Agderposten

Fra null dager til to års leveringst­id

Det er ikke noe problem å få tak i en ny elbil på dagen. Men ønsker du en med rekkevidde og plass til hele familien, blir historien fort en annen.

- ▶ Morten Abrahamsen, NTB

I all hovedsak har elbilene i det norske markedet samme leveringst­id som en diesel- eller bensinbil, men det er ett problem.

– Nordmenn er opptatt av god rekkevidde, og de etterspør større familiebil­er. Vi ser derfor lange venteliste­r på nye og større modeller. I dette segmentet er det foreløpig få valgmuligh­eter, sier Christina Bu, generalsek­retaer i Norsk elbilforen­ing.

BMW i3 er et typisk eksempel på en tilgjengel­ig elbil. Modellen kom på markedet i 2014, har et bagasjerom som tar 260 liter og en rekkevidde i den nye WLTP-syklusen på 25 mil. Med andre ord en kompaktbil med middels rekkevidde.

Kommunikas­jonssjef hos den norske importøren, Marius Tegneby, forteller at de ikke har noen problemer med leveringst­iden.

– Per nå er leveringst­id for BMW i3 cirka to måneder eller raskere. En del forhandler­e har kampanjebi­ler på vei inn.

Feil type

Dette er historien for de aller fleste med elbilmodel­ler som har vaert i markedet en stund, biler som er små eller middelssto­re med rekkevidde som ikke innbyr til langkjørin­g.

Mitsubishi har i-MiEV for umiddelbar levering, Bertel O. Steen melder at Smart EQ er lagervare, det samme gjelder Citroën C-zero, Citroën Berlingo Multispace, Peugeot iOn og Peugeot Partner.

– Dette betyr at, jo da, du får tak i elbil, men ikke nødvendigv­is den type bil du egentlig ønsker deg med tanke på modell, størrelse, pris og rekkevidde. Sagt på en annen måte: Vi har leveringsp­roblemer med tanke på at elbilene også skal dekke et bredt marked og ulike behov. Utvalget må bli større, sier Bu i Norsk elbilforen­ing.

Nissans suksess

Ofte har nye modeller lengre leveringst­id fordi fabrikkene ikke har nok produksjon­skapasitet i starten. Dette gjelder ikke Nissan Leaf, som kom i vinter, og nå er Norges mest populaere personbil, uansett drivlinje.

– Nissan Leaf gjør det eksepsjone­lt godt salgsmessi­g i Norge om dagen, og fakta er nå at vi altså reduserer leveringst­iden ned til tre måneder. Enkelte forhandler­e kan ha biler på lager og derfor mulighet til å levere bil enda tidligere, sier Knut Arne Marcussen hos den norske importøren.

Konkurrans­efortrinn

Dette er en kompaktbil med en rekkevidde midt på treet, 27 mil i WLTP-syklusen.

– Vi ser at de bilproduse­ntene som har vaert i markedet noen år, er i stand til å møte etterspørs­elen på en god måte, det gir et konkurrans­efortrinn, sier Bu.

– Model S og Model X har om lag tre måneders leveringst­id ved skreddersy­dd bestilling fra fabrikk. Bestiller du i dag, får du bilen før året er omme, sier Even Sandvold Roland, kommunikas­jonsansvar­lig for Tesla i Norge.

En diger liste

Tesla lager store biler, der modellene med den største batteripak­ken har markedsled­ende rekkevidde. Roland sier de ennå ikke har tatt i bruk WLTPutregn­ingen, de oppgir selv en rekkevidde på henholdsvi­s 47 og 59 mil for 75 kWh og 100 kWh batteripak­ke. Billigste modell starter på 650.000 kroner. Model S ble lansert i august 2013 i Norge, Model X tre år senere.

En langt nyere bil er Jaguar IPace, lansert i sommer, med en batteripak­ke på 90 kWh. WLTPrekkev­idden er oppgitt til 47 mil, og bilen har en startpris på 590.000 kroner.

– Bestiller du den nå, har du bilen i andre kvartal av 2019, sier Søren Hyltoft, presse- og PR-sjef hos Jaguar Land Rover Scandinavi­a.

I sommer kom også Hyundai med en ny modell, Kona, som hadde en diger liste med reservasjo­nsholdere. Kona har nå lang leveringst­id. Det er en crossover som fungerer som en liten familiebil, og den er langt rimeligere enn Teslas og Jaguars modeller, men med omtrent like god rekkevidde. Kona har en startpris på 315.000 kroner.

Et par år

– Vi opererer med levering i annet halvår av 2020 for nye bestilling­er på Kona electric. Med andre ord cirka to år, sier Christian Stenbo, hos Hyundaiimp­ortøren.

Da Opel Ampera-e ble lansert i Norge, våren 2017, en bil med så å si like spesifikas­joner og pris som Kona, skjedde det samme. Leveringst­iden økte kjapt til to år, og på ett tidspunkt anbefalte importøren forhandler­ne å ikke skrive nye kontrakter. De har nå fått kuttet ned tiden, men kundene må fortsatt ha tålmodighe­t.

Stor etterspørs­el

– De som står lengst nede på venteliste­n, vil etter planen ha bilen sin om under ett år. Vi leverer biler fortløpend­e, sier Stein Pettersen hos Opel Norge.

Har sier antallet nye biler varierer fra måned til måned, noe som blant annet har med transport å gjøre.

– Før vi har et bredt utvalg av tilgjengel­ige elbiler som dekker de flestes behov, uten lange venteliste­r, så har vi en utfordring. Etterspørs­elen overgår tilbudet, rett og slett, sier Bu i Norsk elbilforen­ing.

Hun mener bilmarkede­t har forandret seg radikalt de senere årene.

Ingen prøvekjøri­ng

– Tidligere prøvekjørt­e man bilen og vurderte nøye før man valgte modell. Nå er det blitt vanlig å betale depositum på en bil som kun er vist som konsept, altså før man i det hele tatt har detaljer om vesentlige egenskaper som praktisk rekkevidde, pris og så videre. Dette er en mer krevende situasjon for forbrukern­e med tanke på vurderinge­r og valg. Det er ikke bare-bare å vaere bilkjøper i dag.

 ??  ?? NORGES MEST POPULAERE: Nissan Leaf er den første elbilen som har kommet i generasjon to. Ble lansert i vinter og er
NORGES MEST POPULAERE: Nissan Leaf er den første elbilen som har kommet i generasjon to. Ble lansert i vinter og er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway