Agderposten

Elever laget lunsj av gammelmat

Ungdomstri­nnet på Birkenlund har for åttende gang arrangert klimasemin­ar. Årets tema er matsvinn.

- Reportasje­n er skrevet av Stella, Hanna, Kaja og Guro på 8. trinn, Birkenlund skole.

På tvers av trinnene har elevene over to dager jobbet i grupper med ulike oppdrag knyttet til matsvinn. Noen av gruppene har blant annet fått prøve seg som mediefolk, forskere og kokker.

Gammel gresskarde­ig

Forskergru­ppa skulle undersøke om gammel mat går an å spise når den har gått ut på dato. De gikk fra dør til dør i nabolaget for å finne noe de kunne teste ut. De fikk en ni måneder gammel gresskarka­kedeig som de bakte. Det gikk helt fint å spise den, så det gjør altså ikke alltid noe å spise mat som er gått ut på dato!

Kokkegrupp­a fikk i oppgave å lage middag med mat som butikker ikke ville ha mer. Fra Coop Obs på Stoa fikk de svinesteik­er, grønnsaker, sukker og mye mer. Både tirsdag og onsdag lagde de maten, og resultatet ble veldig bra. Hele ungdomssko­len var samlet for gratis fellesluns­j onsdag, og alle fikk forsyne seg flere ganger med både varmmat og dessert. Det var et veldig godt påfunn.

Kaster 42,5 kilo

Deler av mediegrupp­a dro opp til Stoa for å intervjue en av sjefene på Coop Obs, og fikk snakke med Lars Pedersen.

– Hva synes dere om at hver nordmann kaster 42,5 kilo mat i året?

– Vi synes ikke det er bra, og folk kaster altfor mye i dagligvare­bransjen også. Det er veldig mange produkter som vi kan spise langt over holdbarhet­sdatoen. Hvis ikke det lukter, kan man spise det, svarer Pedersen.

– Gjør dere noe for at vi nordmenn skal kaste mindre, og i så fall hva?

– I Coop-systemet har vi en nullvisjon, det vil si at vi prøver å ikke kaste ting. Vi gir maten til folk som ikke har penger og gårdsdyr. Vi pleier også å bestille riktig mengde med mat.

– Smak på maten

– Hvor mye mat kaster dere i året?

– Det har vi ikke helt klare tall på, vi kaster egentlig ikke så mye. Vi kaster bare mat som er fordervet og farlig å spise.

– Har dere tips til oss nordmenn om hvordan vi kan kaste mindre mat?

– Du burde lukte på maten og ikke vaere redd for å smake litt på produktet om det har gått ut på dato. Spesielle produkter som meieri produkter går an å lukte og smake på.

– Hva synes dere om klimasemin­ar på Birkenlund skole?

– Jeg synes det er en kjempegod idé. Det er dere som kan gjøre en forskjell.

– Synes dere at dere gjør en god jobb for klimaet?

– Ja, det synes jeg vi gjør, vi gjør det faktisk sånn at hvis du er medlem av Coop, så kan du få et handlenett istedenfor å måtte betale for handlepose av plastikk.

 ??  ?? PLAKATER: Elever fra 8. og 9. trinn i full sving med å lage plakat om mat som kan brukes etter at den har gått ut på dato.
PLAKATER: Elever fra 8. og 9. trinn i full sving med å lage plakat om mat som kan brukes etter at den har gått ut på dato.
 ??  ?? VEL BEKOMME: Ungdomstri­nnet samlet til lunsj laget utelukkend­e av matvarer utgått på dato.
VEL BEKOMME: Ungdomstri­nnet samlet til lunsj laget utelukkend­e av matvarer utgått på dato.
 ??  ?? SERVERTE: Kokkegrupp­a sto for både innsamling, tilberedni­ng og servering av maten.
SERVERTE: Kokkegrupp­a sto for både innsamling, tilberedni­ng og servering av maten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway