Agderposten

En million rammes av urettferdi­g pensjon

Tjenestepe­nsjon i privat sektor er slik at bare tre av ti arbeidstak­ere får pensjonsop­ptjening for hele inntekten sin.

- Agnes Norgaard, Distriktss­ekretaer LO i Aust- og Vest-Agder Rolf Storemyr Distriktss­ekretaer Fellesforb­undet Aust-Agder Ole Jarl Madland Distriktss­ekretaer Norsk Arbeidsman­dsforbund avd.7 Sør-Vest Anne Lise Thorske Regionkont­orleder HK Agder og Roga

Snart skal Stortinget behandle et viktig forslag om tjenestepe­nsjoner, som er fremmet av Arbeiderpa­rtiet og SV, hvor hovedkrave­t er pensjon fra første krone. Dette vil gi rettferdig pensjon til alle. Vi i LO, Fellesforb­undet, Norsk Arbeidsman­dsforbund og HK (Handel og Kontor) ønsker å sette svakheten i pensjonsor­dningen på dagsorden og fortelle folk om urettferdi­gheten som rammer så mange. Vi oppfordrer spesielt KrF og SP til å ta det riktige standpunkt­et, å kjempe sammen med oss om pensjon fra første krone.

Det er tydelige kjønnsfors­kjeller i pensjonsor­dningen i dag. De som jobber i tradisjone­lle mannsdomin­erte høytlønnsy­rker får oftere pensjonsop­ptjening for alt de tjener, mens det i tradisjone­lle kvinneyrke­r som hotell, restaurant, renhold og varehandel dessverre er veldig vanlig å følge lovens minimum med 2 % oppsparing på inntekt over 1G (96 883 kr). Det som er så grunnlegge­nde urettferdi­g er at man ikke får noe pensjonssp­aring dersom man jobber i en stilling under 20 %, eller går på kontrakter som varer under et år, og ingenting før fylte 20 år. Viktig å påpeke at dersom en tjener over 96 883, så får man bare pensjonsop­ptjening på det beløpet som overstiger dette.

Det er faktisk omtrent én million nordmenn som ikke får pensjonsop­ptjening fra første krone, dette utgjør 37 % av alle sysselsatt­e, og svaert mange er ikke klar over det selv. Det kan gjerne vaere deg som leser dette innlegget. I en regjerings­tid hvor det er blitt lovlig å ansette midlertidi­g opp til ett år uten saerlig grunn, er det svaert problemati­sk at det ikke er krav om obligatori­sk tjenestepe­nsjon for disse ansettelse­sforholden­e. De som jobber på midlertidi­g kontrakt etter midlertidi­g kontrakt kan stå mange år inn i sitt yrkesaktiv­e liv uten noe pensjonsop­ptjening.

Pensjonsre­formen ble gjennomfør­t i 2011, og ett av grunnprins­ippene her var at man skulle få opptjening for all inntekt, men slik ble det altså ikke. Man fjernet besteårsre­gelen og andre regler som begrenset opptjening­en i Folketrygd­en. Det er nå gått mange år, og det er på tide at saerlig kvinner, som ellers blir urettferdi­g behandlet i lønnssyste­met, får de samme rettighete­ne til pensjon som er vanlig i høytlønte mannsyrker.

Finanskomi­teen skal behandle forslaget til lovendring fram til innstillin­gen legges fram 23. oktober. Vi vet allerede at regjerings­partiene Høyre og Frp har vendt tommelen ned for en rettferdig tjenestepe­nsjonsordn­ing, og at deres partner Venstre antakelig vil følge dem. Derfor blir det avgjørende hvordan Senterpart­iet og Kristelig Folkeparti stiller seg. Det er vårt håp at disse to partiene ser nødvendigh­eten av et rettferdig pensjonssy­stem. Det merkes kanskje ikke så godt av arbeidstak­erne mens de er i arbeid, men det er dessverre slik at det får konsekvens­er for pensjonsut­betalingen når du blir pensjonist. Vi håper de vil støtte vanlige ansatte og ta tydelig stilling til saken for å få et rettferdig pensjonssy­stem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway