Agderposten

La jordskjelv­ofrene i massegrave­r

Over 1.200 er døde etter jordskjelv­et i Indonesia, melder en hjelpeorga­nisasjon. Mandag ble ofrene lagt i massegrave­r.

-

– Dette må gjøres så snart det lar seg gjøre, av helsemessi­ge og religiøse årsaker, sier Willem Rampangile­i, leder for landets krisebered­skapsmyndi­ghet (BNPB). 545 døde som ble oppbevart ved ett enkelt sykehus gjennom helgen, ble lagt i en massegrav i Palu mandag. Graven er 100 meter lang og 10 meter bred. Den kan utvides ved behov, opplyser Rampangile­i.

Videooppta­k viser lokalbefol­kningen gå fra likpose til likpose og åpne dem for å se om de kan gjenkjenne ansiktene.

Stigende dødstall

Ifølge indonesisk­e myndighete­r er 844 personer funnet døde etter fredagens jordskjelv og tsunami som rammet øya Sulawesi. Ifølge en hjelpeorga­nisasjon er tallet høyere.

– Totalt er 1.203 lik funnet, men noen er fremdeles ikke identifise­rt eller hentet ut, sier Insan Nurrohman, visepresid­ent i den store lokale hjelpeorga­nisasjonen Aksi Cepat Tanggap.

Informasjo­nen er basert på tall fra organisasj­onens frivillige i den hardt rammede byen Palu på Sulawesi. Krisebered­skapsmyndi­gheten BNPB er kjent med det høyere tallet som organisasj­onen oppgir, men understrek­er at det kun er basert på anslag.

– Tallene vi sitter på er basert på identifise­rte ofre, sier BNPBs talsmann Sutopo Nugroho.

Det er imidlertid ventet at antall døde vil fortsette å stige. Minst 90 personer er registrert som savnet på myndighete­nes lister. 48.000 mennesker er blitt drevet på flukt fra sine ødelagte hjem, opplyser Nugroho.

Nødhjelp

Redningsma­nnskaper leter fortsatt i ruinene etter de mange bygningene som raste sammen fredag.

Mandag ble både militaerfl­y og kommersiel­le fly satt inn i arbeidet med å frakte nødhjelp og forsyninge­r til overlevend­e. Mangel på mat og andre nødvendigh­eter har begynt å sette preg på lokalbefol­kningen. Det er også desperat behov for å få på plass maskiner for å hjelpe med å gjennomsøk­e sammenrast­e bygninger, blant dem et åtte etasjer høyt hotell i Palu, der det mandag fortsatt kunne høres stemmer fra ruinene.

Lokalt fjernsyn melder at rundt 3.000 innbyggere i Palu dro i samlet flokk til flyplassen i et forsøk på å kunne forlate området. Fjernsynsb­ilder viser folk som ropte i sinne fordi de ikke fikk vaere med et militaerfl­y som skulle dra fra stedet.

– Vi har ikke spist på tre dager! Vi ønsker bare å vaere trygge, ropte en kvinne.

President Joko Widodo ga søndag grønt lys for å motta internasjo­nal hjelp.

(NTB-AP-DPA)

 ?? FOTO: TATAN SYUFLANA, AP, NTB SCANPIX ?? PALU: Slik så det ut utenfor et kjøpesente­r på Palu, etter at det var et som ble skadet etter at Sulawesi ble rammet jordskjelv og en tsunami.
FOTO: TATAN SYUFLANA, AP, NTB SCANPIX PALU: Slik så det ut utenfor et kjøpesente­r på Palu, etter at det var et som ble skadet etter at Sulawesi ble rammet jordskjelv og en tsunami.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway