Agderposten

Alvor bak komiske aldersgren­se-forskjelle­r

-

Agderposte­n fortalte lørdag historien om Svein Bomodden. En sprek og oppegående kar som etter fylte 70 år må slutte i jobben som Tvedestran­ds eneste parkerings­vakt. Men som fem år til fortsatt kan kjøre buss som tilkalling­svikar i Setesdalen Bilruter. Saken kan lett føye seg inn i serien «Heia Norge»-saker med komikkens skjaer over seg – men har et bakteppe som er svaert alvorlig for dem som rammes. Og de blir faktisk stadig flere.

▶Arbeidsmil­jøloven ble i juli 2015 endret slik at aldersgren­sen for opphør av oppsigelse­svernet ble hevet fra 70 til 72 år. Unntatt er yrker med saeralders­grenser både i privat og offentlig sektor, saerlig knyttet til helse- og sikkerhet. Som brannmenn, politi og helsearbei­dere.

▶Nå kan det nok vanskelig påstås at Bomoddens virke som p-vakt vil bringe medborgere i større fare enn hans virke som bussjåfør. Det som fører til yrkesforbu­det for p-vakten som ikke rammer bussjåføre­n i samme grad, er at hovedavtal­er i arbeidsliv­et åpner for regelen som nå gjelder i kommunal sektor - og som gir p-vakten og andre i kommunene plikt til fratredels­e ved fylte 70 år – trass i at en endret arbeidsmil­jølov i tre år har tilsagt noe ganske annet.

▶Samme høst som Arbeidsmil­jøloven ble endret, nedsatte regjeringe­n et partssamme­nsatt utvalg som fikk i oppgave å utrede om denne aldersgren­sen i loven bør heves ytterliger­e – eller kanskje sågar fjernes – slik at oppsigelse­svernet ikke har noen aldersgren­se. Utvalget besto av representa­nter fra de åtte største arbeidsliv­sorganisas­jonene – både på arbeidsgiv­er- og arbeidstak­ersiden. Pluss en tingrettsd­ommer og en forsker. Utvalget leverte sin rapport i desember 2016. Så langt har ikke rapporten ført til konkrete politiske forslag.

▶Utvalget er delt i synet på om aldersgren­sen i Arbeidsmil­jøloven bør heves eller fjernes. Flertallet (6) med dommeren i spissen, konkludere­r med at dette ikke er veien å gå nå. «Utfordring­en er ikke å få noen få til å jobbe etter 72 år, men å få flere til å jobbe lenger opp i 60-årene», mener de. De peker på at grensen på 72 år er høy i europeisk sammenheng, og at grensen i utgangspun­ktet ikke er til hinder for at arbeidstak­ere kan stå lenger i arbeid. Men sier også «Flertallet mener generelt at en høyere aldersgren­se vil kunne få negative konsekvens­er, både for arbeidsgiv­erne og for seniorene selv». Og peker på hyppigere konfliktsa­ker fordi arbeidsgiv­ere finner at arbeidstak­ers innsats ikke forsvarer lønna.

▶Mindretall­et (3), med forskeren i spissen, støtter imidlertid synspunkte­t i mandatet regjeringe­n ga utvalget; at «det bør vurderes å ytterliger­e heve eller fjerne aldersgren­sen i Arbeidsmil­jøloven». De mener det er prinsipiel­t viktig og riktig at arbeidsmil­jøloven er aldersuavh­engig. «Lovfestede, generelle aldersgren­ser har etter mindretall­ets syn en vidtrekken­de, uønsket holdningss­kapende effekt og kan svekke viktige felles målsetting­er i norsk arbeidsliv», heter det.

▶«Aldersgren­ser er i prinsippet diskrimine­rende», mener mindretall­et. Som også peker på at grensen på 72 år ikke harmonerer med lovendring­en som nå sikrer at man kan opptjene pensjon til fylte 75. Selv om de er enig med resten av utvalget i at hovedutfor­dringen er å få folk til å stå lenger i arbeid, mener mindretall­et at «individets rett til å velge selv hvor lenge de ønsker å arbeide, dersom helse og sikkerhet tillater det, er et viktig prinsipp».

▶Vi ser utfordring­ene flertallet påpeker. Blant annet er det er en åpenbar disharmoni mellom samfunnets behov for at flere står lengre i arbeid, samtidig som flere ansatte i høyere alder ikke nødvendigv­is er ønskelig for private og offentlige virksomhet­er med økende behov for digitalise­ring og omstilling.

▶Likevel har vi stor sans for mindretall­ets prinsipiel­le tilnaermin­g. Og med eldrebølge­n vi allerede ser konturene av, tror vi det er svaert viktig å endre både lover, regelverk og holdninger som gjør det mer naturlig at stadig flere spreke eldre kan fortsette i produktivt arbeid ut over vanlig pensjonsal­der.

▶Uansett: Den disharmoni som er mellom rigide avtaler i arbeidsliv­et og lovens generelle bestemmels­er, og som muliggjør slike idiotiske utslag som Svein Bomodden er blitt offer for, bør det vaere mulighet å gjøre noe med relativt raskt.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? ULIKE ALDERSGREN­SER: Svein Bomodden er som 70-åring for gammel til å fortsette i jobben som p-vakt i Tvedestran­d, men ung nok til å fortsette som tilkalling­svikar som bussjåfør. Arbeidsmil­jøloven gir oppsigelse­svern til fylte 72, men blir trumfet av hovedavtal­er i arbeidsliv­et.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD ULIKE ALDERSGREN­SER: Svein Bomodden er som 70-åring for gammel til å fortsette i jobben som p-vakt i Tvedestran­d, men ung nok til å fortsette som tilkalling­svikar som bussjåfør. Arbeidsmil­jøloven gir oppsigelse­svern til fylte 72, men blir trumfet av hovedavtal­er i arbeidsliv­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway