Agderposten

«Munken» er limet i hverdagen

- Ine Larsen

Arendal er en god kommune å bo i. Her finnes kulturelle tilbud som treffer alle aldre, fra mandag til søndag og slik har vi hatt det i mange år. Noen har til og med strukket seg så langt og sagt at det skjer «for mye» i Arendal, at vi er bortskjemt­e. Vel, det er ikke alle som er akkurat det. Til glede for mange er det flust av ildsjeler som står på for å arrangere og invitere til det yrende kulturlive­t Arendal har å by på. På Munkehauge­n har vi mange av disse ildsjelene, men det vi glemmer her er at disse ildsjelene behøver å arrangere også for seg selv, ikke bare for alle andre. Munken er ikke bare en bygning for menneskene her. Munken er et hjem, et tilfluktss­ted og et lavterskel­tilbud for å kunne samles. For å føle seg en del av noe og å ha noe å gå til. «Munken» er deres sted.

Å kunne ha et sted som en føler tilhørighe­t til er for noen ikke en selvfølge. Ole Johan Lillegaard har klart å etablere et slikt sted for et utrolig viktig segment i samfunnet. Det tar både tid og krefter å kunne skape tilliten og stabilitet­en Munkehauge­n har for mange, i alle aldre. Disse kommer til å miste sine rammer om Munken blir lagt ned. Munken er limet i hverdagen til disse menneskene. Uansett parti, ståsted eller hvilken relasjon en har til selve bygget så er det mennesket som må vaere i sentrum når dette diskuteres. Arne Jenssen (Ap) skulle hatt stående applaus ved forrige bystyremøt­e for å minne oss på dette. Det ble også ytret at Arendal Kommune ikke hadde råd til å drive Ole Brumm-politikk, men fjernes Munkehauge­n for ungdom og voksne så river dere også veggene for trygghet, identitet, samhold, et fristed og tilgang til kultur for en stor gruppe mennesker. Vi har heller ikke råd til å drive «salg-til-salg»-politikk. Munkehauge­n har meget sterk kompetanse når det gjelder event- og konsertpro­duksjon, men også ivaretakel­se av individet – noe vi bør finner saerdeles viktigere. Når det nå skal opp en ny sak om hvordan tilbudet til alle brukergrup­per blir ivaretatt ved nedleggels­e, tenk på rockerne, tenk på punkerne og tenk på den sjenerte gutten i gata som vil laere seg å spille gitar. Tenk på damen som er mor til 3-4, som ofrer det lille hun har av fritid for å dra opp på munken for å bidra til å finne limet i hverdagen for akkurat disse.

Selv har jeg en datter som skal gå på kulturskol­en på Kanalgårde­n, noe vi begge gleder oss til. Kanalgårde­n blir oppfrisken­de og et fantastisk tilbud for de fleste. Samtidig har jeg har funnet medmennesk­et i meg og tenker på de som faller utenfor om Munken blir lagt ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway