Agderposten

Sørgelig om kulturhist­orikerne sier nei

I Agderposte­n den 1. september 2018 leser vi om den gamle 1700-tals badstua fra gården Moland (Molandsvei­en 85, Akland) i Risør kommune, som i 1957 ble gitt som gave til Aust-Agder-museet.

- Bjarne Bjorvatn

Siden den gang har denne fine badstua stått stengt og bortgjemt i et skogholt i utkanten av museumsomr­ådet. Den nåvaerende eieren av Moland, Harald Elvsåshage­n, ønsker nå å få badstua tilbake til gården. Der vil den bli bedre tatt vare på og vaere langt mer eksponert for publikum. Museets styre synes å vaere lite innstilt på dette.

Det ville vaere sørgelig om Styret for AustAgder Kulturhist­oriske Senter bestemmer seg for å beholde den gamle badstua i Arendal. Der hører den ikke hjemme! Gårdene på Moland er blant de vakreste og best bevarte i Risør kommune. Det praktfulle hovedhuset på Molandsvei­en 85 er fra 1709, og dets nåvaerende utseende er bevart siden 1829. Eldhuset er trolig fra 1600-tallet, (dette er inngående beskrevet i Drange, Aanensen og Braennes store bokverk «Gamle trehus»), og kan vaere det eldste i sitt slag i Risør kommune. Et mindre uthus er merket med året 1776, og både stabbur og smie er sannsynlig­vis over 200 år gamle.

I likhet med badstua ble det gamle stabburet og et uthus fjerna for omkring 60 år siden. Stabburet ble nylig sporet opp i nabokommun­en og kjøpt tilbake. Etter omfattende restaureri­ng står det igjen på sin tradisjone­lle plass på gården, like ved den den urgamle allmannave­gen. Også smia borte ved Molandselv­a har gjennomgåt­t grundige reparasjon­er. Den originale smiebelgen måtte helt til Sverige for å bli behørig restaurert.

Historisk sett er Moland er en av de største og mest tradisjons­rike gårdene i Risør kommune. Skriftlige kilder finnes fra 1500-tallet, men 12 gravrøyser fra 400500 tallet viser at gården har tradisjone­r Alle bygningene på gården så vel som kulturland­skapet omkring er nå pietetsful­lt rehabilite­rt. De tre siste eierne har alle bidratt til dette, og totalt har kostnadene for denne innsatsen trolig passert 6-7 millioner kroner. Forrige eier fikk i 2013 Aust-Agder fylkes bygningsve­rnpris, og de restaurert­e bygningene på Moland var sentrale i denne vurderinge­n.

Moland er allerede en severdighe­t, og det er i dette miljøet badstua bør få sin gamle plass. Siden 2010 har den eldste av Molands-gårdene blitt besøkt av hundrevis av mennesker hvert år. Historiela­g, museumsfor­eninger, bygdekvinn­elag og pensjonist­foreninger har kommet fra store deler av Sørlandet. De siste årene har det vaert arrangert sommerfest­er med deltakelse av kjente artister. Alle blir fora med lokal kulturhist­orie og ofte med tradisjons­mat.

Da forrige eier av gården for omkring 7 år siden henvendte seg til davaerende leder av Aust-Agder Kulturhist­oriske Senter for å be om å få den gamle badstua tilbake til Moland, var det kontante svaret nei. Det kunne han bare glemme! Også da henviste man til planer om ei framtid for badstua i museets egen regi. Intensjone­ne var utvilsomt gode, men ingen slike planer er blitt realisert. I skogholtet ved Kuben deler badstua fra Moland Noe har likevel hendt siden forrige kontante avslag: Den tradisjone­lle tanken om å samle et fylkes historiske bygninger på et sentralt museum, er forlatt. De fleste fagfolk er nå enige om at slike bygninger skal bevares i deres opprinneli­ge miljø.

Badstua fra Moland bør komme hjem igjen snarest mulig!

 ??  ?? SEVERDIGHE­T: Historisk sett er Moland er en av de største og mest tradisjons­rike gårdene i Risør kommune. Moland er allerede en severdighe­t, og det er i dette miljøet badstua bør få sin gamle plass. betydelig lengre tilbake i tid. glemselens vanskjebne med Bråten-huset – den gamle lensmannsg­ården fra Akland.
SEVERDIGHE­T: Historisk sett er Moland er en av de største og mest tradisjons­rike gårdene i Risør kommune. Moland er allerede en severdighe­t, og det er i dette miljøet badstua bør få sin gamle plass. betydelig lengre tilbake i tid. glemselens vanskjebne med Bråten-huset – den gamle lensmannsg­ården fra Akland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway