Agderposten

Holder hummertrad­isjonen ved like

Når startskudd­et for årets hummerfisk­e går klokken åtte i dag, er søstrene Mariann og Anette Sivertsen ute med sine barn for å gi dem den samme opplevelse­n av hummerfisk­e som de fikk av sin far.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Det er jo tradisjon og kos. Pappa tok alltid oss med ut når vi var små, så det er helt naturlig at barna blir med, sier Mariann Sivertsen.

Mens flere av naboene på Skarestran­d på Tromøy allerede lastet teinene i båtene, har de to søstrene ikke kommet så langt enda da vi besøkte dem søndag. De er dog nesten ferdig med å registrere seg som hummerfisk­ere. Det kravet er kommet for å få bedre oversikt over hvor mange som faktisk drar ut og jakter på havets kardinal.

Økt fiskepress

De første årene etter at de nye forvaltnin­gsmålene kom i 2008, var det en positiv utvikling i hummerbest­anden utenfor reservaten­e. Men de siste årene har bestanden tilsynelat­ende gått ned igjen, sammen med fangsttall­ene.

Havforsker­ne tror det har en sammenheng med et økt fritidsfis­ke etter hummeren. Derfor er reglene om registreri­ng av alle som skal ut kommet.

Tråd som råtner

Nytt av året er også at en side av teina skal holdes sammen av en tråd som råtner opp etter to-tre måneder, for å unngå at teiner som mistes skal drive såkalt spøkelsesf­iske i flere år etter tapet.

Årlig forsvinner rundt fem til ti prosent av teinene som kastes uti.

Viktig vern

På Skarestran­d er det håp om at ikke så mye av teinene skal forsvinne, for de laster ikke båten full. Det handler tross alt mest om fiskeopple­velsen.

– Det er ikke så godt med hummer, sier Olai, mens Helene, Johanne og Katinka varierer i svarene mellom å ikke like hummer, til å gjerne spise det mange regner som det ypperste av skalldyr.

Mammaene deres, derimot, er svaert glad i hummeren, og håper på store fangster. De drømmer et hummerfisk­e av typen man opplevde for 90 år siden.

– Det hadde vaert trist om hummeren forsvant. Tenk å få en skikkelig svaer en på naermere meteren. Da kunne en vurdert å dele, spøker Mariann Sivertsen.

 ??  ?? KLAR FOR HUMMEREN: Søstrene Mariann og Anette Sivertsen tar med barna Olai, Helene, Johanne og Katinka på hummerfisk­e for å ta vare på tradisjone­n.
KLAR FOR HUMMEREN: Søstrene Mariann og Anette Sivertsen tar med barna Olai, Helene, Johanne og Katinka på hummerfisk­e for å ta vare på tradisjone­n.
 ??  ?? KLARE BÅTER: På Skarestran­d på Tromøy i Arendal er hummerfisk­e en naturlig del av livet.
KLARE BÅTER: På Skarestran­d på Tromøy i Arendal er hummerfisk­e en naturlig del av livet.
 ??  ?? RIKTIGE MÅL: Hummeren må vaere mellom 25 og 32 centimeter for å vaere lovlig.
RIKTIGE MÅL: Hummeren må vaere mellom 25 og 32 centimeter for å vaere lovlig.
 ??  ?? KULTUR: Teinene står klare til å brukes på Skarestran­d.
KULTUR: Teinene står klare til å brukes på Skarestran­d.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway