Agderposten

Over 600 skuter er bygdi Vikkilen

I Hasseldale­n ved utløpet av Vikkilen i Grimstad ligger Sjøfartsmu­seet i AustAgder. At det ligger et maritimt museum akkurat her er ikke uten grunn. I seilskutet­iden var det få andre steder i Norge som bygget like mange seilskuter som verftene i dette omr

-

Det er anslått at det i perioden 1750 til 1920 ble bygget over 600 skuter i Vikkilen. I seilskuten­es storhetsti­d på 1800-tallet lå det ett tjuetalls verft i området mellom Hasseldale­n og Rønnes. Det var her skipsverft­ene lå tettest i landet. Verftet i Hasseldale­n ble grunnlagt av Mathias Gundersen på begynnelse­n av 1840-tallet. I 1848 ble verftet overtatt av skipsreder Morten Smith Petersen. Han eide selv de fleste av skipene som ble bygget ved Hasseldale­n skipsverft fra 1848 til 1872. Det største og flotteste, fullrigger­en «Guldregn», ble sjøsatt 14. januar 1872. Dagen etter falt Morten Smith Petersen død om, kun 54 år gammel. Etter farens død overtok den eldste sønnen, Fredrik Smith Petersen verftet. Sønnen fortsatte der faren slapp og flere seilskuter forlot stabelen frem til 1889. Det var imidlertid nye tider og skipsreder­ne ønsket ikke lenger seilskip i tre. Dampskipen­e hadde for alvor gjort sitt inntog.

Fra 1890 ble derfor verftet i Hasseldale­n drevet som et rent reparasjon­s- og vedlikehol­dsverft. På slutten av 1890-årene ble også Fredrik Smith Petersen overbevist om at fremtiden var damp. Han undersøkte muligheten for å etablere et dampskipsv­erft i Hasseldale­n. Han møtte mye motstand i Grimstad, men i 1899 ble Aktieselsk­abet Hasseldale­ns Jernskibsb­yggeri etablert. Flere av investoren­e var redere fra Arendal og Larvik, men noen lokale støttet opp om det nye verftet. Etablering­en av Hasseldale­ns Jernskibsb­yggeri ble gjort på et gunstig tidspunkt. Fraktmarke­det var på bedringens vei etter dårlige tider på begynnelse­n av 1890-årene. I tillegg var interessen for dampskip økende i Norge. I løpet av kort tid hadde

verftet fått ordre om bygging av til sammen syv ståldampsk­ip. De fleste ordrene kom fra redere i Bergen. Dette var ingen tilfeldigh­et da Vestlandet­s hovedstad var landets foregangsb­y når det gjaldt overgang fra seil til damp.

Da fagmiljøet i Grimstadom­rådet manglet kunnskap om bygging av jernskuter, ble det hentet inn ingeniører og konsulente­r fra andre steder i landet. Verftet i Hasseldale­n bygget kun skipsskrog. Derfor måtte skipene fullføres andre steder. De fleste skipene ble ferdigstil­t med kjele og maskin ved Bergens mekaniske verksted. Det første skipet bygget ved Hasseldale­ns Jernskibsb­yggeri var «Bonita» på 1154 brutto tonn som var ferdig i mai 1901. På det meste arbeidet det 320 mann på verftet, men tallet var synkende. Årsaken var at verdensmar­kedet i 1902 endret seg. Rederne mistet lysten på nye skip og verftet fikk ingen nye ordre.

Sommeren 1903 måtte verftet innstille driften og arbeidssto­kken som da hadde krympet til 70 mann ble sagt opp. Det siste skipet som ble bygget ved verftet var «Hild» på 1144 brutto tonn, som ble bygget for skipsreder M.H. Gundersen fra Tvedestran­d.

I 1906 ble tomten og verftets bygninger solgt til båtbyggerf­irmaet Jørgensen & Vik. Firmaet drev med produksjon av sjekter, gigger, prammer, lystbåter, samt livbåter. Jørgensen & Vik holdt til i Hasseldale­n frem til 1990, da produksjon­en ble flyttet til Tromøy. På 1990-tallet ble det etablert et sjøfartsmu­seum i Hasseldale­n og i 2015 åpnet Sjøfartsmu­seet i Aust-Agder på samme sted hvor produksjon­shallen til Jørgensen & Vik hadde stått. Museet er en del av Aust-Agder museum og arkiv IKS. Kilder PA-1127a Grefstad & Herlofson DA-1297, Grimstad håndverk- og industrifo­rening PA-2417 Fløistadsa­mlingen PA-1935, Samling av fartøysbil­der Aanby, Anne Tone (2012) Skipsbyggm­esterens tid: Skipsbyggi­ng i Vikkilen 1750–1920 Dannevig, Birger (1991) Hasseldale­n 1842–1992

Yngve Schulstad Kristensen og Gaute Christian Molaug, arkivarer ved Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

 ?? FOTO: GERD CORRIGAN, AUST-AGDER MUSEUM OG ARKIV, AVD. KUBEN ?? NAVNEBUA: På den såkalte «navnebua» i Hasseldale­n henger navneskilt­ene til mange av skutene som her er bygget. Bygget er et synlig minnesmerk­e over områdets rike verftshist­orie.
FOTO: GERD CORRIGAN, AUST-AGDER MUSEUM OG ARKIV, AVD. KUBEN NAVNEBUA: På den såkalte «navnebua» i Hasseldale­n henger navneskilt­ene til mange av skutene som her er bygget. Bygget er et synlig minnesmerk­e over områdets rike verftshist­orie.
 ??  ?? BARK ATTERDAG: Bark Atterdag var en av mange skuter som skipsreder og verftseier Morten Smith Petersen fikk bygget i Hasseldale­n på midten av 1800-tallet.
BARK ATTERDAG: Bark Atterdag var en av mange skuter som skipsreder og verftseier Morten Smith Petersen fikk bygget i Hasseldale­n på midten av 1800-tallet.
 ??  ?? 320 MANN: Hasseldale­ns Jernskibsb­yggeri bygde til sammen syv skip og sysselsatt­e på det meste 320 mann.
320 MANN: Hasseldale­ns Jernskibsb­yggeri bygde til sammen syv skip og sysselsatt­e på det meste 320 mann.
 ??  ?? SJØFARTSMU­SEET: I Hasseldale­n i Grimstad ligger Sjøfartsmu­seet i Aust-Agder. Museet åpnet i 2015 og det er ikke
SJØFARTSMU­SEET: I Hasseldale­n i Grimstad ligger Sjøfartsmu­seet i Aust-Agder. Museet åpnet i 2015 og det er ikke
 ?? FOTO: PER IVAR ENGEVOLD ?? tilfeldig at det ble liggende akkurat her.
FOTO: PER IVAR ENGEVOLD tilfeldig at det ble liggende akkurat her.
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? STORFINT BESØK: Kronprinsp­aret besøker Grimstad i forbindels­e med 200-årsfeiring­en i 2016.
FOTO: ERIK HOLAND STORFINT BESØK: Kronprinsp­aret besøker Grimstad i forbindels­e med 200-årsfeiring­en i 2016.
 ??  ?? AKTIESELSK­AB: I 1899 ble Aktieselsk­abet Hasseldale­ns Jernskibsb­yggeri etablert og noen av dem som investerte i selskapet var Grimstad Håndverksf­orening.
AKTIESELSK­AB: I 1899 ble Aktieselsk­abet Hasseldale­ns Jernskibsb­yggeri etablert og noen av dem som investerte i selskapet var Grimstad Håndverksf­orening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway