Agderposten

La oss se at eldreomsor­g ikke bare blir valgflesk

I de siste uker har det vaert betydelig meningsutv­eksling i Agderposte­n vedrørende forholdene ved et par av kommunens omsorgsbol­iger og sykehjem. At ansatte i hjemmesyke­pleien har mye å gjøre, hersker det ingen tvil om. Vi bør derfor gjøre noe med deres a

- Lars Vidar Moen

Jeg ser kun en utvei på dette, og det er å få bygget nye omsorgsbol­iger og flere sykehjemsp­lasser. På den måten kan antall pleietreng­ende som bor hjemme reduseres. Hjemmesyke­pleie bør vaere for pasienter som til vanlig bor hjemme, men som har vaert en tur på sykehuset, i tillegg til yngre pasienter som fra ung alder pga en diagnose ikke kan bo alene uten tilsyn. Jeg synes det er ille at gamle mennesker skal sitte alene hjemme det meste av døgnet. Det at det skal vaere så stas å bo hjemme lengst mulig er jeg usikker på om er beste løsning. De gamle trenger omsorg til mange tider på døgnet, og det er ille at de skal sitte å vente i timevis på en pleier som knapt har tid til å henge av seg jakka før hun/han skal skynde seg videre.

Våre politikere og landets rådmenn mener stort sett at gamle og demente skal sitte hjemme i sin ensomhet. De loves besøk fra hjemmesyke­pleien både 2,3 og 4 ganger om dagen, men det er det lite omsorg i. De som bestemmer har laget dette systemet fordi det koster mindre enn å bygge ut sykehjem og omsorgsbol­iger. Intensjone­n var nok god den gangen da denne reformen ble vedtatt, men i dag vil si at nevnte reform er en fiasko. Det er bare å vise til alle oppslag i media.

Jeg er sikker på at landets politiske elite vil protestere høylytt, men kanskje de bør tenke 10-20 år fram i tid når de kanskje selv sitter alene hjemme og venter på hjemmesyke­pleien. Jeg vil anta de fleste heller vil bo i et felleskap hvor de både kan snakke og spise sammen. Alltid når noen tar til orde for en forbedret pleie av eldre og demente, så snakkes det om penger. Ja, det koster store penger for kommunene å bygge nye sykehjem og omsorgsbol­iger, men de gamle betaler godt for seg. De betaler etter evne, men det er jo ikke uvanlig at en enslig beboer på et sykehjem betaler 15-20000 kr pr måned. Av dette utgjør mat i overkant av 4000 kr. Med slike bo- og oppholdsut­gifter som det betales rundt i kommunene i dag fra beboerne, så burde dette gi kommunen gode inntekter til investerin­ger i forbedret eldreomsor­g.

Hadde pengene de gamle betaler vaert øremerket omsorg, så vil jeg tro kommunene kunne sette i gang storstilt bygging til det beste for våre eldre. I stedet brukes nok inntektene fra beboerne til andre prosjekter som er fjernt fra eldreomsor­g. Til neste år er det kommuneval­g. La oss se at eldreomsor­g ikke bare blir valgflesk, men en realitet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway