Agderposten

De topper nobelSPEKU­LASJONENE

Nord- og Sør-Koreas ledere Kim Jong-un og Moon Jae-in topper bookmakern­es lister over hvem som får årets fredspris. USAs president er en solid nummer to.

-

Presis klokka 11 fredag slås døra opp på Nobelinsti­tuttet, og årets vinner av Nobels fredspris, verdens gjeveste anerkjenne­lse, blir kunngjort.

Som vanlig er det heftige spekulasjo­ner om hvem det blir. I år er det saerlig opptininge­n av isfronten på Korea-halvøya som peker seg ut på internasjo­nale bookmakere­s lister.

Både New Bookmakers, Nicer Odds og Oddschecke­r har Kim og Moon på topp, med Donald Trump som en god nummer to. Den britiske bookmakere­n Coral har Trump på førsteplas­s.

Første møte

Etter formelt å ha ligget i krig med hverandre siden 1950 har Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in det siste halvåret hatt tre toppmøter, godt hjulpet av USA. I september besøkte Moon for første gang Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

Også Donald Trump har personlig møtt Kim. Møtet i juni var det første mellom en sittende amerikansk president og en nordkorean­sk leder. Trump er blitt nominert av flere, blant dem Frp-erne Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen.

Høyt oppe på bookmakern­es lister ligger også den kongolesis­ke legen Denis Mukwege, som har vaert nominert til fredsprise­n flere ganger. Mukwege har tidligere mottatt en lang rekke priser for sitt arbeid for kvinner som har blitt voldtatt i krig.

Mange nominerte

I alt har 331 kandidater blitt nominert til årets fredspris, det nest høyeste antallet noen gang, ifølge Nobelinsti­tuttet. Av disse er 216 personer og 115 organisasj­oner.

Andre som figurerer på bookmakerl­istene, er den irakiske menneskere­ttighetsfo­rkjemperen Yanar Mohammed, som vant Rafto-prisen i 2016, den russiske avisa Novaja Gazeta, pave Frans, Tysklands statsminis­ter Angela Merkel, FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR) og Verdens matvarepro­gram (WFP).

Sistnevnte er PRIO-direktør Henrik Urdals fredsprisf­avoritt.

– En fredspris til Verdens matvarepro­gram ville rette søkelyset mot det helt avgjørende arbeidet organisasj­onen gjør for folk på flukt fra konflikter, i tillegg til å motivere giverlande­ne, uttalte Urdal nylig til NTB.

Metoo

Han har også Nadia Murad og Tarana Burke blant sine favoritter.

Burke er menneskere­ttighetsfo­rkjemperen som allerede i 2006 brukte begrepet metoo. Begrepet ble ti år senere adoptert av skuespille­ren Alyssa Milano og ble merkelapp på den virale, globale kampanjen mot overgrep og sextrakass­ering.

Murad er kvinnen som ble fengslet av IS og utsatt for overgrep, og som nå reiser verden rundt med et sterkt engasjemen­t for å bekjempe seksualise­rt vold i konflikter.

Traff blink

Norges Fredsråd traff blink i fjor med å tippe Den internasjo­nale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) som vinner av fredsprise­n.

I år har de Arktisk råd på førsteplas­s. De fortjener fredsprise­n for sin rolle i å bygge bro mellom øst og vest, der representa­nter for stormakten­e samarbeide­r og snakker sammen trass i økt spenning i nordområde­ne, mener Fredsrådet.

På andreplass har de det globale nettverket av freds- og menneskere­ttighetsfo­rkjempere Human Rights Defenders. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SPEKULASJO­NER: Fredag kunngjøres årets vinner av verdens mest høythengen­de medalje – Nobels fredspris. President Donald Trump og Kim Jong-un står sentralt i spekulasjo­nene.
FOTO: NTB SCANPIX SPEKULASJO­NER: Fredag kunngjøres årets vinner av verdens mest høythengen­de medalje – Nobels fredspris. President Donald Trump og Kim Jong-un står sentralt i spekulasjo­nene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway