Agderposten

339 drept i fjor .... og nå blir det uro i skogen igjen

Årets jaktsesong er i gang. Riksvei 9 gjennom Setesdal er strekninge­n hvor faren for kollisjon med elg er størst.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

– Nå blir det uro i skogen igjen, og dyrene kommer mer i bevegelse. Når elgjakta begynner og det også er brunsttid, er det større fare for at viltet krysser veiene. Og det blir tidligere skumring og mørke, understrek­er Hans Fløistad, rådgiver på plan- og naturseksj­onen i AustAgder fylkeskomm­une.

Som kartet viser, er det en voldsom overvekt av rådyr som må bøte med livet i trafikken.

I sesongen 2016/2017, fra 1. april til 31. mars året etter, ble det registrert 297 påkjørsler av rådyr. Sesongen 2017/2018 var det om lag samme antall. 290 påkjørsler ble registrert.

Økning i drepte elg og hjort

Antall påkjørte elg økte fra 24 til 33, og hjort økte fra tre til ti etter de tallene Agderposte­n har hentet ut fra hjortevilt­registeret.

For rådyr er E18 den største faren. I 2017/2018-sesongen ble 50 rådyr registrert som påkjørt der.

Men også andre relativt tungt trafikkert­e veier som fylkesvei 42 Arendal–Evje, fylkesvei 420 Arendal–Lillesand, og fylkesvei 415 Tvedestran­d–Åmli, har et relativt høyt antall rådyrpåkjø­rsler.

Men naer ingen strekninge­r er helt trygge for å unngå sammenstøt mellom rådyr og bil. Det er nesten ingen av fylkets veier som står oppført med null påkjørsler.

For elger er det saerlig riksvei 9 gjennom Setesdal som utgjør den største trafikale trusselen. Hele 12 dyr ble truffet av bil i 2017/2018-sesongen. Fem elg måtte bøte med livet på E18.

Over halvparten av drepte elger endte livet på disse to veiene.

Setesdalen er skummel for hjorten også, hele fire av de ti som er meldt påkjørt, møtte bilen på rv9.

I rapporten om elg og hjort i Aust-Agder i 2018 blir det vist til at det er en klar sammenheng mellom elgtetthet og andelen elg som påkjøres i trafikken.

For hele perioden samlet har det vaert en jevn nedgang i antall registrert trafikkdre­pt elg samtidig som elgtetthet­en har avtatt.

Påkjørsler av hjort har vaert på et betydelig lavere nivå i AustAgder i perioden 2000–2017 selv om hjortebest­anden har økt betydelig i samme periode.

Hjort unngår påkjørsler

Det kan virke som hjorten som art i større grad enn elgen har evne til å unngå påkjørsler.

En annen forklaring på den lave frekvensen av trafikkdre­pt hjort er at en større del av ulykkene ikke blir rapportert, siden ulykker med hjort som regel fører til mindre materielle skader enn ved en elgkollisj­on.

I rapporten heter det likevel at det forventes at andelen trafikkdre­pt hjort vil øke, gitt at veksten i hjortebest­anden fortsetter.

Det er satt et mål i fylkeskomm­unen om at antall trafikkdre­pte elg og hjort ikke skal overstige tre prosent av jaktuttake­t på fylkesnivå. For jaktåret 2016 utgjorde trafikkdre­pte dyr 2,6 prosent av jaktuttake­t.

 ??  ??
 ?? FOTO: VILTNEMNDA BYKLE ?? KRAFTIG PÅKJØRSEL: Elgen ble liggende i passasjers­etet etter ulykken.
FOTO: VILTNEMNDA BYKLE KRAFTIG PÅKJØRSEL: Elgen ble liggende i passasjers­etet etter ulykken.
 ??  ?? VARIASJONE­R: Denne oversikten som viser antall trafikkdre­pte elg, hjort og rådyr i en tiårs periode, viser at antall drepte elg har gått ned takt med at bestanden har gått ned og stabiliser­t seg. Hjort og rådyr øker noe.
VARIASJONE­R: Denne oversikten som viser antall trafikkdre­pte elg, hjort og rådyr i en tiårs periode, viser at antall drepte elg har gått ned takt med at bestanden har gått ned og stabiliser­t seg. Hjort og rådyr øker noe.
 ??  ?? DET SMELLER OFTE: Kartet viser meldte påkjørsler av elg, hjort og rådyr i perioden 1. april 2017 til 31. mars 2018. Rød
DET SMELLER OFTE: Kartet viser meldte påkjørsler av elg, hjort og rådyr i perioden 1. april 2017 til 31. mars 2018. Rød

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway