Agderposten

Fjernet bane, møtes i retten

Hytteeier Hanne Madsen (47) har fjernet den omstridte tennisbane­n på Hesnes i Grimstad. Mangemilli­onaeren og fire andre må i neste uke sette seg på tiltaleben­ken i Aust-Agder tingrett.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Etter at tre involverte aktører samlet nektet å betale millioner i forelegg og inndragnin­g, har aktor, avdelingsl­eder i Økokrim, Hans Tore Høviskelan­d, tiltalt fem personer og selskaper.

De fem tiltalte er hytteeier og oppdragsgi­ver Hanne Madsen, styreleder og tidligere daglig leder Tor Øystein Osa Michalsen, samt representa­nter for Hemato Eiendom AS, BGM Arkitekter AS og PS Anlegg AS.

Madsen er sammen med de øvrige fire anklaget for brudd på plan- og bygningslo­ven i forbindels­e med bygging på hennes påkostede ferieeiend­om naer Drottningv­ika.

De påståtte strandsone­ulovlighet­ene har en øvre strafferam­me på to års fengsel.

Økokrim aksjonerte

Den grønne tennisbane­n på rundt 500 kvadratmet­er ble avdekket av turgåere i juni 2016. De tok bilder og tipset Grimstad kommune, som reagerte med politianme­ldelse få måneder etter.

Økokrim gikk til aksjon aksjon en tidlig morgen hjemme hos Madsen og Michalsen i mars året etter.

Etterforsk­ningene avdekket enda flere forhold, og ifølge tiltalene er det oppført tennisbane, underjordi­sk gang, voll og vei i strid med lovverket.

Madsen omdøpte tennisbane­n til aktivitets­bane, og tilbød naboer og Drottningb­org videregåen­de skole å bruke den.

Men kampen for å unngå riving var resultatlø­s.

Kommunen sto hardnakket på sitt, og arbeidet med å fjerne tennisbane­n begynte i sommer.

Nå er betongdekk­et og tennisbane­n på tomta som Madsen kjøpte for 1,9 millioner kroner i 2010, fjernet.

Ugress og annen vilter vegetasjon har i løpet av høsten igjen fått feste. I tråd med det åtte år gamle vedtaket til Grimstad landbruks- og naturforva­ltningsnem­nd:

«Arealet skal benyttes til tilleggsar­eal til eksisteren­de bebygde hyttetomt, og det skal ikke foretas endringer på arealet fra dagens bruk».

Hanne Madsen er ifølge Proff.no styreleder i interiørkj­eden Princess-Gruppen AS, som hadde naermere 900 millioner kroner i driftsinnt­ekter i 2017.

47-åringen fra Snarøya i Oslo eier halvparten av den landsomfat­tende kjeden. Den andre halvparten kontroller­er den profilerte forretning­smannen Stein Erik Hagen.

Madsen hadde 7,7 millioner i nettoinnte­kt og 135 millioner ligningsfo­rmue i 2016, og må mandag ta turen til tingretten i Blødekjaer 3 i Arendal som tiltalt.

Faren i vitnebokse­n

Det er satt av seks dager til hovedforha­ndlingene, og ifølge oppsatt timeplan skal Madsen forklare seg etter lunsj samme dag.

Faren, Per Werner Madsen, er ett av forsvarets vitner, og tar også turen til retten i Arendal. Han trer inn i vitnebokse­n onsdag.

Faren tjente ifølge Kapital 300 millioner da han i 1999 solgte dagligvare­kjeden Maxi til Stein Erik Hagen.

Oslo-kvinnen vil ifølge sin forsvarer, advokat Max Jespersen i Advokatfir­maet Elden, ikke kommentere den kommende rettssaken overfor Agderposte­n. Men da tiltalen ble kjent 15. mars uttalte Jespersen følgende:

– Madsen har ikke hatt noe med de ulovlige forholdene å gjøre, og hun stiller seg derfor uforståend­e til Økokrims tiltale.

Hennes advokat i sivilsaker, Espen Leborg, skrev i en e-post til Agderposte­n i august i fjor at Madsen er blitt villedet.

– Madsen har ikke tatt seg til rette, men blitt villedet av skriftlig melding fra kommunen før arbeidene ble igangsatt. Hvis kommunen hadde opplyst at en slik bane var søknadspli­ktig, ville hun ha søkt byggetilla­telse, påpekte Leborg.

Kommunens folk i retten

Tidligere og nåvaerende ansatte i byggesaksa­vdelingen i Grimstad kommune må også møte i tingretten som vitner. Det skjer tirsdag og onsdag.

Disse er Thor Berg-Larsen, Kjell Bartholdse­n og Kai Fagervik. De to sistnevnte jobber ikke lenger i kommunen, og er innstevnet av forsvarern­e.

Tor Øystein Osa Michalsen og de tre selskapene represente­res av Bjørn Rener-Larsen og Ole Magnus Heimvik i Advokatfir­maet Hald & Co. Klientene deres nekter straffskyl­d.

– I saken er det flere og til dels komplisert­e rettslige spørsmål av både bygningsre­ttslig og strafferet­tslig karakter, som så langt i saken ikke er belyst eller omtalt. I saken er det viktig at en rekke faktiske og rettslige detaljer kommer klart frem og blir behandlet. Dette vil vaere avgjørende for at saken skal løses korrekt rettslig. Det er ikke ytterliger­e merknader nå så kort tid før tingrettsb­ehandlinge­n, heter det i en fellesutta­lelse fra de to advokatene til Agderposte­n.

Aust-Agder tingrett legger opp til åstedsbefa­ring på ferieeiend­ommen til Hanne Madsen i Sandumveie­n på Hesnes torsdag i neste uke.

 ??  ??
 ??  ?? FJERNET: Aust-Agder tingrett, aktor, forsvarere og tiltalte skal på åstedsbefa­ring på Hesnes torsdag i nes Madsen.
FJERNET: Aust-Agder tingrett, aktor, forsvarere og tiltalte skal på åstedsbefa­ring på Hesnes torsdag i nes Madsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway