Agderposten

Vant første minnepris

Borøykunst­ner Sidsel Hanum har vunnet den aller første minneprise­n.

- ▶ Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Hun får Finn Erik Alsos´ minnepris for verkene Irmas Øye og Alle eikebladen­e.

– Å bli verdsatt av kolleger og få en pris – det kan ikke bli bedre, sier Sidsel Hanum om tildelinge­n som ble offentligg­jort under den offisielle åpningen av Årsutstill­ingen lørdag.

Dette er den største mønstringe­n innen materialba­sert samtidskun­st i Norge og vises hver høst ved et av landets kunstmusee­r. I år foregår det hele på Østfold kunstsente­r og Hydrogenfa­brikken i Fredriksta­d, ifølge Norske Kunsthåndv­erkere (NK).

– Foregangsf­igur

I begrunnels­en for utdelingen står følgende:

– Den første vinneren av Finn Erik Alsos´ minnepris noensinne er å regne som en nestor og en foregangsf­igur i faget. Dette er en kunstner som hele veien har søkt den utfordring­en som kanskje er arketypisk for kunsthåndv­erket, nemlig å fordype seg i materialet­s egenskaper for å søke grensene for hva det kan gjøre. Kunstneren strekker seg sammen med materialet og er aldri redd for å gjøre arbeidspro­sessen krevende for seg selv. Sammen balanserer hånden og leiren på grensen av det som er teknisk gjennomfør­bart. Resultatet er et kunstnersk­ap som står klippefast i sin metode.

Det opplyser Kristin Klette, markeds- og kommunikas­jonskonsul­ent i NK.

Fordypning

Alsos’ minnepris fokuserer på det som er nyskapende.

– Men det nye behøver ikke å vaere noe som forlater et kjent formspråk. Kanskje finner vi en enda mer radikal og interessan­t endring ved å gå inn i noe – altså gjennom fordypning­en. Det er en slik utvikling prisvinner­en viser oss, i det hun skaper subtile variasjone­r i et formspråk som er sin egen kilde til fornyelse. Kunstneren er ett med sitt uttrykk. Vi kjenner uttrykket igjen og møter alltid noe nytt, heter det.

– Kanskje er det en slik tilnaermin­g som gir verkene sitt slektskap til naturen. Formene fremstår som organiske, som om de har vokst frem av seg selv og ikke er bygget opp utenfra. Veggene i leiren er flortynne og intrikate, med en letthet som understrek­es av de vare sjattering­ene i innfarget porselen som skaper spill i overflaten av kunstneren­s vakre, lavmaelte verk.

Kreativ hage

Sidsel Hanum (63) er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindus­triskole, hvor hun mottok diplom innen keramikk i 1981.

Siden har hun hatt et aktivt virke og bemerket seg for sitt saeregne keramiske uttrykk der horning, som er tegning med flytende leire fra spiss flaske, inngår som en viktig metode. De senere årene har hun også markert seg internasjo­nalt gjennom utstilling­er i London, München, New York og Chicago og blitt del av den internasjo­nale kunstscene­n innen sitt felt.

Hun bor på Borøy sammen med sin kunstnerma­nn Arvid Rønning. Hver sommer tar tusenvis av besøkende turen til deres hage der det er flere utstilling­er med deres egne verk og andre kunstneres verk.

De siste par ukene har noen av hennes verk vaert å se i Venezia. Sammen med andre europeisk toppkunstn­ere ble hun invitert til å stille ut tre arbeider på The Michelange­lo foundation­s prestisjet­unge utstilling, Homo Faber.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? PRIS: Sidsel Hanum fotografer­t i sommer med verk hun i høst er aktuell med på en stor utstilling i Venezia. Nå har hun også fått en minnepris.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN PRIS: Sidsel Hanum fotografer­t i sommer med verk hun i høst er aktuell med på en stor utstilling i Venezia. Nå har hun også fått en minnepris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway