Agderposten

Stiller for første gang med to kvinner på topp

For første gang stiller Høyre i Grimstad med to kvinner på topp. Beate Skretting kan bli partiets første ordfører på 12 år.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Det er en erfaren kommunepol­itiker som nå tar steget helt til topps på Høyre-listen.

38-åringen har vaert folkevalgt siden 2007, fast medlem i teknisk utvalg og innehatt en rekke verv for Høyre.

Skretting takket nei til tilsvarend­e utfordring ved forrige korsvei, men seiler nå opp som Høyres ordførerka­ndidat i Grimstad.

– Kjempespen­nende

– Ungene er blitt større. Nå ligger forholdene til rette for å si ja til topplassen, sier trebarnsmo­ren, som i det daglige er seniorrådg­iver i Skatteetat­en.

Dermed ryker Trond Erik Bognø helt ut av kommunesty­ret. Han skal ifølge nominasjon­skomiteens leder, Jahn Inge Hauge, ha vaert i tenkebokse­n siden i fjor høst, men valgte på si nei til mulige fire nye år.

Bognø skal ifølge kilder likevel aldri ha vaert nominasjon­skomiteens førstevalg på topp. Det var Beate Skretting.

Skretting og Høyre har vaert uten ordførerkl­ubba siden 2007, da Svein Harberg forlot toppvervet som partiets siste.

Deretter gjorde Johannes Kristianse­n og nevnte Bognø harde forsøk på å nå opp, men begge måtte gi tapt. Nå skal Skretting forsøke å gjenvinne tronen 12 år etter.

– Ordførerve­rvet er en kjempespen­nende utfordring, der det er mulig å vaere med på å utvikle byen på en helt annen måte. Jeg hadde ikke sagt ja til å stille på topp om jeg ikke hadde hatt lyst på jobben, sier hun.

Høyres satser på enda en kvinne på andreplass­en. Det er student Line Ostad.

Hun kommer fra en gammel Høyre-familie, hvis mor Torunn Ostad og bestefar Tor Eriksen er og har vaert markante partiprofi­ler.

– Nominasjon­en er en kjempe tillitserk­laering. Jeg håper, tror og vet at det ikke skjer på grunn av familien min, sier 23-åringen.

Hauge sier han er stolt over toppkandid­atene.

– De har utrolig mye erfaring og meget høy arbeidsmor­al. Dette er kvinner som står på, og får ting til, sier nominasjon­skomiteens leder.

De to ble presentert på en pressekonf­eranse mandag morgen. Identitete­n til øvrige kandidater lar imidlertid vente på seg. De blir klare først i slutten av måneden.

Nominasjon­smøtet godkjenner listen endelig i november. Men det er ikke ventet bråk rundt innstillin­gen.

– Turbulente tider

Hauge erkjenner at det ikke har vaert helt enkelt å sy sammen en liste. Han tror tunge, vanskelige saker og turbulente politiske tider kan ha betydd noe.

Men det er uansett duket for et såkalt generasjon­sskifte. I tillegg til Bognø gir Gunnar Topland gir seg. Sistnevnte har gjort seg bemerket i kontrollut­valget, og er en politiker Hauge gjerne skulle hatt med videre.

Høyre har seks representa­nter i kommunesty­ret i dag. Partiet var bare fire stemmer fra et sjuende mandat, som Frp kapret med fire fattige stemmer ved forrige kommuneval­g.

– Vi var størst i alle kretser, med unntak av én, under stortingsv­alget i 2017, minnes Line Ostad, og mener dette er signaler om at Høyres kommunesty­regruppe kan vokse seg enda større etter at velgerne har sagt sitt i september neste år.

 ??  ?? KVINNER PÅ TOPP: Nominasjon­skomiteen i Høyre har satt Beate Skretting (38, t.v.) og Line Ostad (23) på henholdsvi­s første- og andreplass på listen til kommuneval­get neste år.
KVINNER PÅ TOPP: Nominasjon­skomiteen i Høyre har satt Beate Skretting (38, t.v.) og Line Ostad (23) på henholdsvi­s første- og andreplass på listen til kommuneval­get neste år.
 ??  ?? HØYRE-OPTIMISTER: Hege Bjerke Erlandsen (nominasjon­skomiteen), Beate Skretting, Line Ostad og Jahn Inge Hauge (leder av nominasjon­skomiteen).
HØYRE-OPTIMISTER: Hege Bjerke Erlandsen (nominasjon­skomiteen), Beate Skretting, Line Ostad og Jahn Inge Hauge (leder av nominasjon­skomiteen).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway