Agderposten

Må på banen med full, offentlig begrunnels­e for sin opptreden. Det står om tilliten.

Igjen har Agderposte­n – 28.09.18 – dokumenter­t at viktige dokumenter er holdt unna offentligh­eten. Ikke bare passivt ved å unnlate å publisere dem, men aktivt ved å søke å unngå interesse fra pressen ved å sladde dokumentet­s tittel, og deretter nekte utle

- Anne Mo Grimdalen, leder Grimstad Venstre Odd Bjørn Ness

Igjen viser det seg at nektingen av utlevering har vaert i strid med loven. Fylkesmann­en har omstøtt utlevering­snektelsen, og viktige dokumenter har blitt åpnet.

Igjen viser det seg at det kan vaere grunn til å stille spørsmål ved rollen kontrollut­valgets sekretaria­t – Temark, Agder og Telemark Kontrollut­valgssekre­tariat IKS – har spilt.

Da saken om politianme­ldelse ble behandlet i kontrollut­valget, lå en omfattende utredning fra Temark til grunn. Sekretaria­tet anbefalte «at det ikke vedtas ytterliger­e undersøkel­ser».

Viktige dokumenter som økonomisje­fen sendte til sekretaria­tet – i forbindels­e med at spørsmålet om politianme­ldelse skulle behandles i kontrollut­valget – ble ikke opplyst eller utlevert til utvalgets medlemmer. Dette er de samme dokumenten­e som Temark nektet å utlevere.

Dokumenten­e viser at økonomisje­fen i bekymrings­melding til – og i møte med – rådmannen har hevdet at det er grunn til å frykte korrupsjon, og at han mener det er så alvorlig at det bør politianme­ldes. Han viser til at han flere ganger har tatt opp at beløpene som utbetales til FIA, er altfor høye. At det sløses med kommunens penger. Økonomisje­fen har tatt dette opp som følge av sin controller­funksjon og handlingsp­likt som økonomisje­f. Likevel nevnes det ikke, og det synes ikke å influere på sekretaria­tets innstillin­g. Mange ville vel kanskje også ha ment at det som står i dokumenten­e er så alvorlig, at det ikke bare skulle vaert opplyst, men at økonomisje­fen burde ha blitt innkalt til møtet i kontrollut­valget.

Temark er leid inn av kommunesty­ret for å vaere sekretaria­t for kontrollut­valget. Ifølge kommunelov­en skal kommunesty­ret sørge for sekretaerb­istand til kontrollut­valget. Som sekretaria­t har Temark ansvar for å påse at de saker som behandles av kontrollut­valget, er forsvarlig utredet, og at utvalgets vedtak blir iverksatt.

Rent formelt er det kontrollut­valget som har ansvaret for å føre løpende tilsyn med den kommunale forvaltnin­g på kommunesty­rets vegne. Men som «legfolk» er medlemmene av utvalget avhengig av å kunne stole på at sekretaria­tet gjør jobben sin.

Helt siden innkjøpssa­ken kom på banen, har det i flere tilfeller vaert grunn til å stille spørsmål ved hvordan sekretaria­tet har utført sitt oppdrag. Fra diskusjone­r med davaerende rådmann om hvilke opplysning­er man skulle gi og ikke gi til kontrollut­valget; via aktivt, argumenter­ende engasjemen­t for å stoppe e-postgransk­ningen; til at de mottar viktig dokumentas­jon fra økonomisje­fen, og unnlater å legge det frem for kontrollut­valget når saken behandles. Og ikke nok med det. De som gjennom sitt arbeid skal bidra til åpenhet – og vaere kontrollut­valgets veileder når det gjelder lover og regler – har aktivt søkt å hindre åpenhet, og derved gjort seg skyldig i brudd på offentligh­etsloven.

Det er derfor nå viktig at Temark kommer på banen med en full, offentlig begrunnels­e for sin opptreden. Det er mye å forklare. Hvorfor dokumenten­e ikke ble nevnt for kontrollut­valgets medlemmer; hvorfor dokumenten­e tilsynelat­ende ble forsøkt skult for offentligh­eten gjennom sladding av tittelen; hvorfor de urettmessi­g nektet å utlevere dokumenten­e.

Dessuten – hvorfor de ga ovennevnte anbefaling til kontrollut­valget, når de hadde dokumenter som viser at økonomisje­fen mente det er grunn for å mistenke korrupsjon. Og at han mente det er så alvorlig at det bør meldes til politiet. Det står om tilliten.

 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­n 28. september.
FAKSIMILE: Agderposte­n 28. september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway