Agderposten

Politikern­e bør vaere stolte av Elim

Vi er blant de heldige som har fått muligheten til å bli kjent med bokollekti­vet på Elim «fra innsiden», etter at mor fikk fast plass her fra årsskiftet 2017 / 2018. Inntil da visste vi lite og ingenting om dette stedet.

- Bodil Teier og Wenche Terjesen Berge, fornøyde pårørende

Ettersom det nå igjen (!) kommer opp forslag om innsparing­er og påfølgende nedleggels­e (?) i «Forslag til budsjett og handlingsp­rogram 2019 – 2022» av Elim bokollekti­v finner vi det rett å løfte kvaliteten­e ved dette stedet opp og frem.

Inntil for ca. 1 år siden trodde vi at Elim var et av mange sykehjem i Arendal kommune. Etter kort tid var den oppfatning­en blåst bort! I «vår» avdeling er der 8 eldre, demente beboere. Avdelingen er virkelig innredet som et skikkelig hjem for denne målgruppen, med møblement og interiør fra en tid de kjenner seg igjen i. Åpent kjøkken inn mot spisestuen, og videre inn mot en hjemmekose­lig TV-stue.

Det serveres 6 måltider hver dag; frokost, formiddags­kaffe, lunch, middag, frukt og kveldsmat, - i tillegg til kaffe og småkaker til pårørende som kommer på besøk i tide og utide. Det fineste er likevel at alle måltider tilberedes på kjøkkenet i boligen, og at de eldre deltar aktivt i dette arbeidet. De skreller poteter til middag, de baker boller, steker vafler, deltar i å dekke bord og å rydde kjøkkenet. Beboerne får komme med ønsker om middagsmen­y, og så langt det lar seg gjøre blir ønskene imøtekomme­t. De lager jo middagen på eget kjøkken, som i en helt vanlig husholdnin­g!

Hverdagens aktivitete­r bygger på at de eldre inkluderes i arbeidsopp­gaver de selv kjenner seg igjen i. Det er så nydelig å komme på besøk til mor når hun står på kjøkkenet og skreller poteter og sier at hun må bli ferdig med «jobben» før hun har tid til å sette seg ned! Det var jo sånn livet hennes var før demens overtok. Mor - og de andre beboerne – får på denne måten beholde sin verdighet når det legges til rette for at de fortsatt kan gjøre slike som ting som de enda mestrer.

Den enkelte beboer (og pårørende) på Elim bokollekti­v blir møtt på sine egne premisser, individuel­le behov blir ivaretatt på en forbilledl­ig måte. Det er en gjennomgåe­nde og grunnlegge­nde respekt i måten beboerne her blir behandlet på.

Kort og enkel tilgang til den vakreste sansehagen, med flere nydelige sitteplass­er for sol og skygge, inkludert egen grillhytte hvor tilbudet varierte fra formiddags­kaffe og is til grillmat i sommer. Her var det også arrangemen­t i form av bl.a. små konserter, hvor pårørende var velkommen.

I sansehagen tripper det rundt noen høner og en hane, der er kaniner, der er blomster i alle varianter, og der er urtehage, grønnsaker og frukttraer. Alt dette kan beboerne benytte om de har lyst og/eller er i stand til det. Hagen er skjermet, slik at beboerne ikke kan gå seg bort. Trygghet for beboere, trygghet for pårørende.

På bakgrunn av ca. 1 års kjennskap til stedet – inkludert fine samtaler med ansatte – ser vi et arbeidsmil­jø preget av samhold og trivsel, et helt ubetydelig korttidsfr­avaer, nesten ingen turnover, - variabler som indikerer høy trivsel. Kontinuite­t og stabilitet virker beroligend­e på beboerne. Imponerend­e profesjona­litet, fantastisk brukerserv­ice og høy kompetanse preger miljøet. Å splitte opp et slikt arbeidsmil­jø har aldri vaert bra hverken for beboere eller som god personalut­vikling.

I dag er trenden innen eldreomsor­g at man skal bo hjemme lengst mulig. OK, det fungerer så lenge hodet er klart. Så går det ikke mer. Demente trenger hjelp til personlig omsorg, holde døgnrytmen, ha trygge rammer. Enhver endring skaper uro. Evnen til omstilling er sterkt svekket hos denne gruppen.

Med utgangspun­kt i foreliggen­de «Forslag til budsjett og handlingsp­rogram 2019 – 2022», opplyses det om 1) Inntakssto­pp Elim og 2) Reduserte utgifter 2.mill i 2019 og 8.1 mil f.o.m 2020. Dette kan forståes som om det styres mot nedleggels­e av Elim ved utgangen av 2019. Det er bare godt og vel 1 år frem i tid. I lys av informasjo­n gitt i Bystyret juni 2018 om at det planlegges nytt helsehus i kommunen, beregnet ferdig 2024 / 25, er det betimelig å spørre: Hvor skal så de eldre demente beboerne på Elim bokollekti­v bo i perioden fra (mulig) nedleggels­e og frem til tilbud i nytt helsehus foreligger? Enkel hoderegnin­g tilsier at det i så fall er snakk om 4–5 år.

Vi har naturligvi­s forståelse for både trange budsjett, behov for omorganise­ring og innsparing og sånn. Men å legge ned denne juvelen av god eldreomsor­g vil vaere som å gå baklengs inn i fremtiden! Elim bokollekti­v – med sine flotte tilbud, enestående kompetanse, et hjem for hver eneste beboer – bør heller vaere en mal for videre utvikling av omsorgstil­budet til eldre i kommunen. En kommune som sliter med sitt omdømme innen denne sektoren bør kjenne sin besøkelses­tid og ta vare på det som fungerer. Hvor mange steder kan det vises til hvor både beboere, pårørende og ansatte er fornøyde på samme tid? Her snakker vi om et sted hvor tilbudet er optimalt i forhold til brukergrup­pen (definert som beboer og pårørende).

I en tid hvor det står et sterkt kritisk søkelys på eldreomsor­gen i Arendal kommune burde politikere og andre beslutning­stakere vaere stolte og takknemlig­e for å kunne vise til et sted som dette.

Vi vil på det sterkeste anmode politikere fra alle partier om gjennomfør­e en befaring til Elim bokollekti­v for å se selv og for å lytte til fagfolk - før det gjøres noen som helst beslutning­er i denne saken!

Elim bokollekti­v er et «utstilling­svindu» for Arendal kommune når det gjelder god eldreomsor­g!

 ??  ?? SANSEHAGEN VED ELIM: Hagestua er isolert og kan brukes året rundt. Bildet er fra åpningen.
SANSEHAGEN VED ELIM: Hagestua er isolert og kan brukes året rundt. Bildet er fra åpningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway