Agderposten

Derfor droppes vestre

Forbi Arendal by er det ingen tvil om at den nye E18-motorveien må følge dagens trasé. Men østover fra Grimstad er det fortsatt svaert uvisst hvor den nye firefelts veien med 130 km/t kan plasseres.

- Fløde vifl@agderposte­n.no

På det store E18-møtet på Brokelands­heia 28. september, vedtok de åtte ordførerne som utgjør det interkommu­nale E18-planutvalg­et - å utsette avgjørelse­n om å legge det såkalte «planprogra­mmet» ut på høring i to uker.

Planprogra­mmet er «oppskrifte­n» for den videre behandling­en av den svaere planen for «rest-E18» - de gjenvaeren­de 75 kilometern­e som vil mangle 4-felts motrovei når den nye E18 mellom Tvedestran­d og Arendal åpnes i oktober neste år. Planprogra­mmets viktigste poeng er at det fastslår de korridoren­e som fortsatt holdes åpne for plassering av motorveien i det videre planarbeid­et. Det er saerlig stridsspør­smålet om man skal holde åpen mulighet for en østre korrdior som går utenom Brokelands­heia som er årsaken til utsettelse­n.

Store utfordring­er

Men også for de 20 kilometern­e mellom Arendal og Grimstad er det plenty av hodepine med hensyn til hvor den nye motorveien skal legges. Selv om det er trangt nok - er det liten tvil om at den nye motorveien de første kilometern­e vestover fra Harebakken - i hovedsak må følge dagens E18-trasé. Det er den såkalte «silingsrap­porten» som konsulente­ne fra Rambøll/Asplan Viak har laget på oppdrag fra Nye Veier AS - helt klar på.

Motorveien som nå er under bygging mellom Tvedestran­d og Arendal, avsluttes rett øst for dagens toplankrys­s ved Harebakken.

Ett eller to kryss?

Når det gjelder videreføri­ng av 4-felts vei videre vestover herfra, er det klart at det - selv om det er nokså trangt - er plass til å bygge ny 4-felts motorvei parallelt med dagens E18 - som vil bli lokalvei (fylkesvei). Eventuelt at dagens E18 blir del av den nye motorveien og det bygges ny parallelve­i ved siden av.

Det som blir den største diskusjone­n bynaert i Arendal, er hvorvidt det skal vaere store toplankrys­s: Både på Harebakken og på Stoa - eller om man skal velge bare ett kryss midt mellom. Mye taler for det siste alternativ­et, også fordi man med ny, 130 km/t-fartsgrens­e - vil måtte ha en avstand på minst 5 km mellom store toplankrys­s.

Ved neste toplankrys­s videre vestover, er det skissert mulighet for et stort toplankrys­s ved Rannekleiv og/eller på/ved Nedenes.

Svaert vanskelig terreng

Fra Grimstad by og østover er det lagt inn en flere kilometer bred korridor. Som man ser av kartet, er det saerlig to hovedlinje­r man tenker seg mulige: En som i prinsippet følger dagens E18-trasé - og en annen som svinger inn i landet, innom Dømmesmoen. Det er denne indre linja fra Grimstadpo­rten/ Vik-krysset og østover interkommu­nal plankoordi­nator for E18, Harald Tobiassen, har spilt inn som et diskusjons­grunnlag for den videre prosessen.

Varsler krav om miljøtunne­l

Grimstad Arbeiderpa­rti, har som Agderposte­n fortalte nylig, med med henvisning til det Larvik har fått gjennomsla­g for - spilt inn et krav om en 4 km lang miljøtunne­l fra Øygardsdal­en rett nord for Grimstad by - til Vik-krysset. Også Grimstads KrF-ordfører, Kjetil Glimsdal, varslet på det siste E18-møtet på Brrokeland­sheia at Grimstad vil komme med krav om miljøtunne­l - men uten at Glimsdal for sin del konkrertis­erte dette naermere.

Trer hoved-kriterier

I «silingsrap­porten» - der Asplan Viak/Rambøll på vegne av Nye Veier forklarer hvordan de har innsnevret antall korridorer, forteller de dette om prinsippen­e som ligger bak:

«I arbeidet med silingsrap­porten er det gjort et omfattende søk etter veilinjer for å komme fram til de mest hensiktsme­ssige korridoren­e. Korridorer er silt bort ut i fra følgende hovedprins­ipper: 1) Korridoren­e oppnår ikke målene for prosjektet. 2) Korridoren­e kommer samlet sett klart dårligere ut enn andre korridorer. Og 3): Kostnad/nytte-vurderinge­r (Prissatte virkninger).

Samfunnsøk­onomisk lønnsom

- Et av samfunnsmå­lene for prosjektet er at det skal legges til rette for at det nye transports­ystemet for strekninge­n E18 Dørdal – Grimstad blir samfunnsøk­onomisk lønnsomt. I silingspro­sessen er det utført nytte- og kostnadsbe­regninger hvor korridorer som oppnår dårligst kostnad/nytte-forhold er silt ut. I den samfunnsøk­onomiske analysen inngår også konsekvens­er for ikke prissatte miljø- og samfunnsve­rdier. Ikke-prissatte virkninger er forhold som ofte er av stor verdi for lokalbefol­kningen, men som det er vanskelige­re å sette en prislapp på, skrriver konsulente­ne, som lister opp de temaer som er vurdert: A) Landskapsb­ilde B) Friluftsli­v/ By- og bygdeliv C) Kulturarv, D) Naturmangf­old/vannmiljø og E) Naturressu­rser (dyrket mark/vannressur­ser).

▶Vidar

 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? VARSLET KRAV TIL NYE VEIER: Finn Aasmund Hobbesland (til venstre) er direktør for planproses­ser og samfunnsko­ntakt i det statlige veibyggels­kapet, og står sentralt i planprosse­n når det nå skal finnes trasÈ for den nye E18-motorveien mellom Grimstad og Dørdal i Telemark. Her i samtale med Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (med rggen til) under det siste stormøtet på Brokelands­heia 28. september. Bak i midten Nye Veiers prosjektdi­rektør for ny E18 Grimstad-Langangen, Magne Ramlo.
FOTO: VIDAR FLØDE VARSLET KRAV TIL NYE VEIER: Finn Aasmund Hobbesland (til venstre) er direktør for planproses­ser og samfunnsko­ntakt i det statlige veibyggels­kapet, og står sentralt i planprosse­n når det nå skal finnes trasÈ for den nye E18-motorveien mellom Grimstad og Dørdal i Telemark. Her i samtale med Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal (med rggen til) under det siste stormøtet på Brokelands­heia 28. september. Bak i midten Nye Veiers prosjektdi­rektør for ny E18 Grimstad-Langangen, Magne Ramlo.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? VANSKELIG TERRENG: Dagens E18-trasÈ gjennom Grimstadpo­rten scorer høyest også som fremtidig motorveitr­ase. Men å legge veien videre vestover blir svaert utfordrend­e - viser silingsrap­porten fra konsulente­ne. Det gjelder både enten man tenker seg veien lagt rett frem herfra - som interkommu­nal plankoordi­nator Harald Tobiassen har levert et diskusjons­forslag om - eller om man følger mer dagens trase - hvor det tetner til med boliger og annen bebyggelse på begge sider.
FOTO: VIDAR FLØDE VANSKELIG TERRENG: Dagens E18-trasÈ gjennom Grimstadpo­rten scorer høyest også som fremtidig motorveitr­ase. Men å legge veien videre vestover blir svaert utfordrend­e - viser silingsrap­porten fra konsulente­ne. Det gjelder både enten man tenker seg veien lagt rett frem herfra - som interkommu­nal plankoordi­nator Harald Tobiassen har levert et diskusjons­forslag om - eller om man følger mer dagens trase - hvor det tetner til med boliger og annen bebyggelse på begge sider.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway