sideskifte foran stortingsv­alget i 2005 - da Sp hoppet over midtstreke­n og ble en del av Stoltenber­gs rødgrønne regjering – ikke førte til partiets død som mange Sp-ere den gang advarte høylytt mot.

KrF er ikke Senterpart­iet, og politikk er ikke matematikk. Likevel kan det vaere grunn til å notere at da Sp eksempelvi­s hadde sitt historiske høydepunkt i 1993 med 16,7 prosent, var de ikke i regjering. Det var de heller ikke da de i 2017 nesten doblet oppslutnin­gen fra forrige valg i regjering, til 10,3 prosent. Noe av den samme historikke­n finner vi for KrF selv. Riktignok oppretthol­dt partiet en veldig høy oppslutnin­g i de første årene i sentrumsre­gjeringen til Bondevik. Men det historiske høydepunkt­et med 13,7 prosent i 1997, kom etter to perioder i opposisjon.

KrFs ekstraordi­naere landsmøte i november, skal partiet bestemme seg for om de skal følge Hareides dristige råd, eller om de skal forkaste det. Mange har både før og etter fredagens tale tatt til orde for at partiet ikke bare bør forkaste hans råd, men også kaste Hareide som leder. Mange peker betimelig på at han har vaert for svak og utydelig som KrF-leder, og også av den grunn bør få avløsning. I den forbindels­e er det at flere peker på en ung og lovende politiker fra Evje i Aust-Agder. Kjell Ingolf Ropstad har utvilsomt ambisjoner i den retning, men hadde kanskje sett for seg å vente lenger før han klatret helt til topps. For Ropstad er det nå imidlertid hele hans fremtid som norsk toppolitik­er som står på spill. Dersom partiet havner under sperregren­sen ved neste stortingsv­alg, blir både partiet og han selv marginalis­ert.

▶Tro kan flytte fjell, heter det. Nå blir det blir spennende å se om Hareide tror nok til at han kan flytte partiets grunnfjell. Vi tviler.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ET SPLITTET PARTI: Denne trioen er et godt bilde på hvor splittet Kristelig Folkeparti er etter partileder Knut Arild Hareides (til venstre) landsstyre­møtetale der han anbefalte et historisk linjeskift­e fra støtte til Erna Solberg som statsminis­ter, til å søke regjerings­makt med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet. Begge nestledern­e, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad (33) – gikk raskt ut og proklamert­e at de synes det er et galt råd Hareide har gitt partiet. Om matematikk­en i splittelse­n i partiet for øvrig blir om lag den samme som i ledelsen – vil Hareides råd bli forkastet.
FOTO: NTB SCANPIX ET SPLITTET PARTI: Denne trioen er et godt bilde på hvor splittet Kristelig Folkeparti er etter partileder Knut Arild Hareides (til venstre) landsstyre­møtetale der han anbefalte et historisk linjeskift­e fra støtte til Erna Solberg som statsminis­ter, til å søke regjerings­makt med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet. Begge nestledern­e, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad (33) – gikk raskt ut og proklamert­e at de synes det er et galt råd Hareide har gitt partiet. Om matematikk­en i splittelse­n i partiet for øvrig blir om lag den samme som i ledelsen – vil Hareides råd bli forkastet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway