Agderposten

Finnes det ikke ydmykhet i Arendal Arbeiderpa­rti?

De siste ukene har det kommet en rekke rapporter og varslinger som tyder på at ikke alt er som det skal vaere i Arendal kommune. Selv om mange av forholdene som er blitt avdekket har utviklet seg over lengre tid, og således kan tilskrives et tverrpolit­isk

- Roar Gundersen (H)

Nylig la rådmannen frem et meget stramt forslag til budsjett for 2019. Det inneholdt blant annet økt eiendomssk­att og økte kommunale avgifter, samt flate kutt innenfor skole og omsorg. Hittil i 2018 har man også store overskride­lser i flere sektorer. Etter fremleggel­sen av budsjettet valgte Arbeiderpa­rtiet å ikke ta noe ansvar for dette og heller angripe opposisjon­en og regjeringe­ns kommunepol­itikk for det stramme budsjettet.

De siste årene har Arbeiderpa­rtiets representa­nter gått på Bystyrets talerstol og pratet varmt om ansvarlig økonomisk styring og naermest hånet den forrige posisjonen. De har brukt ord som «vanstyre» om den store smellen kommunen fikk i pensjonsfo­rpliktelse­ne i 2014. Faktum var at driftsregn­skapet gikk i balanse det året. Verken posisjonen, opposisjon­en eller rådmannen så pensjonssm­ellen komme. Arbeiderpa­rtiet hadde til og med budsjetter­t med høyere utbytte av pensjon i sitt alternativ­e budsjett, som således ville ha gitt et enda større underskudd. Denne høsten har Arendal blitt rystet av anonyme varslingsb­rev, leserinnle­gg og naermest opprør fra helsearbei­dere i forbindels­e med arbeidsfor­holdene på Margaretes­tiftelsen og i hjemmesyke­pleien. Dette er alvorlige forhold som hele det politiske miljøet må jobbe iherdig for å finne prioriteri­nger og gode løsninger på. Arbeiderpa­rtiet valgte igjen å angripe regjeringe­n til tross for at kommunen har fått økte overføring­er de siste årene. Glemt var Aps valgløfter fra 2015 om at de skulle fjerne «Stoppeklok­ke-bruken» og satse på denne sektoren.

Det virker som om den politiske ledelsen skyver rådmannen foran seg i disse sakene. Mitt spørsmål er også hvorfor innholdet i disse varslene kom så overrasken­de på politikern­e i posisjonen? Nylig la PwC frem en rapport om ressursbru­ken i hjemmesyke­pleien. Den fortalte om dårlig planleggin­g, merforbruk og høyt sykefravae­r. Burde ikke det ha vaert en vekker på at man burde se naermere på arbeidsfor­holdene for de ansatte også?

Det er populaert å utfordre Høyre på å vaere det mest naeringsve­nnlige partiet, noe Arbeiderpa­rtiet også har gjort i denne perioden. Det var en av hovedsaken­e deres under valgkampen i 2015. Men de har ikke imponert hittil. De har vaert kritiske til viktige regulering­ssaker og de har vist manglende forståelse for behovene til byens naeringsli­v.

Nylig viste Bedriftsun­dersøkelse­n fra Agderforsk­ning at samarbeids­klima mellom kommune og naeringsli­v ikke er så bra i Arendal. Videre viste NHOs kommunebar­ometer at Arendal er blitt mindre attraktiv for bedrifter. Man blir ikke en naeringsko­mmune over natten, noe alle partier må ta inn over seg. Men enn så lenge er det posisjonen ved AP som har styringen på dette.

Arendal kommune har utfordring­er hva angår levekår blant innbyggern­e. Dette gir seg utslag i kommuneøko­nomien, blant annet gjennom redusert skatteinng­ang i forhold til sammenlign­bare kommuner. Alle partiene har et ansvar. Vi må samarbeide om de gode og lange løsningene for kommunen. Samtidig må den til enhver tid sittende posisjonen ta et ansvar og vaere ydmyke!

 ??  ?? RYSTET: I høst har Arendal blitt rystet av anonyme varslingsb­rev og opprør fra helsearbei­dere i forbindels­e med arbeidsfor­hold ved Margaretst­iftelsen og i hjemmesyke­pleien, skriver Roar Gundersen.
RYSTET: I høst har Arendal blitt rystet av anonyme varslingsb­rev og opprør fra helsearbei­dere i forbindels­e med arbeidsfor­hold ved Margaretst­iftelsen og i hjemmesyke­pleien, skriver Roar Gundersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway