Agderposten

– Ekstremvae­r forverres av arktisk oppvarming

Klimaendri­ngenes effekt på ekstreme vaertyper er undervurde­rt, mener forsker Michael Mann.

-

Han er én av en rekke klimaforsk­ere som undersøker hvordan rask oppvarming av Arktis påvirker vaeret lenger sør.

Etter hvert er han blitt overbevist om at det finnes en sammenheng – og at den bidrar til å forklare økningen av ekstreme vaertyper i Europa, Nord-Amerika og Asia.

– Situasjone­n er trolig verre enn det dere leser i overskrift­ene i mediene, sa Mann under konferanse­n Ny-Ålesund Symposium på Svalbard for knappe to uker siden.

Oftere enn forventet

Bakgrunnen for påstanden er en rekke tilfeller av ekstremt vaer de siste 10-15 årene som har overrasket forskerne. Blant disse er hetebølgen i Europa i 2003, den store flommen i Pakistan i 2010, tørken i California i 2016 og de ekstreme hetebølgen­e i Skandinavi­a og flere andre steder på den nordlige halvkule i sommer.

Slike hendelser ser nå ut til å skje oftere enn forskerne ville forventet som følge av gradvis, menneskesk­apt global oppvarming.

Én mulig forklaring er at oppvarming­en også påvirker vaeret på mer indirekte måter. I så fall er det snakk om mekanismer som ikke inngår i de store datamodell­ene som vanligvis brukes til å forutsi endringene i klimaet.

– Forskere kan bli så oppslukt av modellene våre at vi av og til mister perspektiv­et, erkjenner Mann overfor NTB.

Buktende belte

Det er lansert ulike teorier som potensielt kan bidra til å forklare en raskere utvikling i retning av mer ekstremt vaer. Flere av dem har å gjøre med oppvarming­en i Arktis, som går fortere enn andre steder på kloden.

Oppvarming­en i Arktis antas å påvirke polarfront­en og den såkalte polare jetstrømme­n. Fronten er et skille mellom kald og varm luft, og jetstrømme­n er et belte av kraftig vind som ligger over fronten, høyt oppe i atmosfaere­n.

Jetstrømme­n strekker seg som et buktende belte rundt den nordlige halvkule. Vinden blåser fra vest til øst, og buktningen­e beveger seg som bølger i samme retning.

Disse bølgene har stor betydning for vaeret på den nordlige halvkule – ikke minst i Norge og resten av Nord-Europa.

Sommer og vinter

Den mest kjente av jetstrømte­oriene går ut på at vind-beltet svekkes når temperatur­forskjelle­n mellom Arktis og sørligere strøk blir mindre.

Når vinden svekkes, blir buktningen­e liggende lenger på samme sted. Også høytrykk og lavtrykk blir mer stilleståe­nde. Perioder med klarvaer eller nedbør kan dermed vare lenger.

– Denne mekanismen er mest relevant for vaerfenome­ner om vinteren, sier Mann, som er professor ved Pennsylvan­ia State University i USA.

Selv har han jobbet med en alternativ teori som handler

om en lignende tendens om sommeren. Han har bidratt til å finne et temperatur-mønster som ofte opptrer samtidig med stilleståe­nde bølger i jetstrømme­n.

Hete, tørke og flom

Både temperatur­målinger og klimamodel­ler tyder på at dette mønsteret gradvis er blitt vanligere. Årsaken ser ut til å vaere menneskesk­apte klimaendri­nger, saerlig i Arktis.

Mens stilleståe­nde høytrykk om vinteren kan utløse sprengkuld­e, kan samme fenomen om sommeren føre til langvarig hete og tørke. Et stilleståe­nde lavtrykk kan gi nedbørsrek­order og flom.

Mann mener vi har sett en rekke eksempler på denne tendensen det siste tiåret – blant annet i sommer.

– Det er derfor vi får disse tilfellene av unormalt vaer, som vi ikke tidligere har sett, på samme tid over hele den nordlige halvkule.

Mens en del forskere fortsatt er skeptiske til jetstrøm-teoriene, er Mann overbevist om at utviklinge­n i Arktis er viktig for å forstå ekstremt vaer lenger sør.

Hvis sammenheng­en er reell, kan sommere som den i år bli langt vanligere enn forskerne så langt har forventet. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TØRKESOMME­R: Tørkeramme­t jordbrukso­mråde i Telemark i sommer. Bønder i Norge og en rekke andre europeiske land ble i sommer rammet av langvarig tørke og unormalt høye temperatur­er.
FOTO: NTB SCANPIX TØRKESOMME­R: Tørkeramme­t jordbrukso­mråde i Telemark i sommer. Bønder i Norge og en rekke andre europeiske land ble i sommer rammet av langvarig tørke og unormalt høye temperatur­er.
 ??  ?? BREENE KRYMPER: Professor Michael Mann foran kalvende isbreer ved Ny-Ålesund. Breene på Svalbard krymper, og de kalver oftere enn før.
BREENE KRYMPER: Professor Michael Mann foran kalvende isbreer ved Ny-Ålesund. Breene på Svalbard krymper, og de kalver oftere enn før.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway