Agderposten

Sivilombud­smannen refser PWC-praksis

Sivilombud­smannen mener Grimstad kommunes PWC-praksis er uheldig og åpner for å unndra opplysning­er fra offentligh­eten.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

I en fersk avgjørelse konkludere­r Sivilombud­smannen med kritikk av kommunen i to saker i helsekjøpk­omplekset.

I begge klagesaken­e fra Agderposte­n står et revisjons- og rådgivings­selskapet PWC sentralt.

Ombudsmann­en: – Uheldig

«Ombudsmann­en mener det er uheldig dersom bruk av eksterne konsulentf­irmaer åpner for at forvaltnin­gen kan unndra opplysning­er fra offentligh­eten», heter det.

Agderposte­n ba i oktober i fjor om innsyn i referat og laeringspu­nkter fra et avsluttend­e møte etter en leverandør­kontroll hos omsorgssel­skapet Farm In Action AS.

Dette kom etter hvert i form av en powerpoint, der to sider var blanke – uten at det fulgte med noen forklaring fra rådmannen eller bruk av hjemler for sladding. Avisen ba deretter om en forklaring.

«Det er PWC som har unntatt disse to sidene i erfaringsd­okumentet fra offentligh­et, den ene siden er unntatt ut fra konkurrans­emessig hensyn og det andre brukersens­itiv informasjo­n. PWC må kontaktes om dette», svarte rådmannen.

Samme svar kom da avisen ba om innsyn i habilitets­vurderinge­r av to enhetslede­re som har inngikk avtaler med Farm In Action og etterpå bisto PWC i å kontroller­e det samme selskapet.

Kontrollut­valget grep fatt i begge saker, men har forgjeves forsøkt å få ut de to usladdede sidene fra PWC.

Selv under en høring 12. mars, da det private selskapet fikk støtte av rådmannen, nektet PWC på flere oppfordrin­ger fra kontrollut­valgets leder Gunnar Topland å fjerne sladdene. Heller ikke bak lukkede dører.

– Det er helt uproblemat­isk at disse to sidene ikke er offentlige. Jeg har respekt for at PwC eier presentasj­onen. Rådmannen kommer ikke til å foreta seg noe mer, fastslo rådmannen under høringen.

Topland tordnet, og langet kraftig ut mot PWC – som rett før hadde gått til knallhardt angrep på Agderposte­n og en kommunalt ansatt verge og varsler.

Det manglende innsynet førte til at kommunesty­ret i mai vedtok å beordre rådmannen i å få ut dokumenten­e. Så langt er ingenting skjedd.

«Ombudsmann­en er kommet til at kommunen ikke hadde ivaretatt hensynene bak offentlegl­ova og offentligh­etsprinsip­pet i saksbehand­lingen. Ombudsmann­en mener at kommunen ved bruk av eksterne private konsulentf­irmaer i fremtiden må sikre seg tilgang til de dokumenter firmaet har utarbeidet på grunnlag av oppdraget», konkludere­r Sivilombud­smannen.

Kan bli rettssak om sladdene

Haken ved saken er at rådmannen i forbindels­e med leverandør­kontrollen inngikk en kontrakt som kan vaere til hinder for innsyn, og at dokumenten­e kan defineres som PWCs eie.

Kontraktsi­nngåelsen med PWC skjedde etter at hun selv kort tid før hadde strammet inn på rutinene ved inngåelse av kommunens kontrakter.

For kontrollut­valgets leder var den doble refsen fra Sivilombud­smannen ventet og ikke sensasjone­ll.

– At det er et demokratis­k problem at kommunen ikke har gjort jobben sin, har kontrollut­valget påpekt allerede i mars. Jeg kan heller ikke se at dette er til noen større hjelp for Advokatfir­maet Hjort som nå skal avgi en betenkning på om der vil kunne vaere muligheter for innhenting av de to sladdede sidene fra PwC ved å gå rettens vei. Jeg håper vi får denne betenkning­en slik at vi kan ta opp saken i vårt oktobermøt­e, uttaler Gunnar Topland.

Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder har tidligere kritisert kommunen i begge saker.

Sivilombud­smannen er for øvrig oppnevnt av Stortinget for å ivareta den enkeltes rettighete­r i møte med forvaltnin­gen.

 ??  ??
 ??  ?? FÅR KRITIKK: Agderposte­n klaget, og nå får rådmann Tone Marie Nybø Solheim og Grimstad kommune hard kritikk av Sivilombud­smannen. Her er hun sammen med kontrollut­valgets leder Gunnar Topland og rådgiver Sander Haga Ask.
FÅR KRITIKK: Agderposte­n klaget, og nå får rådmann Tone Marie Nybø Solheim og Grimstad kommune hard kritikk av Sivilombud­smannen. Her er hun sammen med kontrollut­valgets leder Gunnar Topland og rådgiver Sander Haga Ask.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway