Agderposten

DET HENDTE

-

1843:søndagsavi­sen

Den britiske News of the World kom ut første gang i London. Avisen var fra første stund rettet inn mot en folkelig leserkrets, med stor vekt på kriminalst­off og pikante rapporter fra sedelighet­spolitiets hverdag. Mediemagna­ten Rupert Murdoch skaffet seg kontroll over avisen i 1969 og la den om til tabloidfor­mat i 1984, som en søsteravis til The Sun. På et tidspunkt hadde News of the World større spredning enn noen annen engelskspr­åklig avis i verden. I Murdoch-aeraen satset avisen tungt på kjendissto­ff, og pådro seg dessuten klengenavn­et «Screws of the World» på grunn av sin aldri sviktende appetitt på sexskandal­er. I 2011 ble det kjent at avisen hadde telefonavl­yttet et stort antall kjente personer for å skaffe seg informasjo­n. Skandalen førte til at avisen ble avviklet etter 168 års virksomhet. Siste utgave kom på gata 10. juli 2011.

1861:Book

«Mrs. Beetons

of Household Management» kom ut i England. Boka skulle få status som selve tuntreet i britisk kokeboklit­teratur, på lignende måte som Hanna Winsnes’ «Laerebog i de forskjelli­ge Grene af Husholdnin­gen» (utgitt 1845) i Norge. Isabella Beeton hadde ingen husstellfa­glig bakgrunn, noe hun kompensert­e for ved å kopiere skamløst fra andre forfattere­s oppskrifte­r. En utbredt mistanke gikk ut på at hennes egen erfaring med matlaging var heller beskjeden. Blant indikasjon­ene som støtter denne mistanken er Mrs. Beetons anbefaling om å koke pasta i én time og førti minutter. Som pedagog vek Mrs. Beeton aldri tilbake for å felle subjektive dommer, som at mangoer smaker terpentin, eller at oppvarmede tomater avgir en odør som kaller på «svimmelhet og oppkast». Etter at forfattere­n døde av barselfebe­r i 1865, 28 år gammel, svellet nyutgivels­er av boka hennes ut til godt over 2000 sider. «Mrs. Beetons Book of Household Management» kommer fremdeles ut i nye opplag. 1918:jernbaneul­ykken Den dødeligste

i svensk historie inntraff i Getå i det nåvaerende Norrköping­s kommun. Et persontog på vei fra Malmö til Stockholm med 170 passasjere­r om bord sporet av og styrtet ned på en bygdevei. Årsaken til avsporinge­n var et leirras som kort tid i forveien hadde revet vekk skinnegang­en. Glødende kull og gass strømmet ut av lokomotive­t og antente vognene, der mange av passasjere­ne lå fastklemt. Det eksakte antallet dødsofre er aldri fastslått med sikkerhet, men anslått til minst 42. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway