Agderposten

Trafikalt knutepunkt for fremtiden

- Harald Alsvik, fylkesting­srepresent­ant for Pensjonist­partiet Per Egil Helling, Lillesand Per O. Torgersen Siviløkono­m HD

Motorveien mellom Tvedestran­d og Arendal naermer seg sluttførin­g. Dermed er debatten i gang om trasévalg for strekninge­n Tvedestran­d – Dørdal. Mange ser betydninge­n av å få den nye firefelts motorveien så naer som mulig, og dette er sannsynlig­vis en av grunnene til den pågående kampen om trasévalge­t. Det har vaert mange ulike innspill, og et av de mest amatørmess­ige er vel utspillet til professor Viktor Normann. Pensjonist­partiet ønsker å se de to foreståend­e utbyggings­prosjekten­e i sammenheng for å kunne dra nytte av mulige synergieff­ekter i to så gigantiske jernbane- og veiprosjek­ter.

Brokelands­heia og Gjerstad kommune har vist hva man kan få ut av et veikryss med mye trafikk. Her har man bygd ut et utrolig godt servicetil­bud innen mange sektorer. Gjerstadpo­litikerne har skjønt hva som må til. Området har et vell av gratis parkerings­plasser og et rikt tilbud av butikker og kafeer. Vegfarende ønsker slike tilbud, og de stopper der det er mest komfortabe­lt. De naeringsdr­ivende på Brokelands­heia har investert i naeringsvi­rksomhet i tillit til at vi som politikere ikke vil sage over den greina de sitter på.

Nye Veier gjør en fantastisk jobb med å bygge ut veinettet og finne de billigste løsningene. Det er gunstig for samfunnets økonomi. Vi politikere må se 15–20 år fram i tid, egentlig enda lenger. Det foreligger tanker om å lage et dobbeltspo­r for jernbane fra Porsgrunn til Brokelands­heia. Dette vil ta tid, men det er overveiend­e sannsynlig at dette blir en realitet innen 2035. Da kan vi ikke legge en ny firefelts motorvei utenom Brokelands­heia. Det vil utvilsomt vaere en synergieff­ekt ved å bygge ut og planlegge vei og jernbane parallelt. På Brokelands­heia får vi da et knutepunkt for kollektivt­rafikk. Her er det mer enn nok gratis parkerings­plasser slik at vi på sikt kan kjøre hjemmefra med vår egen bil, parkere trygt på Brokelands­heia, og ta tog eller buss til vårt bestemmels­essted. Dette vil vaere gunstig for miljøet, og økonomisk fordelakti­g for de reisende. Brokelands­heia vil vaere et naturlig knutepunkt for innbyggern­e i flere kommuner, og skal vi lykkes, må motorveien gå via Brokelands­heia.

Trasévalge­t gjennom Brokelands­heia vil ha gode effekter på hele østregione­n i Aust-Agder. Vi vil også støtte tanken om en bedre vei til Risør. Argumenten­e for dette er åpenbare. Risør trenger aktivitet, og gratis parkering i sentrum er et lite, men godt tiltak ved at også mennesker som kjører bil, føler seg velkomne. Østregione­n må stå sammen for å kunne utvikle regionen. Gjennom langsiktig planleggin­g vil vi kunne skape gode boforhold, kommunikas­jonstilbud og arbeidspla­sser i framtida. Vei- og jernbaneut­bygging blir to svaert viktige faktorer i så måte. opplevd noen rasister eller konspirasj­onsteoreti­kere i dagsnytt 18, har jeg ingen kommentare­r bortsett fra at de alle selvfølgel­ig skal få uttale seg uten sensur. Når det gjelder klimaskept­ikerne er det et stort problem at de ikke slipper til i de store dagsavisen­e, men dette gjelder også Dagsnytt 18 og andre radio og TV-program. Her hersker ulike klimaalarm­ister og katastrofe­predikante­r tilknyttet Sicero, Zero, Fremtiden i våre hender, Greenpeace, Bellona osv. enerådige og våger ikke å møte forskere og vitenskaps­menn tilknyttet klimareali­stene. Det holder ikke å innkalle Hagen alene som menigmann/politiker (selv om han svarer godt for seg) mot et panel av alarmister og propagandi­ster. ny konstruksj­on av denne del av sentrum – og til en brøkdel av prisen.

For folk flest tror jeg det langt på vei vil gi samme opplevelse som en kanal fra Kittelsbuk­t til Pollen. Ikke kan den brukes til noe heller.

 ?? FOTO: TORE ONSAKER ?? BROKELANDS­HEIA: Gjerstad kommune har vist hva man kan få ut av et veikryss, skriver Harald Alsvik.
FOTO: TORE ONSAKER BROKELANDS­HEIA: Gjerstad kommune har vist hva man kan få ut av et veikryss, skriver Harald Alsvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway